Německý pivovar přišel s nápadem, jak konzumovat pivo a ulevit přitom životnímu prostředí. Vyvinul pivo v prášku prozatím s nulovým obsahem alkoholu. Očekává, že produkt sníží uhlíkovou stopu z přepravy tohoto nejoblíbenějšího alkoholického nápoje na světě. Napsali o tom Interesting Engineering a Metro.
Německý pivovar Klosterbrauerei Neuzelle přišel s nápadem prvního piva v prášku na světě, upozornil web Interesting Engineering. Pivo s nulovým obsahem alkoholu a vysokým obsahem dextrinu má potenciál změnit pivní výrobu.
A new powdered beer from Klosterbrauerei Neuzelle is the future of making beer in a more environmentally friendly way.https://t.co/UAedid5Re2
— Interesting Engineering (@IntEngineering) March 23, 2023
Vývoj „práškového piva“ pomohl financovat německé spolkové ministerstvo pro hospodářství a energetiku (BMWI) s dalšími nejmenovanými partnery v oblasti technologií. Pivo bylo zpracováno a uvařeno jako obvykle.
Pivovar jej však změnil na prášek rozpustný ve vodě. Několik lžiček tohoto prášku stačí zalít vodou a promíchat. Výsledek chutná podle výrobce jako běžné pivo, napsal britský deník Metro. Pivovar hodlá svůj produkt uvádět na trh v malých množstvích do poloviny letoška.
Chce totiž otestovat poptávku po tomto pivu. Následně výrobu rozšíří a představí i alkoholické verze s dalšími příchutěmi. Společnost si uvědomuje, že pravidelní konzumenti mohou být k práškovému pivu skeptičtí.
Ekologické pivo
Sleduje však cíl snížit uhlíkovou stou z dopravy piva. Žádné lahve, sudy, přepravky a voda, která tvoří 90 procent tohoto nápoje. Firma chce snížit jeho hmotnost a opustit zastaralou logistiku, čímž sníží emise uhlíku. A to se zachováním známé chutě a pěny.
„Vypočítali jsme, že když to nyní vztáhneme k Německu, můžeme ušetřit asi 3 až 5 procent emisí uhlíku,“ vysvětlil generální ředitel pivovaru Stefan Fritsche a pokračoval: „A když se na to podíváme globálně, šlo by asi o půl procenta světových emisí.“
Fanoušky piva přitom uklidnil, že z kvality nápoje není ochoten ustoupit. „Speciální je na tom to, že se nám ve skutečnosti daří z tohoto pivního prášku dělat normální pivo jedna ku jedné s pomocí normální vody,“ řekl Fritsche.
„Chutná jako Plzeň,“ ubezpečil a přiznal, že další práškové pivo bude připomínat například bock, což je typ silného piva, obvykle ležáku, pocházejícího z Německa. „Prakticky vše chceme vyrábět v práškové formě,“ dodal s tím, že formou prášku lze skutečně přidat všechno.