Smažená jídla souvisejí se zvýšenými riziky deprese a úzkosti, zjistili vědci z Číny. Škodí tak nejen fyzickému, ale i mentálnímu zdraví. Jejich studie doporučuje omezit konzumaci smažených jídel, zejména brambor. Závěry však nejsou jednoznačné a bude nutné je potvrdit. Na překvapivé zjištění upozornila televize CNN.
Čínští vědci sledovali přes 11 let celkem 140 728 osob. Po vyloučení účastníků, kterým po dvou letech diagnostikovali deprese, zaznamenali zvýšená rizika duševních problémů po konzumaci smažených jídel, uvedla televize CNN.
Lidé, kteří si často dopřávali smažená jídla, jako jsou právě oblíbené hranolky, měli o 12 procent vyšší pravděpodobnost vzniku úzkostí a 7 procent vyšší pravděpodobnost problémů s depresemi, vyplývá z výsledků publikovaných v časopise PNAS.
French fries — they’re greasy, starchy and a comfort food for many. But reaching for fried foods may have a negative impact on mental health. https://t.co/HAhxvjQMAy
— CNN Philippines (@cnnphilippines) April 24, 2023
U osob často konzumujících smaženou stravu vědci zaznamenali 8 294 případů úzkosti a 12 735 případů deprese. Nejčastěji podle výzkumu konzumují smažená jídla mladí lidé, zejména muži. Často jde o více než jednu porci denně.
Vědci se domnívají, že za zvýšenými riziky mentálních obtíží stojí chemická látka zvaná akrylamid. Při dlouhodobé expozici může vyvolat v důsledku neurozánětu vzniklého oxidačním stresem úzkost a deprese.
Omezte smažená jídla
Výzkumníci vystavili vlivu akrylamidu ryby zvané zebřičky pruhované. Ty se držely v tmavých koutech akvária a nesocializovaly se, což odpovídá vyšší míře úzkostí. Zebřičky pruhované se totiž obvykle sdružují v hejnech.
Epidemiolog a nutriční expert z Harvardské univerzity Walter Willet však upozornil na odlišnost rybího a lidského organismu s tím, že výsledky studie je třeba brát s rezervou. Akrylamid se navíc vyskytuje i v kávě po pražení nebo toustech.
„Zdravotní účinky smažených jídel budou záviset hlavně na tom, jaké potraviny se smaží a jaký typ tuku ke smažení se používá,“ vysvětlil Willet. Čínský tým sám přiznává nejednoznačnost výsledků studie.
Kromě toho musí objasnit, zda lidé s psychickými problémy častěji smažená jídla vyhledávají právě kvůli svým stavům nebo jestli jsou příčinou jejich obtíží. Studie však připomíná, že i obyčejné brambory mohou zvyšovat hladiny cukru v krvi a vést k výkyvům nálad.
Lidé by automaticky neměli přestat konzumovat smažená jídla, vědci však doporučují regulaci jejich množství. Tato práce navíc přidala důkazy k tvrzením, že rozmanitá strava vede k větší duševní pohodě, které prospívá naopak jídlo zdravé.