Metabolismus se týká všech chemických reakcí, které probíhají ve vašem těle. Rychlý metabolismus znamená, že vaše tělo spaluje více kalorií. Pomalý metabolismus znamená, že vaše tělo spaluje méně kalorií, takže je obtížnější udržet váhu či zhubnout. Jaký vliv má nezdravé jídlo na váš metabolismus?
Co je nezdravé jídlo
Nezdravé jídlo označuje vysoce zpracované potraviny, které mají obecně vysoký obsah kalorií, rafinovaných sacharidů a nezdravých tuků. Mají také nízký obsah živin, jako jsou bílkoviny a vláknina. Patří mezi ně například hranolky, bramborové lupínky, slazené nápoje či pizza.
Nezdravé jídlo je široce dostupné, levné a pohodlné. Také je často silně propagováno. I když je chutné, většinou málo zasytí a snadno se přejídá. Zajímavé je, že nezdravé jídlo může také velmi silně ovlivnit váš mozek, zvláště když ho konzumujete často a v nadměrném množství.
Může vyvolat masivní uvolňování dopaminu, neurotransmiteru, který pomáhá ovládat centrum odměn a potěšení ve vašem mozku. Když je váš mozek zaplaven dopaminem v takovém nepřirozeném množství, může to u některých lidí způsobit závislost na jídle.
Strávit nezdravé jídlo vyžaduje méně energie
K trávení, vstřebávání a metabolizaci jídla, které jíte, je potřeba energie. Tomu se říká termický efekt jídla (TEF) a obecně představuje přibližně 10 % vašeho denního energetického výdeje. Metabolizace bílkovin v potravinách vyžaduje mnohem více energie než metabolizace sacharidů nebo tuků. Ve skutečnosti může konzumace stravy s vysokým obsahem bílkovin způsobit, že vaše tělo spálí až o 100 kalorií denně více.
Kromě toho, stupeň zpracování potravin také ovlivňuje TEF. Obecně bude vyšší, když budete konzumovat celé potraviny plné komplexních živin, ve srovnání s rafinovanými, zpracovanými nezdravými potravinami.
Nezdravé jídlo může způsobit inzulínovou rezistenci
Inzulínová rezistence je stav, kdy buňky vašeho těla přestanou reagovat na hormon inzulín. To může vést k vyšší hladině cukru v krvi. Inzulínová rezistence je hlavním rizikovým faktorem metabolického syndromu, diabetu 2. typu a dalších závažných onemocnění.
Konzumace zpracovaných potravin je spojována se zvýšeným rizikem inzulínové rezistence. Malá studie u 12 zdravých mužů zaznamenala změny ve schopnosti kosterního svalstva zpracovávat glukózu po pouhých pěti dnech na dietě bohaté na tučné zpracované potraviny.
Nápoje slazené cukrem mohou zpomalit váš metabolismus
Ze všech nezdravých potravin, které existují, mohou být slazené nápoje pro vaše tělo nejhorší. Při nadměrné konzumaci mohou přispívat ke všem druhům zdravotních problémů, včetně obezity, srdečních chorob, metabolického syndromu a cukrovky 2. typu.
Tyto problémy jsou připisovány především jejich vysokým hladinám fruktózy, jednoduchého cukru primárně metabolizovaného játry. Když konzumujete hodně fruktózy, játra se mohou přetížit a část z nich se přeměnit na tuk.
Sladidla na bázi cukru, jako je stolní cukr (sacharóza) a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, obsahují přibližně 50 % fruktózy a běžně se vyskytují ve slazených nápojích. Při konzumaci velkého množství ve formě přidaných cukrů může fruktóza změnit signály plnosti, zhoršit reakci „hormonu hladu“ ghrelinu po jídle a podpořit ukládání tuku v oblasti břicha. Navíc může zpomalit váš metabolismus.