Jedna z nejlepších věcí na cestování je ochutnávání místní kuchyně. Ať už je to paella ve Španělsku, arancini na Sicílii anebo halušky na Slovensku v horách. Slyšeli jste ale už o pokrmu zvaném stifado? Jedná se o jedno z nejlepších řeckých jídel – dušené hovězí s cibulkou na víně.
Stifado pochází z tradiční řecké kuchyně a jedná se o delikatesu, která byla pravděpodobně darem od Benátčanů. Existuje mnoho variací, ovšem tradičně se připravuje s králičím masem.
Redaktorka Guardian Susan Smillie popisuje stifado jako nejlepší jídlo, jaké kdy měla. Dle ní máme sklon v řecké kuchyni hledat oregano a tymián. Na přípravu tohoto jídla se ovšem používá koření jako je skořice, muškátový oříšek, hřebíček a nové koření.
V turistických restauracích se ovšem stifado moc často neobjevuje. Uvařit ho dobře totiž vyžaduje čas. Ochutnat ho ale můžete například v restauraci O Zohios na Zakynthosu.
Stejně jako u mnoha řeckých klasik má každý region a rodina své vlastní stifado. V rybářských městech tak může být vyrobeno z chobotnice, narazíte ale i na vegetariánské varianty jako je houbové stifados. Tradičně se připravuje s králičím masem, lze ho ale připravit také z kuřete, zvěřiny, nebo dokonce kozy.
Tak co myslíte, vyměníte na vaší příští dovolené gyros a tzatziki za stifado?