menu

16.9 C
Czech
Pondělí 16. září 2024

Vystrčil v Kyjevě ujistil Zelenského, že se na podporu Česka může spolehnout

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil při dnešní návštěvě Kyjeva ujistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že se může spolehnout na českou podporu. Vystrčil na Ukrajině také uctí památku obětí násilných deportací totalitním sovětským režimem, informoval Senát ČR v tiskové zprávě.

Požár na ostrově Maui: O životě nebo smrti rozhodovaly minuty, vzpomíná přeživší

Sledujte nás na sítích

Bylo úterý kolem půl čtvrté odpoledne, když obyvatelé havajského města Lahaina začali zoufale bojovat o život. Měli jen několik minut na to, aby se zachránili. Ocitli se v jedné z nejděsivějších a nejsmrtelnějších přírodních katastrof, jakým země za poslední roky čelila. Agentura AP vyzpovídala jednoho z přeživších ničivých požárů a přinesla jeho svědectví.

Reklama

Kouř začínal zastiňovat slunce. Vítr kvílel a horko se stupňovalo, jak plameny v dálce olizovaly koruny stromů. Celý den nefungovala elektřina, a tak se Mike Cicchino rozhodl, že zajede obstarat nový generátor. Jakmile odbočil ze své ulice, zdálo se, že se jeho čtvrť proměnila ve válečnou zónu. „Když jsem zahnul za roh, viděl jsem pandemonium,“ popsal situaci. „Vidím lidi, jak běží a popadají svá miminka, křičí a skáčou do aut,“ pokračoval.

Když se nebezpečí blížilo, neozývaly se žádné sirény, nikdo nemluvil do megafonu, nikdo nikomu neříkal, co má dělat. Obyvatelé byli odkázáni sami na sebe, na své rodiny a sousedy. Museli se rozhodnout, zda zůstat, nebo utéct. Kouř byl tak hustý, že oslepoval. Požár se blížil ze všech stran. Auta vybuchovala. Na ulicích ležely vyvrácené stromy a sloupy elektrického vedení. Plameny navíc přiživoval silný vítr.

Zuřící požár byl nepředvídatelný

Jen deset minut předtím, než Cicchino odbočil ze své ulice, vydali hasiči na Maui před požárem varování. Směr a rychlost šíření však byly vzhledem k proměnlivému větru, náročnému terénu a poletujícím jiskrám nevyzpytatelné. „Může být kilometr daleko,“ uvedl zástupce velitele hasičů Jeff Giesea, „ale za minutu nebo dvě může být u vašeho domu“.

Cicchino se otočil, vběhl do svého domu a oznámil manželce, že musí odejít: „Musíme jít! Musíme odsud okamžitě vypadnout!“

Reklama

Zátarasy blokovaly únikovou cestu

Společně se svými pěti psy běželi zpět k autu a zavolali policii. Dispečer jim poradil, aby sledovali provoz. Přístup na dálnici, jedinou cestu vedoucí z města, odřízly barikády postavené úřady. Zátarasy donutily prchající obyvatele vjet na ulici Front Street, ta však byla zcela zablokovaná. Lidé panikařili, plakali, křičeli, troubili. Někteří před plameny ujížděli po chodníku na svých motocyklech a kolech. Někteří opouštěli svá vozidla a prchali pěšky. Kouř byl tak hustý a jedovatý, že někteří kvůli němu zvraceli, uvádí agentura AP.

„Všichni jedeme do smrtící pasti,“ pomyslel si Mike Cicchino. „Musíme vyskočit z auta, nechat ho tu a utíkat, abychom se zachránili,“ pokračoval. Své psy vytáhli ven. Orientace v terénu nicméně nebyla jednoduchá.

Blížící se plameny prozrazovala vybuchující auta

„Za námi, přímo před námi, vedle nás, všude hořelo,“ vzpomíná Cicchino. Od chvíle, kdy vyšel z domu, neuplynulo ani 15 minut. Byl přesvědčený, že je konec. Zavolal matce, bratrovi a dceři, aby jim řekl, že je miluje. Černý dým byl tak hustý, že v něm viděli jen své bílé psy. Zbylé tři, s tmavou srstí, ztratili. Jak blízko se oheň nachází, poznali podle toho, jak daleko se ozývaly výbuchy aut.

Město od oceánu odděluje mořský val a nízká zeď. Cicchino si uvědomil, že on i jeho sousedé stojí před strašlivým rozhodnutím. Mohli zůstat na hořící pevnině, nebo jít k vodě. Moře bylo kvůli silnému větru rozbouřené a zrádné. Zeď oddělující silnici od pláže se nakonec rozhodli přeskočit a sestoupit k moři.

Mike Cicchino a jeho žena si svlékli košile, namočili je do mořské vody a snažili se krýt si obličeje. Cicchino běhal po pláži sem a tam a křičel jména svých ztracených psů. Viděl mrtvá těla, která se povalovala vedle zdi. „Pomozte mi,“ křičeli lidé. Starší a postižení lidé se přes zeď sami dostat nedokázali. Někteří utrpěli vážné popáleniny. Cicchino jim pomáhal, dokud se kvůli kouři sám nepozvracel. Následujících pět nebo šest hodin se pohybovali mezi vodou a břehem. Krčili se za zdí a snažili se dostat co nejníže. Aby se uchránili před plameny, nořili se do vody. Jejich přeživší psi měli spálenou srst.

Celý výjev byl tak neskutečný, že si Cicchino myslel, že se mu to musí zdát. „V hlavě se mi pořád vracely myšlenky, že tohle musí být jen noční můra. Tohle nemůže být skutečnost. Tohle se přece nemůže stát,“ řekl. „Ale pak si uvědomíte, že hoříte. Cítím bolest, a to v nočních můrách necítím,“ vysvětlil.

První oznámení o požárech dostala americká pobřežní stráž, když velitelské středisko pátrací a záchranné služby v Honolulu obdrželo v 17:45 hlášení o lidech ve vodě poblíž Lahainy. Viditelnost byla špatná, ale přeživší použili mobilní telefony, aby na sebe upozornili a čluny k sobě navedli. Někteří přeživší, především děti, byli odvezeni po moři pobřežní stráží. Pro zbytek lidí nakonec dorazila také hasičská auta a skrz plameny je odvezla pryč z ohnivého pekla.

Přeživší jsou pronásledováni tím, co zažili

Cicchino se v noci budí ze snů o mrtvých lidech a psech. Dva z jeho mazlíčků se stále pohřešují. Trápí se nad rozhodnutími, která učinil. „Mohl jsem zachránit více lidí? Mohl jsem zachránit své psy?“

Úřady potvrdily, že při požáru zemřelo téměř sto lidí a očekávají, že jejich počet ještě poroste. Jedná se o nejsmrtelnější požár v USA za posledních sto let. Deník Los Angels Times připomíná, že na 1300 lidí zůstává stále pohřešováno.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Golfová hřiště jsou nejhorší, hodnotí zmařený pokus o atentát na Trumpa experti

Ochranka bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa včas zakročila proti atentátníkovi a zabránila tak možnému neštěstí. Agenti podle expertů reagovali pohotově a správně. Golfová hřiště jsou přitom největší bezpečnostní noční můrou.

Nový přírůstek ohroženého druhu brýlatého medvěda přináší radost peruánské komunitě

V záchranném centru na severu Peru, které provozuje místní zemědělská komunita, se narodilo mládě brývatého medvěda. Tento vzácný druh, známý také jako medvěd andský, patří mezi ohrožené. Nový přírůstek přináší naději pro další ochranu těchto zvířat.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jiří Lehečka ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem

Český tenista Jiří Lehečka oznámil, že po vzájemné dohodě ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem, který se stal novým kapitánem daviscupového týmu. Lehečka o tom informoval na své sociální síti X, přičemž dodal, že se jejich cesty nerozcházejí úplně. Nadále budou spolupracovat v rámci Davis Cupu.

Střed Evropy se dále potýká s povodněmi, počet obětí stoupl na nejméně 18

Silné deště a jimi vyvolané ničivé záplavy dál sužují země střední a východní Evropy, kde dosud přišlo o život nejméně 18 lidí. Kritická a dramatická je podle úřadů situace v Dolních Rakousích, odkud jsou dnes hlášeni další mrtví. Zřejmě pět lidských životů si dosud povodně vyžádaly v Polsku, kde je nejhorší situace na jihu u hranic s Českou republikou. Šest mrtvých je v Rumunsku. Na Slovensku dnes dále stouply hladiny Dunaje i Moravy. V Česku zatím úřady potvrdily tři oběti, další lidé jsou pohřešováni.

TikTok se dnes odvolá proti nucenému prodeji v USA

Čínská sociální platforma TikTok se dnes obrátí na americký odvolací soud a pokusí se ho přesvědčit o protiústavnosti zákona, jenž nařizuje společnosti ByteDance prodej sítě do devíti měsíců. Očekává se však, že si vláda lednový zákaz sociální sítě, kterou v USA používá asi 170 milionů uživatelů, vynutí.

Rusko podniklo dronový útok na Kyjev, ten hlásí sestřelení desítek strojů

Ruská armáda v noci na dnešek podnikla dronový útok na Kyjev, informovalo vedení vojenské správy ukrajinské metropole. Protivzdušná obrana zničila skoro dvě desítky bezpilotních letounů mířících na hlavní město, píše agentura Reuters. Podle ukrajinských úřadů to byl osmý dronový útok na Kyjev od začátku září. Ukrajinské letectvo později oznámilo likvidaci 53 z 56 ruských dronů. Naopak ruské zdroje hlásí nové ukrajinské vzdušné útoky na ruské území.

Televizní ceny Emmy ovládl seriál Šógun. Překvapením večera se stala komedie Stále v kurzu

Šógun, rozsáhlý historický epos odehrávající se v císařském Japonsku, získal na nedělním udílení cen Emmy v Los Angeles prestižní trofej pro nejlepší drama. Komediální seriál Stále v kurzu (Hacks) pak porazil i komedii Medvěd (The Bear), která kategorii opanovala minule.
Reklama

DOPORUČUJEME

Golfová hřiště jsou nejhorší, hodnotí zmařený pokus o atentát na Trumpa experti

Ochranka bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa včas zakročila proti atentátníkovi a zabránila tak možnému neštěstí. Agenti podle expertů reagovali pohotově a správně. Golfová hřiště jsou přitom největší bezpečnostní noční můrou.

Nový přírůstek ohroženého druhu brýlatého medvěda přináší radost peruánské komunitě

V záchranném centru na severu Peru, které provozuje místní zemědělská komunita, se narodilo mládě brývatého medvěda. Tento vzácný druh, známý také jako medvěd andský, patří mezi ohrožené. Nový přírůstek přináší naději pro další ochranu těchto zvířat.

Žena naplánovala vraždu svého manžela kvůli pojištění. Pak tvrdila, že ho sežrali aligátoři

Žena se spikla proti svému manželovi s jeho nejlepším přítelem. Domluvili se, že ho zavraždí, aby získali peníze z pojistky. Polici oznámili jeho zmizení s tím, že ho zřejmě sežrali aligátoři. Po letech nejasností skončili oba pachatelé za mřížemi.

Jak se fáma o pojídání mazlíčků dostala z internetu do prezidentské debaty

Objevilo se v anonymním facebookovém příspěvku, pak se jej chopili vlivní komentátoři a záhy je v televizní debatě použil bývalý americký prezident Donald Trump. Takto se za několik málo dní rozšířilo nepodložené tvrzení, že přistěhovalci v jednom americkém městě pojídají lidem domácí zvířata. Příběh "rasistické pomluvy" analyzoval v článku deník The Washington Post (WP).

Zakládal požáry a pak je hasil. Hasič toužil stát se hrdinou, zabil přes sto lidí

Policie v Chile zadržela dobrovolného hasiče Elíase Antonio Salazara (39) kvůli podezření z úmyslného zakládání lesních požárů začátkem letošního roku, během nichž zahynulo 137 lidí. K těmto požárům podle obvinění sám jezdil a hasil je, aby se „stal hrdinou“ a přivydělal si přesčasy.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jiří Lehečka ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem

Český tenista Jiří Lehečka oznámil, že po vzájemné dohodě ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem, který se stal novým kapitánem daviscupového týmu. Lehečka o tom informoval na své sociální síti X, přičemž dodal, že se jejich cesty nerozcházejí úplně. Nadále budou spolupracovat v rámci Davis Cupu.

Střed Evropy se dále potýká s povodněmi, počet obětí stoupl na nejméně 18

Silné deště a jimi vyvolané ničivé záplavy dál sužují země střední a východní Evropy, kde dosud přišlo o život nejméně 18 lidí. Kritická a dramatická je podle úřadů situace v Dolních Rakousích, odkud jsou dnes hlášeni další mrtví. Zřejmě pět lidských životů si dosud povodně vyžádaly v Polsku, kde je nejhorší situace na jihu u hranic s Českou republikou. Šest mrtvých je v Rumunsku. Na Slovensku dnes dále stouply hladiny Dunaje i Moravy. V Česku zatím úřady potvrdily tři oběti, další lidé jsou pohřešováni.

TikTok se dnes odvolá proti nucenému prodeji v USA

Čínská sociální platforma TikTok se dnes obrátí na americký odvolací soud a pokusí se ho přesvědčit o protiústavnosti zákona, jenž nařizuje společnosti ByteDance prodej sítě do devíti měsíců. Očekává se však, že si vláda lednový zákaz sociální sítě, kterou v USA používá asi 170 milionů uživatelů, vynutí.

Rusko podniklo dronový útok na Kyjev, ten hlásí sestřelení desítek strojů

Ruská armáda v noci na dnešek podnikla dronový útok na Kyjev, informovalo vedení vojenské správy ukrajinské metropole. Protivzdušná obrana zničila skoro dvě desítky bezpilotních letounů mířících na hlavní město, píše agentura Reuters. Podle ukrajinských úřadů to byl osmý dronový útok na Kyjev od začátku září. Ukrajinské letectvo později oznámilo likvidaci 53 z 56 ruských dronů. Naopak ruské zdroje hlásí nové ukrajinské vzdušné útoky na ruské území.

Televizní ceny Emmy ovládl seriál Šógun. Překvapením večera se stala komedie Stále v kurzu

Šógun, rozsáhlý historický epos odehrávající se v císařském Japonsku, získal na nedělním udílení cen Emmy v Los Angeles prestižní trofej pro nejlepší drama. Komediální seriál Stále v kurzu (Hacks) pak porazil i komedii Medvěd (The Bear), která kategorii opanovala minule.

Trumpova ochranka zmařila další pokus o atentát na bývalého prezidenta

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle svého prohlášení vyšetřuje zjevný pokus o atentát na amerického bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Poblíž jeho golfového klubu na Floridě došlo ke střelbě. Jedná se už o druhý pokus o atentát na Trumpa. Zhruba před devíti měsíci přežil střelbu v Pensylvánii.

Princ Harry slaví čtyřicítku daleko od rodiny

Princ Harry dnes slaví významné životní jubileum – čtyřicáté narozeniny. I když byl často středem pozornosti díky svému postavení v britské královské rodině, dnešní den tráví tisíce kilometrů daleko od rodného paláce, v Kalifornii. Jak podotýká agentura AP, společně s rodinou čelí novým životním výzvám, zatímco minulost ho stále pronásleduje.
Reklama
Reklama