Sója je všestranná složka potravy, a přesto je předmětem mnoha debat. Zařadit do stravy bychom ji měli hlavně kvůli jejímu obsahu bílkovin a užitečných mikroživin. Jak nám dále prospívá?
Co je to sója
Rostlina sójových bobů pochází z Číny, kde se pěstuje již více než 13 000 let. Stejně jako ostatní fazole rostou sójové boby v luscích, které obklopují jedlá semena. Obvykle jsou zelené, ale mohou být také žluté, hnědé nebo černé. Díky jejich všestranné textuře je lze zpracovat na různé potraviny. Včetně „mléka“ a sójového proteinu, stejně jako tofu, miso a tempeh. Při konzumaci čerstvých sójových bobů přímo z lusků se často označují jako fazole edamame.
Nutriční výhody
80g porce sójových bobů (vařených) poskytuje:
- 113 kcal / 472 kJ
- 11,2 g bílkovin
- 5,8 g tuku
- 0,7 g nasycených tuků
- 4,1 g sacharidů
- 6,5 g vlákniny
Top 5 zdravotních výhod sóji
Zdroj ochranných antioxidantů
Sójové boby obsahují přírodní sloučeniny zvané isoflavony. Tyto polyfenoly jsou silné antioxidanty a jako takové pomáhají minimalizovat poškození známé jako oxidační stres, způsobené molekulami nazývanými volné radikály. Je to právě oxidační stres, který se podílí jak na stárnutí, tak na nástupu chronických onemocnění. Sójové boby jsou obzvláště bohaté na isoflavony a poskytují další aktivní rostlinné sloučeniny, jako jsou saponiny.
Může zmírnit příznaky menopauzy
Sójové isoflavony (daidzein a genistein) přilákaly velké množství výzkumů. Některé studie dokonce naznačují, že ženy s dietou bohatou na sóju mohou trpět nižším rizikem rakoviny prsu. Je to částečně proto, že isoflavony jsou známé jako fytoestrogeny. To znamená, že napodobují slabou formu hormonu estrogenu v těle. Některým ženám to pomáhá s perimenopauzálními příznaky, jako je špatná nálada a návaly horka.
Genetika, vaše střevní mikroflóra a faktory životního prostředí hrají obrovskou roli v tom, jak naše těla reagují na určité potraviny. Takže se nedá říci, zda je strava bohatá na fytoestrogenní potraviny prospěšná pro všechny ženy nebo ne.
Zdroj kompletních rostlinných bílkovin
Sójové boby jsou užitečným zdrojem rostlinných bílkovin, které poskytují všech devět esenciálních aminokyselin. Ty potřebujeme pro růst, obnovu a imunitu. Stravitelnost proteinu v sóji je dobrá, přičemž některé studie naznačují, že může být dokonce srovnatelná s živočišnými proteiny.
Podpora zdraví srdce
Sójové boby také obsahují sloučeniny zvané fytosteroly. Tyto rostlinné sloučeniny jsou strukturálně podobné cholesterolu a působí v těle inhibicí vstřebávání cholesterolů. To vysvětluje, proč byla pravidelná konzumace potravin, jako je sója, spojována se sníženou hladinou cholesterolu. Studie naznačují, že to zahrnuje snížení lipoproteinu s nízkou hustotou (LDL), typu často označovaného jako „špatný“ cholesterol, a také celkového cholesterolu.
Pravidelná konzumace luštěnin, včetně sójových bobů, je také spojována s nižším rizikem srdečních chorob. Předpokládá se, že je to proto, že jsou bohatým zdrojem fytochemikálií a vlákniny.
Může podporovat zdraví kostí
Sójové potraviny mohou být prospěšné pro ženy středního věku. Nižší hladiny estrogenu po menopauze mohou vést k většímu snížení hladiny vápníku v kostech. Některé studie naznačují, že zahrnutí 40-110 mg sójových isoflavonů denně do stravy může snížit tento úbytek kostní hmoty a zlepšit minerální hustotu kostí. Z praktického hlediska by to bylo ekvivalentní snězení 140-440 g tofu nebo 35-100 g vařených sójových bobů každý den.