Pokud máte rádi smažená jídla, ale hledáte zdravější alternativu, můžeme vám doporučit cuketové hranolky. Toto vynikající a netradičně chutnající jídlo je rychle připravené a je vhodné i pro ty, kteří se snaží dodržovat dietu.
Cukety jsou z velké části tvořeny vodou, a proto obsahují jen minimum kalorií. Kromě toho vám dodají spoustu vitamínů a prospěšných látek, jako jsou vitamíny A, B a C, velké množství draslíku a hořčíku. Konzumace cukety přispívá ke zdraví srdce, ledvin i jater, pomáhá zdravým kostem, kloubům a svalům a může mimo jiné zlepšovat zrak a chuť k jídlu.
@myfitbites Best summer fries #zucchini #zucchinirecipes #fries #ovenbaked #zucchinifries #easysnack #appetizer #healthyrecipes #zdraverecepty #cuketa #hranolky #zeleninovehranolky #tiktokrecepty ♬ COCO LOCO – Maluma
Na rozdíl od klasických hranolků, které se v restauracích dělají v přesmaženém oleji a i ty, které si uděláte doma, obvykle vytahujete z fritovacího hrnce, cuketové hranolky se pečou v troubě a jen s minimem oleje.
Příprava cuketových hranolků je velmi snadná. Potřebujete jen cuketu, vajíčko, mouku, panko strouhanku, olej a nějaký ten dip, se kterým si je potom vychutnáte. Cuketu ostrouhejte a nakrájejte na hranolky. Ty obalte klasicky v trojobalu a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Následně je jenom lehce zakápněte olejem a pečte na 200 °C zhruba 20 minut.
Vynikající je k cuketovým hranolkům dip z bílého jogurtu a česneku, chutnají skvěle ale také s křenovou tatarskou omáčkou nebo obyčejným kečupem. Jak si je vychutnáte, to už je jen na vás.