menu

18.6 C
Czech
Neděle 8. září 2024

V Durynsku vyhrála volby AfD, v Sasku je těsně druhá, ukazují výsledky

Nedělní zemské volby v Durynsku vyhrála strana Alternativa pro Německo (AfD), která je označovaná za pravicově populistickou až krajně pravicovou. V Sasku skončila těsně druhá za konzervativní Křesťanskodemokratickou unií (CDU). Vyplývá to z předběžných výsledků, které v noci na dnešek zveřejnily statistické úřady obou východoněmeckých spolkových zemí.

Rusko provedlo vzdušné údery na Lvov, vyžádaly si nejméně sedm obětí

Nejméně sedm mrtvých včetně tří dětí a 38 zraněných si v noci na dnešek vyžádaly ruské útoky na západoukrajinský Lvov. Informoval o tom starosta města Andrij Sadovyj, kterého citovala ukrajinská média. Město má dnes navštívit šéfka české Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po nočním útoku na Lvov vyzval spojence, aby zemi pomohli s protivzdušnou obranou a apeloval na povolení úderů v ruském týlu, napsala agentura Reuters.

ČESKÁ CENTRA PŘEDSTAVUJÍ NEKONEČNÉ VESMÍRY – NOVÝ VÝSTAVNÍ PROJEKT MAPUJÍCÍ ČESKOU HERNÍ SCÉNU

Sledujte nás na sítích

Praha 6. prosince 2023 (PROTEXT) – Nekonečné vesmíry – České hry a jejich globální úspěch je název nového výstavního projektu, který představuje Česko jako respektovaného hráče na mezinárodním poli digitálních her. Výstava bude poprvé představena ve dnech 8.–9. 12. 2023 v rámci profesní konference zaměřené na videoherní průmysl Game Developers Session Prague 2023 v Kongresovém centru v Praze. V průběhu roku 2024 pak poputuje prostřednictvím sítě Českých center do zahraničí.

Reklama

Záměrem projektu iniciovaného Českými centry a připraveného v úzké spolupráci s Visiongame (Archiv československých vývojářů a hráčů) je představit zahraničnímu publiku současnou českou hru v komplexní podobě – nejen koncovými výstupy prostřednictvím konkrétních her, ale i přiblížením tvůrčího procesu s akcentem na vybrané prvky, které definují vybraná herní studia a jejich přístup ke zpracovanému tématu či problematice, popř. další napojení na umělecké či vzdělávací sektory. Na realizaci se kromě Českých center podílí společnost Alza.cz, GDACZ (Asociace českých herních vývojářů), Prusa Research, Soundsgate. Vznik projektu podpořila Nadace PPF.

„Z naší praxe v zahraničí víme, že české hry a obecně český gamingový průmysl mají ve světě dobré jméno a mnohá prestižní ocenění. Mnohdy ale herní fanoušci vůbec netuší, kde má jejich oblíbená hra své kořeny. I proto vznikla myšlenka připravit výběrový projekt kurátorovaný expertem přímo z nitra české gamingové scény ve formě komplexnější expozice nejznámějších, nezávislých či svým pojetím specifických českých her a také prostřednictvím jejich studií dále představit i příběhy a tvůrčí složky jejich vývoje. Chceme ukázat, že Česko má skvělé tvůrce, kteří obstojí i na globální herní scéně,“ uvedla k projektu generální ředitelka Českých center Jitka Pánek Jurková.

BOHATÝ KURÁTORSKÝ KONCEPT

Reklama

Kurátorovaný výběr vedený Miroslavem Žákem, zakladatelem portálu Visiongame, akcentuje audiovizuální kvality i vztah k české kultuře a historii. Česká hra je ovlivněna tradicí autorské animace, vyniká nápaditým řešením vnitřní struktury včetně zapojení výrazné zvukové či hudební složky, zpracováním vybraných témat či příběhů i ochotě diskutovat o společenských tématech. Hry vyvíjené a realizované v Česku navíc získávají mezinárodní pozornost a ocenění ve světě díky svému kreativnímu zpracování, inspirativnímu obsahu, uměleckým kvalitám i vzdělávacímu charakteru.

Zakladatel Archivu Československých vývojářů a hráčů a kurátor výstavy, Miroslav Žák k výběru říká: „Výběr pro výstavu jsem vytvořil podle aktuálně nejúspěšnějších titulů, které dnes ve světě hrají miliony hráčů a velké komunity. Na výstavě najdeme také malé nebo střední projekty, které jsou nezávislé a nabízí zajímavou uměleckou a autorskou vizi. Návštěvníci se mohou těšit na originální autorské tituly, které dokážou hráče a hráčky vtáhnou do jejich nekonečných vesmírů. Bude to jedinečný zážitek jak pro ne-hráče tak herní fanoušky.“

V Česku působí přes 130 subjektů zabývajících se tvorbou her, přičemž zaměstnává více jak 2 000 lidí. Vznikají také specializované studijní obory, školy, inkubátory či akcelerátory, které celý sektor dále proměňují.

„Výstava v zahraničí poprvé uceleně představí český gaming – sféru, ve které se potkává umělecký a technický talent českých tvůrců. Myslím si, že je důležité připomínat světu, co mu naše země může nabídnout, a to je hlavní důvod, proč jsme se rozhodli Nekonečné vesmíry podpořit. Zároveň současné české hry často navazují na silnou tradici české autorské animace, které se v Nadaci PPF dlouhodobě věnujeme třeba podporou výstavy Světy české animace nebo festivalu Anifilm,“ vysvětluje členka správní rady Nadace PPF Jana Tomas Sedláčková.

Nezbytné technické vybavení pro interaktivnost celé expozice poskytla společnost Alza.cz. Její divizní ředitel Jan Horáček k tomu dodává:

“Máme radost, že se můžeme podílet na výstavnímu projektu Nekonečné vesmíry zapůjčením hardwarového vybavení v podobě herních notebooků, konzolí, monitorů a prezentačních tabletů v hodnotě 350 000 Kč. Díky tomu budou moci návštěvníci projektu prožít interaktivní a fascinující zážitek. Přímo na Alza.cz pak zákazníci najdou širokou škálu herního vybavení od her, konzolí až po počítače, a samozřejmě i příslušenství a merchandise. Baví nás podporovat a rozvíjet oblast gamingu a zábavy. Už teď se těšíme na další projekty a inovace v tomto vzrušujícím odvětví.”

SÉRIE TEMATICKÝCH VIDEO ROZHOVORŮ

Projekt aktuálně doplňuje tematická série 10 krátkých videí vzniklých v partnerství s Radiem Prague International (RPI), která představuje vybrané zástupce současné české gamingové scény. Videa jsou dostupná na webu či Facebooku Českých center nebo RPI.

Iniciátoři a organizátoři:

Česká centra, VISIONGAME

Za podpory:

Nadace PPF

Partneři:

Alza.cz, Asociace českých herních vývojářů – GDACZ, Prusa Research, GDS Prague, Soundsgate

Webová stránka projektu: http://www.infiniteczechgames.com

 

ČESKÁ CENTRA

Česká centra, příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou stěžejním nástrojem veřejné diplomacie zahraniční politiky Česka a rozvíjejí kulturní vztahy mezi zeměmi. Jakožto kulturní institut jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 28 poboček na 4 kontinentech. Kromě Českých center spravují také Český dům v Bělehradě, Bratislavě a Jeruzalémě.

Facebook Instagram Twitter YouTube LinkedIn

www.czechcentres.cz

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.
Reklama

DOPORUČUJEME

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.

Selena Gomez se připojuje k miliardářskému klubu

Selena Gomez dosáhla nového milníku. Ve svých 32 letech se stala miliardářkou. Její majetek odhaduje na 1,3 miliardy dolarů. Přestože se prosadila v hudbě a herectví, většina jejího bohatství pochází z její značky kosmetiky Rare Beauty.

Po ruském útoku na ukrajinský Pavlohrad je jeden mrtvý a 55 zraněných

Při dnešním ruském raketovém útoku na ukrajinský Pavlohrad jeden člověk zemřel a dalších 55 utrpělo zranění, informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS) v Dněpropetrovské oblasti.

CNBC: Pět největších měst v Evropě, která lákají k bydlení milionáře

Konzultační realitní společnost Knight Frank se sídlem v Londýně sestavila na základě průzkumu žebříček velkých evropských měst nejvíce vyhledávaných milionáři. Centrem superbohatých ve skutečnosti není hlavní město Velké Británie, ale Francie.
Reklama
Reklama