menu

5.3 C
Czech
Pátek 18. října 2024

Ukrajina bude členem NATO, je jen otázkou kdy, řekl Rutte na úvod jednání

Je jasné, že Ukrajina jednou bude členem Severoatlantické aliance, je pouze otázkou kdy, prohlásil dnes generální tajemník NATO Mark Rutte na úvod jednání ministrů členských zemí aliance v Bruselu. Při dnešní třetí osobní schůzce, které předcházela setkání v Kyjevě a v Londýně, chce Rutte ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ujistit o podpoře a jednotné pozici všech spojenců. Zelenskyj by měl naopak nového šéfa NATO informovat mimo jiné o dění na frontě, kde Ukrajinci od února 2022 čelí ruské invazi.

Sinner porazil Djokoviče a triumfoval v Šanghaji

Jannik Sinner získal titul na turnaji Masters v Šanghaji, když ve finále porazil Novaka Djokoviče ve dvou setech 7:6 a 6:3. Zabránil tak Srbovi dosáhnout jubilejního 100. turnajového vítězství. Pro třiadvacetiletého Itala to byl sedmý letošní triumf a celkově sedmnáctý v kariéře.

Nové pojetí vzdělávání: Summit Yidanovy ceny 2023 představuje inovativní nápady, které podněcují změny

Hongkong (Čína) 8. prosince 2023 (PROTEXT/PRNewswire) – Globální filantropická nadace Yidan Prize Foundation, která stojí za nejvyšším světovým oceněním v oblasti vzdělávání, uspořádala 4. prosince v Hongkongu očekávanou konferenci Yidan Prize Summit (Summit Yidanovy ceny) s podtitulem „Nápady, které podněcují změny: vše o řešení pro pokrok vzdělávání“.

Reklama

V rychle se měnícím světě se stalo životně důležitým vybavit všechny studenty dovednostmi tvůrčího a kritického myšlení, které jim umožní stát se všestranně rozvinutými globálními občany. Odborníci na vzdělávání, tvůrci politik a filantropické nadace se proto sešli na summitu Yidanovy ceny 2023, aby zde společně diskutovali o tom, jak lépe vycházet vstříc potřebám dnešních žáků, a zabývali se v teorii i praxi inovativními nápady s potenciálem rozšířit přístup ke kvalitnímu vzdělávání.

Hosty z celého světa přivítal zakladatel Yidanovy ceny Dr. Charles Chen Yidan, který zároveň připomněl, že nápady mají moc podnítit změny. „Vizionářští pedagogové, kteří jsou tu dnes s námi, pevně věří v transformační sílu myšlenek. Jejich společná vize pomáhá společnosti pochopit, že všichni studenti mohou a musí uspět. Vyzývají nás, abychom přehodnotili své představy o dobrých třídách a dobrých vyučovacích postupech. Ukazují nám, že dobré vzdělání může být dostupné všem. Jejich činy neustále mění podobu vzdělávání a znovu upevňují jejich oddanost těmto myšlenkám.“

Summit zahájil svou přednáškou o potřebě obnovení investic a inovací ve vzdělávání vedoucí úřadu místního koordinátora OSN v Číně Joe Colombano. V přednášce se zamyslel se nad pojetím toho, co dnes znamená kvalita vzdělávání, a nadnesl podnětné otázky, které připravily půdu pro další diskuse. Zdůraznil, že vzdělávání musí držet krok s měnícími se potřebami ekonomiky, přičemž podtrhl jeho širší cíle, přesahující pouhou přípravu na zaměstnání – tedy koncepci vzdělávání jako prostředku, který umožňuje všem žákům naplno rozvinout svůj potenciál. Colombano dále připomněl, že kvalitní vzdělávání je mnohem více než jen jeden z cílů udržitelného rozvoje (SDGs) – je katalyzátorem dosažení všech 17 SDGs.

V prvním panelu se k odborníkům na vzdělávání z The University of Hong Kong připojila profesorka Michelene (Micki) Chiová, laureátka Yidanovy ceny za výzkum v oblasti vzdělávání pro rok 2023, profesor regent a držitelka ocenění fondu Dorothy Brayové, profesorka přírodních věd na Mary Lou Fulton Teachers College při Arizonské státní univerzitě (Arizona State University). Tématem byla Mickiina teorie kognitivního zapojení ICAP (Interactive, Constructive, Active, Passive – interaktivní, konstruktivní, aktivní, pasivní), která poskytuje učitelům osvědčený rámec pro usnadnění účinného zapojení studentů do výuky a pomáhá zlepšovat výukové metody od mateřské školy až po postsekundární vzdělávání i dále. Panelisté, jejichž diskusi moderoval ředitel pro partnerství nadace Yidan Prize Foundation dr. Christopher Thomas, hovořili o tom, jak interaktivní, konstruktivní a aktivní výukové aktivity rozvíjejí samostatnost studentů a podporují spolupráci.

Ve druhém panelu diskutovala výkonná ředitelka International Education Funders Group (IEFG) dr. Laura Savageová s vedoucími osobnostmi, které úspěšně iniciují společenské změny pro širší přístup studentů k transformační síle vzdělávání. Členky Yidanovy rady osobností, Dr. Rukmini Banerjiová, Vicky Colbertová a Wendy Koppová, reflektovaly své společné zkušenosti s urychlováním systémových změn díky využití vlivu sdílené mise a kolektivního – ale i místně zakotveného – vedení. Diskuse se věnovala také důležitosti základů vzdělávání, silných partnerských vztahů s vládou a občanskou společností či tomu, jak se každý – od rodičů až po vysokoškolské studenty – může stát nositelem změny.

Odpoledne se summit zabýval tím, jak mohou inovativní modely vysokoškolského vzdělávání prolomit bariéry v dostupnosti a cenové dosažitelnosti vzdělání. Laureát Yidanovy ceny za rozvoj vzdělávání pro rok 2023 Shai Reshef, rektor a zakladatel Lidové univerzity (University of the People), diskutoval s profesorem Arthurem Levinem, emeritním rektorem Teachers College na Kolumbijské univerzitě, o tom, jak zajistit, aby vysokoškolské vzdělávání udrželo krok s měnící se globální a digitální znalostní ekonomikou. Shai promluvil např. o tom, jak je důležité využít potenciál online technologií s otevřeným zdrojovým kódem pro zajištění přístupu ke kvalitnímu vysokoškolskému vzdělání každému způsobilému studentovi.

Na posledním zasedání dne diskutovaly držitelky Yidanovy ceny za rozvoj vzdělávání pro rok 2020 Lucy Lakeová a Angeline Murimirwa, generální ředitelka společnosti Idara-e-Taleem-o-Aagah, Baela Raza Jamilová, a bývalá ředitelka Světové banky pro globální vzdělávání Ruth Kagiaová o radikální inkluzi ve vzdělávání. Panelistky hovořily o tom, že klíčem k prosazení změn ve vzdělávání a prostřednictvím vzdělávání je postavit při tvorbě politik do středu zájmu nejvíce marginalizované a zranitelné osoby. Poznamenaly také, že radikální inkluze je odvážná a nesmlouvavá: vzdělávání a ochranu musí dostat každý student bez rozdílu. Neoddiskutovatelnou podmínkou jsou v tomto procesu intersekcionalita a spolupráce tvůrců politik s výzkumníky a odborníky z oblasti vzdělávání.

Ocenění laureátů Yidanovy ceny za rok 2023

Dne 3. prosince byla v rámci slavnostního večera Yidanovy ceny oficiálně předána Yidanova cena za výzkum v oblasti vzdělávání pro rok 2023 profesorce Michelene Chiové a cena za rozvoj vzdělávání pro rok 2023 Shaiovi Reshefovi. Tato ocenění představují uznání oběma odborníkům za jejich vynikající práci při vytváření příležitostí k realizaci vlastního potenciálu pro studenty. Oba laureáti se zároveň připojili ke globální komunitě nositelů změn ve vzdělávání Nadace Yidan Prize Foundation a Yidanově radě osobností (Yidan Council of Luminaries).

Nominujte nositele změn ve vzdělávání na Yidanovu cenu za rok 2024

Nominace na Yidanovu cenu lze podávat do 31. března 2024. Chcete-li se dozvědět více, případně sami nominovat transformativní osobnosti z oblasti vzdělávání, navštivte webové stránky Yidanovy ceny https://yidanprize.org/the-prize-and-nominations/nominations.

O NADACI YIDAN PRIZE FOUNDATION

Yidan Prize Foundation je globální filantropická nadace, jejímž posláním je vytvářet lepší svět pomocí vzdělávání. Prostřednictvím Yidanovy ceny a sítě inovátorů podporuje nadace myšlenky a postupy v oblasti vzdělávání – konkrétně takové, které mohou pozitivně změnit životy a společnost.

Yidanova cena je ocenění za inkluzivní vzdělávání, jež je udělováno jednotlivcům nebo týmům, kteří významným způsobem po teoretické nebo praktické stránce přispěli ke zlepšování vzdělávání.

https://yidanprize.org

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2291806/Professor_Michelene_Chi_2023_Yidan_Prize.jpg 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2291807/Shai_Reshef_2023_Yidan_Prize.jpg 

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/1636915/Yidan_Prize_Logo.jpg 

KONTAKT: Sonia Leung, sonia.leung@edelman.com

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ve Francii a Itálii čekají silné deště a povodně, u Lyonu zavírají školy

Francouzská meteorologická služba dnes vydala výstrahu před silným deštěm a povodněmi pro šest departementů na jihovýchodě země, píše AFP. Benátky na severu Itálie kvůli předpovědi silných dešťů staví protipovodňové hráze, píše agentura ANSA. Úřady v obou zemích preventivně uzavřely či evakuovaly několik škol.

Boeing plánuje získat 15 miliard dolarů prostřednictvím akcií a dluhopisů

Letecká společnost Boeing hodlá posílit své finance vydáním akcií a konvertibilních dluhopisů. Tento krok je snahou vyrovnat se s finančními potížemi způsobenými probíhající stávkou a dalšími problémy, jako je ztráta důvěry zákazníků a omezení výroby.

Nizozemsko zvažuje poslat odmítnuté africké žadatele o azyl do Ugandy

Nizozemská vláda se zabývá kontroverzním plánem na přesun odmítnutých afrických žadatelů o azyl do Ugandy. Tento krok vyvolává řadu otázek týkajících se zákonnosti a etiky jak v samotném Nizozemsku, tak v Ugandě. Hlavním cílem vlády je snížit počet žádostí o azyl a imigraci. Kritici však varují, že realizace takového plánu může být nereálná.

ECB podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů

Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů. Analytici, ekonomové i investoři tento krok očekávali kvůli příliš rychle zpomalující inflaci a ochlazující ekonomické aktivitě v eurozóně, což je i očekávaný trend do budoucna.

Izraelské údery v Pásmu Gazy dnes zabily nejméně 30 lidí

Izraelské údery dnes zabily nejméně 19 lidí ve městě Džabálija a 11 ve městě Gaza. S odvoláním na tamní zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. Úder ve Džabáliji, kde se nachází velký uprchlický tábor, zasáhl školu sloužící jako centrum pro obyvatele vysídlené v důsledku války. Podle Izraele útok cílil na místo setkání členů teroristických skupin, které dříve sloužilo jako škola.

Izraelská armáda prověřuje možnost, že zabila vůdce Hamásu Sinvára

Izraelská armáda ve čtvrtek uvedla, že prověřuje možnost, že zabila vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvára, jednoho ze strůjců ničivého útoku na Izrael ze 7. října 2023, který odstartoval válku v Gaze. V této fázi nelze totožnost mrtvého jednoznačně potvrdit.
Reklama

DOPORUČUJEME

Živě: Postaví se vláda za české firmy v Dukovanech?

Dostavba jaderných bloků v Dukovanech je příležitostí pro nastartování české ekonomiky, na regionální i národní úrovni. Nyní nastává čas pro otevřený dialog o tom,...

LVHF 2024: Sdílení alchymie klasické hudby je naše poslání nejen v rámci zednářského ročníku

Valtice (Břeclavsko) 17. října 2024 (PROTEXT) - Devátý ročník Lednicko-valtického hudebního festivalu otevřel hudební pokladnici zednářských témat. Výběr z ní, hudbu 24 skladatelů, jejichž...

Recenzja kasyna platforma: czy spełnia oczekiwania?

Mostbet to marka znana na rynku hazardowym, oferująca szeroki wachlarz usług, w tym zakłady sportowe oraz kasyno. Od pewnego czasu  zyskuje popularność w Polsce,...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ve Francii a Itálii čekají silné deště a povodně, u Lyonu zavírají školy

Francouzská meteorologická služba dnes vydala výstrahu před silným deštěm a povodněmi pro šest departementů na jihovýchodě země, píše AFP. Benátky na severu Itálie kvůli předpovědi silných dešťů staví protipovodňové hráze, píše agentura ANSA. Úřady v obou zemích preventivně uzavřely či evakuovaly několik škol.

Boeing plánuje získat 15 miliard dolarů prostřednictvím akcií a dluhopisů

Letecká společnost Boeing hodlá posílit své finance vydáním akcií a konvertibilních dluhopisů. Tento krok je snahou vyrovnat se s finančními potížemi způsobenými probíhající stávkou a dalšími problémy, jako je ztráta důvěry zákazníků a omezení výroby.

Nizozemsko zvažuje poslat odmítnuté africké žadatele o azyl do Ugandy

Nizozemská vláda se zabývá kontroverzním plánem na přesun odmítnutých afrických žadatelů o azyl do Ugandy. Tento krok vyvolává řadu otázek týkajících se zákonnosti a etiky jak v samotném Nizozemsku, tak v Ugandě. Hlavním cílem vlády je snížit počet žádostí o azyl a imigraci. Kritici však varují, že realizace takového plánu může být nereálná.

ECB podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů

Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů. Analytici, ekonomové i investoři tento krok očekávali kvůli příliš rychle zpomalující inflaci a ochlazující ekonomické aktivitě v eurozóně, což je i očekávaný trend do budoucna.

Izraelské údery v Pásmu Gazy dnes zabily nejméně 30 lidí

Izraelské údery dnes zabily nejméně 19 lidí ve městě Džabálija a 11 ve městě Gaza. S odvoláním na tamní zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. Úder ve Džabáliji, kde se nachází velký uprchlický tábor, zasáhl školu sloužící jako centrum pro obyvatele vysídlené v důsledku války. Podle Izraele útok cílil na místo setkání členů teroristických skupin, které dříve sloužilo jako škola.

Izraelská armáda prověřuje možnost, že zabila vůdce Hamásu Sinvára

Izraelská armáda ve čtvrtek uvedla, že prověřuje možnost, že zabila vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvára, jednoho ze strůjců ničivého útoku na Izrael ze 7. října 2023, který odstartoval válku v Gaze. V této fázi nelze totožnost mrtvého jednoznačně potvrdit.

Ruská armáda opět útočila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ruská armáda v noci na dnešek podle agentury Reuters opět útočila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a v Mykolajivské oblasti způsobila výpadky dodávek elektřiny. Na Ukrajinu vyslala 56 dronů a jednu řízenou střelu, oznámilo ukrajinské letectvo, které informovalo o pěti zásazích infrastrukturních objektů ve frontových oblastech. Ruské ministerstvo obrany podle ruské verze serveru BBC naopak uvedlo, že v noci na dnešek sestřelilo 13 ukrajinských dronů nad třemi regiony.

Američané v Jemenu poprvé použili stealth bombardéry B-2

Americké stíhačky podle Pentagonu udeřily na několik podzemních skladů zbraní v Jemenu. Zlikvidovaly klíčové pokročilé zbraňové systémy používané povstalci k zaměřování vojenských a civilních plavidel. Úderů se zúčastnily i stealth bombardéry B-2.

Ukrajina bude členem NATO, je jen otázkou kdy, řekl Rutte na úvod jednání

Je jasné, že Ukrajina jednou bude členem Severoatlantické aliance, je pouze otázkou kdy, prohlásil dnes generální tajemník NATO Mark Rutte na úvod jednání ministrů členských zemí aliance v Bruselu. Při dnešní třetí osobní schůzce, které předcházela setkání v Kyjevě a v Londýně, chce Rutte ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ujistit o podpoře a jednotné pozici všech spojenců. Zelenskyj by měl naopak nového šéfa NATO informovat mimo jiné o dění na frontě, kde Ukrajinci od února 2022 čelí ruské invazi.
Reklama
Reklama