menu

4.1 C
Czech
Pátek 18. října 2024

Izrael zaútočí na íránské vojenské cíle místo jaderných a ropných, ujistil Netanjahu

Izrael je ochoten zaútočit na íránskou vojenskou infrastrukturu místo jaderných a ropných zařízení a vyhnout se tak možné eskalaci. Amerického prezidenta Joea Bidena o tom ve středu při telefonickém hovoru ujistil premiér Benjamin Netanjahu.

Ruský raketový útok na Oděsu zabil čtyři lidi, uvedly úřady

Při ruském raketovém útoku na jihoukrajinské přístavní město Oděsa byli dnes zabiti čtyři lidé a dalších deset zraněno. Oznámil to na platformě Telegram šéf oblastní správy Oleh Kiper. Balistická střela podle něj zasáhla dvoupodlažní budovu, v níž žili a pracovali civilisté.

Matka se ke mně nikdy nechovala dobře. Teď se mám o ni starat. Jak se zachovat?

Bez váhání pomáhat? Nebo rodičům, kteří svému dítěti ublížili, ve stáří oplácet stejnou mincí? Rozhořela se diskuze.

Reklama

Velké dilema, které řeší mnoho z nás. Ač je to kruté, ne vždy platí, že rodiče milují své děti a dávají jim lásku najevo. Pohlazení, podpora… Místo toho kritika a tresty. Potomci takovýchto rodičů si z dětství často odnášejí traumata a nejrůznější bloky na celý život. Předně hapruje vztah „dítěte“ k samotnému rodiči. Ve chvíli, kdy ale tito otcové a matky zestárnou, onemocní a potřebují péči svých blízkých, se na minulost nikdo neptá.

Vaše pomoc je očekávána automaticky. Jste jejich dera/syn. A pokud ji neposkytnete, jste odsouzeníhodné hyeny. Úcta ke stáří, cti otce svého a matku svou. Je to ale opravdu tak jednoduché? Má tato problematika skutečně jen jedno jediné přijatelné řešení – zapomenout na vše špatné a pokorně se tvářit jakoby nic? „Vždyť je to moje matka/otec a postarat se o ně je moje povinnost.“

„Budete se muset přemoct“

„Vše nechte za dveřmi jejího bytu. Není podstatné, co vám jako dítěti dělala, ona je dnes již stará, vy dospělá, takže toto téma je irelevantní. Jestli vám nepomohla roky trvající psychologická sezení, s vaší matkou tuto kapitolu nevyřešíte tím spíš. Staří lidé už neposlouchají nic jiného než sami sebe. Obávám se, že se ve jménu lidskosti budete muset přemoct,“ zní v „odborné“ odpovědi poradny Proženy.cz.

Šlo o dotaz ženy, která se děsí, že se bude muset starat o svou stárnoucí matku. Dle jejích slov nikdy nebyla dobrá máma a kvůli špatnému dětství žena dodnes chodí na terapie. Fyzicky k ní má prý doslova odpor. Mnozí, kteří zažili něco podobného na vlastní kůži, takto jednoznačné řešení nevidí.

„‘Není podstatné, co vám jako dítěti dělala, ona je dnes již stará, vy dospělá, takže toto téma je irelevantní.‘ – To jako vážně?!!! Za těchto okolností by milá maminka-nemaminka šupajdila do domova a mohla by být ráda, že ho zaplatím. Závidím lidem hodné a milující rodiče – o takové je radost se na jejich stará kolena starat. Jinak ale…bohužel,“ rozčílila se v diskuzi pod článkem Věra N.

Foto: Pexels

„Téma, které se mi časem stane také noční můrou. Já a sestra jsme byly na obtíž. Láska, cit, objetí, zájem o děti, jejich touhy a přání, nikdy jsem nic takového nepocítila. Otec se o mne nestaral v podstatě vůbec. Nyní se matka dostává do věku, kdy bude potřebovat mou pomoc a já mám blok. Sakra velký. A ani věta typu ‚cti otce svého a matku svou‘ mi v tom jaksi nepomáhá. Nedokážu to. Max jí občas něco nakoupit, poklidit a rychle pryč. Určitě si ji k sobě domů nevezmu, nejvýš zařídím domov důchodců a občas tam zajdu. Tvrdé? Proč? Místo hezkého dětství, co měli moji kamarádi, já měla nezájem, lhostejnost a pocit, že jsem na obtíž. Jak jsem byla ráda, že v 18 jsem si už zařídila pronájem a svůj život,“ vyjádřila se k tomu Helena N.

„Naprosto rozumím. Mně matka zničila dětství a teď se dožaduje péče s tím, že má na ni nárok. Když měla možnost se alespoň formálně omluvit, shrnula to slovy JE TO PRYČ, ZAPOMEŇME NA TO,“ napsala v diskuzi Andreas L.

„Stáří není zásluha“

„Jedno staré přísloví říká, ‚jak si kdo ustele, tak si lehne‘. Všeobecně úcta ke stáří je podle mě hloupost. Stáří není zásluha. Zestárne i největší gauner. Člověk má mít úctu k člověku – ne podle věku, ale podle skutků a života, jaký žije,“ míní Petr S. „Zlého člověka si přece nemůžu vážit jenom proto, že je starý. Dobré i nedobré skutky se sčítají, a podle toho si lidé zaslouží buď úctu nebo opovržení. Je mnoho lidí, co si ve dvaceti letech zaslouží větší úctu než druhý v osmdesáti. Protože většina lidí je slušných, tak ke starým lidem automaticky přistupuje s úctou. Na mě ale takové to křesťanské milosrdenství – když se někdo v sedmdesáti vyzpovídá a lituje všeho špatného, co druhým udělal – nezabírá,“ dodává pisatel.

Otázka vlastního pocitu

Jak se tedy zachovat správně? To si musí každý zodpovědět sám. Je tu totiž i otázka našeho vnitřního pocitu. Rozum vám možná říká, že ten dotyčný si „nic nezaslouží“. Ani ve chvíli, kdy necháme onoho člověka napospas osudu, ale nemusíme dosáhnout vlastního klidu.

Ať nám ta osoba udělala cokoli, může nás začít hlodat jakýsi špatný pocit ze sebe samého. Vlastně zjistíme, že jedinou možností je, pomoci. Jak říká pisatelka v příspěvku níže: Ne „kvůli němu“, ale kvůli sobě. Míru v duši. Vaše karma zůstane čistá a s klidným srdcem si můžete říct, že jste udělali, co jste mohli. Až jednou ten člověk odejde navždy, nehrozí, že by vaši hlavu tížily výčitky. A to je docela fajn, ne?

K podobnému závěru došla i paní Jana K.:

„Velmi to chápu. Jelikož jsem od otce nikdy necítila nějakou lásku, spíš jsem žila celý život s tím, že mě neměl a nemá rád. Bylo zpočátku těžké mu v rámci péče nějakou lásku vracet. Postarat se fyzicky, to ano, ale jak jsou staří lidé jako děti, potřebují jako děti dotyk, objetí, city. Když to od nich nedostáváte, je strašně těžké jim to pak dát. Ale prostě nějak jsem věděla, že to musím zvládnout.

Foto: Pexels

Ne kvůli němu, ale kvůli sobě, taky kvůli vlastním dětem. Podařilo se mi to, ani nevím jak. Ale co vím, je, že mě to ve finále obohatilo a mělo to pro mě velký životní dosah. Protože mi došlo, že jednou to budu potřebovat také, a to bylo hnacím motorem pro překonání těch negací,“ popsala svůj příběh.

Ještě těžším kalibrem je zpověď paní Zdeny H. (Také rodičům odpustila.):

„Já jsem se narodila jako druhé, již neplánované dítě. Matka se mnou zvažovala i potrat a často mi v životě předhazovala, že jsem už vlastně neměla být. Také hlavně proto, že jí nejsem podobná. Jsem víc po ženách z tátovy rodiny, které maminka jaksi nemusela… Máma milovala hlavně moji starší sestru – svou prvorozenou princeznu, která byla přece tolik ‚po ní‘! Často říkala, že měla zůstat jen u jednoho (prvního) dítěte. Ani táta mě nebral. Přál si jako druhé dítě syna. Byla jsem od narození zkrátka na druhé koleji a citově strádala,“ rozvyprávěla se v diskuzi. Vyústění to má překvapivé.

Zrození lásky a uznání

„Nyní, v matčině stáří, jsem to jenom já, kdo se o ni stará. Sestra se jí štítí a stydí se za ní, že je stará, hluchá a má již stařeckou demenci. Maminka se na mě dnes doslova věší. Jsem prý víc empatická a soucitná než sestra a ochotná jí pomáhat a postarat se. Mně je starého nemocného člověka prostě líto a nedokázala bych ho jen tak odkopnout jako preferovaná sestřička. Tak to nakonec dopadlo tak, že odstrkovaná holka je mamince na stará kolena dobrá…“

Co říci závěrem? Není žádné „špatně“ ani „správně“. Jednejme tak, aby NÁM bylo dobře. Na srdci, na duši, v našem svědomí.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Berete si telefon do postele? Očekávejte invazi bakterií, varuje výzkum

Berete si do postele chytrý telefon? Před tímto zlozvykem teď varoval britský prodejce matrací MattressNextDay. Číhá na něm desetkrát více bakterií než na vašem záchodovém prkénku a vaše postel je pro ně doslova rájem. Na novou studii upozornily deníky Metro a Daily Mail.

Testy DNA potvrdily, že ostatky v Seville patří Kryštofu Kolumbovi

Ostatky Kryštofa Kolumba pohřbené v katedrále v jihošpanělské Seville patří skutečně tomuto slavnému mořeplavci, oznámil tento týden tým vědců z univerzity v Granadě. Dnes večer má španělská veřejnoprávní televize odvysílat dokument, v němž autoři slibují odhalit i Kolumbův původ. Španělsko dnes slaví státní svátek, jímž si připomíná výročí z roku 1492, kdy tento mořeplavec ve službách španělské monarchie "objevil Ameriku".
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ve Francii a Itálii čekají silné deště a povodně, u Lyonu zavírají školy

Francouzská meteorologická služba dnes vydala výstrahu před silným deštěm a povodněmi pro šest departementů na jihovýchodě země, píše AFP. Benátky na severu Itálie kvůli předpovědi silných dešťů staví protipovodňové hráze, píše agentura ANSA. Úřady v obou zemích preventivně uzavřely či evakuovaly několik škol.

Boeing plánuje získat 15 miliard dolarů prostřednictvím akcií a dluhopisů

Letecká společnost Boeing hodlá posílit své finance vydáním akcií a konvertibilních dluhopisů. Tento krok je snahou vyrovnat se s finančními potížemi způsobenými probíhající stávkou a dalšími problémy, jako je ztráta důvěry zákazníků a omezení výroby.

Nizozemsko zvažuje poslat odmítnuté africké žadatele o azyl do Ugandy

Nizozemská vláda se zabývá kontroverzním plánem na přesun odmítnutých afrických žadatelů o azyl do Ugandy. Tento krok vyvolává řadu otázek týkajících se zákonnosti a etiky jak v samotném Nizozemsku, tak v Ugandě. Hlavním cílem vlády je snížit počet žádostí o azyl a imigraci. Kritici však varují, že realizace takového plánu může být nereálná.

ECB podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů

Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů. Analytici, ekonomové i investoři tento krok očekávali kvůli příliš rychle zpomalující inflaci a ochlazující ekonomické aktivitě v eurozóně, což je i očekávaný trend do budoucna.

Izraelské údery v Pásmu Gazy dnes zabily nejméně 30 lidí

Izraelské údery dnes zabily nejméně 19 lidí ve městě Džabálija a 11 ve městě Gaza. S odvoláním na tamní zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. Úder ve Džabáliji, kde se nachází velký uprchlický tábor, zasáhl školu sloužící jako centrum pro obyvatele vysídlené v důsledku války. Podle Izraele útok cílil na místo setkání členů teroristických skupin, které dříve sloužilo jako škola.

Izraelská armáda prověřuje možnost, že zabila vůdce Hamásu Sinvára

Izraelská armáda ve čtvrtek uvedla, že prověřuje možnost, že zabila vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvára, jednoho ze strůjců ničivého útoku na Izrael ze 7. října 2023, který odstartoval válku v Gaze. V této fázi nelze totožnost mrtvého jednoznačně potvrdit.
Reklama

DOPORUČUJEME

Berete si telefon do postele? Očekávejte invazi bakterií, varuje výzkum

Berete si do postele chytrý telefon? Před tímto zlozvykem teď varoval britský prodejce matrací MattressNextDay. Číhá na něm desetkrát více bakterií než na vašem záchodovém prkénku a vaše postel je pro ně doslova rájem. Na novou studii upozornily deníky Metro a Daily Mail.

Testy DNA potvrdily, že ostatky v Seville patří Kryštofu Kolumbovi

Ostatky Kryštofa Kolumba pohřbené v katedrále v jihošpanělské Seville patří skutečně tomuto slavnému mořeplavci, oznámil tento týden tým vědců z univerzity v Granadě. Dnes večer má španělská veřejnoprávní televize odvysílat dokument, v němž autoři slibují odhalit i Kolumbův původ. Španělsko dnes slaví státní svátek, jímž si připomíná výročí z roku 1492, kdy tento mořeplavec ve službách španělské monarchie "objevil Ameriku".

„Za hurikány na Floridě mohou demokraté,“ blouzní konspirátoři

Hurikán Milton nepřinesl jen intenzivní srážky a obrovské škody, ale i dezinformace šířené na sociálních sítích konspiračními teoretiky, a co hůř, dokonce i samotnými republikány. Za ničivé bouře z posledních dvou týdnů podle nich může demokratická vláda, která ovládá počasí. K šíření těchto zavádějících výroků se vyjádřil i prezident.

Překvapené motorkáře v Kolumbii zastavil Escobarův hroch

Motorkáře v Kolumbii přiměl zastavit jeden z hrochů narkobarona Pabla Escobara. Zvířata do země ilegálně přivezl v 80. letech. Od jeho smrti se přemnožují a představují hrozbu pro tamní ekosystémy. Vláda se po letech váhání rozhodla „kokainové hrochy“ utratit.

Americký senior ilegálně klonoval obří ovce, skončil na šest měsíců za mřížemi

Arthur Schubarth z Vaughnu v americké Montaně (81 let) dostal šestiměsíční trest odnětí svobody za ilegální klonování obřích ovcí. Klony chtěl křížit s dalšími americkými ovcemi za účelem prodeje bohatým Američanům.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ve Francii a Itálii čekají silné deště a povodně, u Lyonu zavírají školy

Francouzská meteorologická služba dnes vydala výstrahu před silným deštěm a povodněmi pro šest departementů na jihovýchodě země, píše AFP. Benátky na severu Itálie kvůli předpovědi silných dešťů staví protipovodňové hráze, píše agentura ANSA. Úřady v obou zemích preventivně uzavřely či evakuovaly několik škol.

Boeing plánuje získat 15 miliard dolarů prostřednictvím akcií a dluhopisů

Letecká společnost Boeing hodlá posílit své finance vydáním akcií a konvertibilních dluhopisů. Tento krok je snahou vyrovnat se s finančními potížemi způsobenými probíhající stávkou a dalšími problémy, jako je ztráta důvěry zákazníků a omezení výroby.

Nizozemsko zvažuje poslat odmítnuté africké žadatele o azyl do Ugandy

Nizozemská vláda se zabývá kontroverzním plánem na přesun odmítnutých afrických žadatelů o azyl do Ugandy. Tento krok vyvolává řadu otázek týkajících se zákonnosti a etiky jak v samotném Nizozemsku, tak v Ugandě. Hlavním cílem vlády je snížit počet žádostí o azyl a imigraci. Kritici však varují, že realizace takového plánu může být nereálná.

ECB podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů

Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů. Analytici, ekonomové i investoři tento krok očekávali kvůli příliš rychle zpomalující inflaci a ochlazující ekonomické aktivitě v eurozóně, což je i očekávaný trend do budoucna.

Izraelské údery v Pásmu Gazy dnes zabily nejméně 30 lidí

Izraelské údery dnes zabily nejméně 19 lidí ve městě Džabálija a 11 ve městě Gaza. S odvoláním na tamní zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. Úder ve Džabáliji, kde se nachází velký uprchlický tábor, zasáhl školu sloužící jako centrum pro obyvatele vysídlené v důsledku války. Podle Izraele útok cílil na místo setkání členů teroristických skupin, které dříve sloužilo jako škola.

Izraelská armáda prověřuje možnost, že zabila vůdce Hamásu Sinvára

Izraelská armáda ve čtvrtek uvedla, že prověřuje možnost, že zabila vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvára, jednoho ze strůjců ničivého útoku na Izrael ze 7. října 2023, který odstartoval válku v Gaze. V této fázi nelze totožnost mrtvého jednoznačně potvrdit.

Ruská armáda opět útočila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ruská armáda v noci na dnešek podle agentury Reuters opět útočila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a v Mykolajivské oblasti způsobila výpadky dodávek elektřiny. Na Ukrajinu vyslala 56 dronů a jednu řízenou střelu, oznámilo ukrajinské letectvo, které informovalo o pěti zásazích infrastrukturních objektů ve frontových oblastech. Ruské ministerstvo obrany podle ruské verze serveru BBC naopak uvedlo, že v noci na dnešek sestřelilo 13 ukrajinských dronů nad třemi regiony.

Američané v Jemenu poprvé použili stealth bombardéry B-2

Americké stíhačky podle Pentagonu udeřily na několik podzemních skladů zbraní v Jemenu. Zlikvidovaly klíčové pokročilé zbraňové systémy používané povstalci k zaměřování vojenských a civilních plavidel. Úderů se zúčastnily i stealth bombardéry B-2.

Ukrajina bude členem NATO, je jen otázkou kdy, řekl Rutte na úvod jednání

Je jasné, že Ukrajina jednou bude členem Severoatlantické aliance, je pouze otázkou kdy, prohlásil dnes generální tajemník NATO Mark Rutte na úvod jednání ministrů členských zemí aliance v Bruselu. Při dnešní třetí osobní schůzce, které předcházela setkání v Kyjevě a v Londýně, chce Rutte ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ujistit o podpoře a jednotné pozici všech spojenců. Zelenskyj by měl naopak nového šéfa NATO informovat mimo jiné o dění na frontě, kde Ukrajinci od února 2022 čelí ruské invazi.
Reklama
Reklama