menu

18.6 C
Czech
Neděle 8. září 2024
Reklama
Reklama

Manželské jméno: Romantický akt nebo staromódní tradice? Proč ženy stále mění svá jména?

Manželské jméno: Romantický akt nebo staromódní tradice? Proč ženy stále mění svá jména?

Reklama

Mnoho žen po celém světě se stále rozhoduje změnit svá jména po sňatku. Zatímco to může být romantickým projevem lásky, skrývá se za tímto rozhodnutím také mnoho kulturních a společenských faktorů. Přečtěte si, proč tato tradice stále přetrvává a co o ní říká moderní doba.

Reklama

Ve Spojených státech přijímá většina žen při sňatku rodinná jména svých manželů – kolem 70 % podle jednoho z nejrozsáhlejších datových analýz v nedávné době. Ačkoli tato čísla jsou nižší než před jednou generací, je zřejmé, že zůstává silným kulturním normou ve velkých částech západního světa, i přes dnešní více individualistickou éru, která se nazývá „osvícená ohledně genderu“. Zatímco definice feminismu se liší, 68 % žen mladších 30 let se v USA označuje za feministky. Většina západní Evropy také následuje stejný vzor, ale existují významné výjimky, jako jsou Španělsko a Island, kde ženy tendují zachovávat svá rodná jména při sňatku, a Řecko, které od roku 1983 stanovilo právní povinnost pro manželky zachovat si svá jména po celý život.

Reklama

Dokonce i v Norsku, které je pravidelně hodnoceno jako jedna z nejlepších zemí pro rovnost pohlaví a má méně výraznou patriarchální historii, si většina vdaných žen stále bere jména svých manželů. Nicméně, kolem poloviny žen, které si přijmou manželova jména, si své jméno z dětství ponechává jako druhé jméno, což funguje jako druhotné příjmení. Ale otázka zůstává… je to jen neškodná tradice?

Foto: Pexels

Přečtěte si také: Lucka Bílá a její nezapomenutelné románky: Od úchvatného srdceryvného vztahu až po nečekaný zvrat!

Článek pokračuje >>

Reklama
Reklama

DOPORUČUJEME

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Angelina Jolie oslnila v Benátkách, ale co se děje s jejíma rukama?

Angelina Jolie přinesla do Benátek nádech starého Hollywoodu, když se 29. srpna 2024 objevila na červeném koberci filmového festivalu při premiéře svého nového filmu...
Reklama

DOPORUČUJEME

Reklama
Reklama
Reklama
Ad Display