menu

22.4 C
Czech
Sobota 7. září 2024

Dynamické ceny koncertů: Proč fanoušci Oasis ve Velké Británii platili za vstupenky trojnásobek?

Dynamické ceny se staly pro fanoušky živé hudby stále častější noční můrou. Když si fanoušci skupiny Oasis snažili o víkendu zajistit lístky na jejich dlouho očekávané turné, mnozí byli šokováni, když se původně avizovaná cena £148.50 (zhruba 4200 Kč) za lístek vyšplhala na £355.20 (přibližně 10 000 Kč) ještě předtím, než se v on-line frontě dostali na řadu.

Makhmud Muradov musí opustit Česko, ministerstvo ho spojuje s kriminálním prostředím

Zápasník MMA Makhmud Muradov musí opustit Českou republiku. Městský soud v Praze potvrdil rozhodnutí Ministerstva vnitra, které mu neudělilo přechodný pobyt. Důvodem je jeho údajný kontakt s kriminálním prostředím, což podle úřadů představuje riziko pro veřejný pořádek. Muradov se proti tomuto rozhodnutí bránil, ale soud jeho žalobu zamítl.

Toto jsou predikce pro rok 2024, aneb Štěstí přeje připraveným

Sledujte nás na sítích

Praha 19. ledna 2024 (PROTEXT) – V dnešní době je velmi těžké předvídat budoucí události ve světě. Jediné, čím si můžete být jistí, jsou nejistoty a hrozby. Zkuste to letos udělat jinak a začněte myslet na zadní vrátka. Naučte se efektivně vybruslit z nečekaných krizových situací například tím, že svůj majetek ukryjete do bezpečného přístavu ve formě zlatých zásob. Buďte zkrátka připraveni na přílet “černých labutí”.

Reklama

Společně s analytikem společnosti Zlaťáky.cz Jakubem Petruškou jsme se podívali na to, jaké “černé labutě” konkrétně mohou ohrozit trhy v letošním roce a ovlivnit tak cenu zlata.

Růst a eskalace geopolitického napětí

Asi tou nejčernější labutí může být další eskalace napětí na Ukrajině, Blízkém východě a možné postupné přerůstání válečného konfliktu až do globálních rozměrů. Změna je bohužel zatím v nedohlednu a je velké riziko, že se krize bude i nadále prohlubovat. Již nyní vidíme rozšiřování blízkovýchodního konfliktu směrem k Libanonu, dále pak do Rudého moře, kde jsou ohrožovány nákladní lodě, tankery a to ze strany jemenských povstalců, které podporuje Írán. Tato nebezpečná situace se může rychle vyhrotit a opět zasáhnout celý globální svět, ať už prostřednictvím ekonomické krize – dodávky ropy, plynu, zboží, jelikož mnoho přepravních společností odkloňuje kontejnerovou přepravu ze Suezského průplavu směrem k Mysu Dobré naděje a tím dochází k navyšování nákladů přepravy, což se pak může promítnout do cen a být potenciálním spouštěčem další inflační vlny, případně i rozšířením konfliktu do dalších zemí.

Další potenciální hrozbou je možné vyhrocení situace kolem Tchaj-wanu a to v oblasti Východočínského a Jihočínského moře a dále. Čína si totiž nárokuje i další oblasti a buduje umělé ostrovy. To se logicky nelíbí jejím sousedům například Vietnamu a Filipínám.

Reklama

A aby toho nebylo málo, KLDR opět chřestí zbraněmi, vyhrožuje ostatním zemím a provádí vojenská testování jako třeba nové mezikontinentální balistické rakety, nadzvukové střely středního až dlouhého doletu či podvodní drony schopné nést jaderné zbraně.

Čínská krize

Čína se řadí mezi největší světové spotřebitele zlata, avšak ekonomika se potýká s výraznými problémy v mnoha oblastech jako třeba se zadlužeností, stárnutím populace, nezaměstnaností mladé generace, poklesem růstu HDP (zadluženost země dosahuje přes 250 % HDP – domácnosti + firmy + stát) a v neposlední řadě s prohlubujícími se deflačními problémy. Zemi navíc aktuálně trápí šíření respiračních onemocnění, které jsou podobné koronaviru. Sice pandemie jako byl covid, je dost nepravděpodobná, i tak se může Čína setkat s opětovnou neochotou spotřebitelů utrácet, což může mít za následek prohlubování ekonomických problémů s možným dopadem na celosvětovou ekonomiku. V krajním případě může dokonce vést až ke kolapsu čínské ekonomiky, krachu realitního trhu, ještě většímu nárůstu nezaměstnanosti a dalšího oslabování měny.

Prezidentské volby v USA

Sice se nejedná o černou labuť, nicméně i americké prezidentské volby mohou mít výrazný dopad na světové trhy. V celostátních průzkumech z posledních dní má Trump mírně navrch nad svým nejpravděpodobnějším demokratickým soupeřem, současným prezidentem Joem Bidenem. Trumpův návrat na scénu dokazuje i jasné vítězství nad svými rivaly v primárkách v Iowě. Rovněž také vede průzkumy v několika dalších klíčových státech, jejichž výsledek bude pro zvolení nového amerického prezidenta rozhodující: v Nevadě, Georgii, Arizoně, Pensylvánii a Michiganu.

Hlavní republikánský favorit, Donald Trump, čelí jako první exprezident v historii USA kriminálním žalobám ve čtyřech různých případech. O tom, zdali se bude moci jako kandidát zúčastnit voleb, rozhodne Nejvyšší soud. Ten by měl oznámit svůj verdikt do primárkového “superúterý” dne 5. března.

Mezi další očekávané události patří:

Poptávka centrálních bank po zlatě

Poptávka centrálních bank představuje významnou část celkové poptávky po zlatě. Již od roku 2010, tedy čtrnáct let v řadě, centrální banky ve velkém hromadí žlutý kov. Tento trend by měl pokračovat i nadále. Rostoucí poptávka bude pravděpodobně pokračovat především ve východních zemích, avšak podle odhadů by se měl trend zlepšit i v západní části světa, která zatím v hromadění zlata stále zaostává.

Českou korunu čeká oslabení

V neposlední řadě je pro nás Čechy důležitý vývoj koruny. Z důvodu změny monetární politiky ČNB (snižování sazeb) se očekává její oslabování. Tedy slabší koruna bude prodražovat cenu zlata.

V roce 2024 nás čeká spousta událostí, těch očekávaných i nenadálých, které se v různé míře podepíší na ceně zlata. Nicméně stále platí, že zlato mělo, má a bude mít svou budoucnost, protože jeho pravá hodnota je ověřena historií. Mělo by být tedy součástí každého správně diverzifikovaného portfolia.

 

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.
Reklama

DOPORUČUJEME

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.

Selena Gomez se připojuje k miliardářskému klubu

Selena Gomez dosáhla nového milníku. Ve svých 32 letech se stala miliardářkou. Její majetek odhaduje na 1,3 miliardy dolarů. Přestože se prosadila v hudbě a herectví, většina jejího bohatství pochází z její značky kosmetiky Rare Beauty.

Po ruském útoku na ukrajinský Pavlohrad je jeden mrtvý a 55 zraněných

Při dnešním ruském raketovém útoku na ukrajinský Pavlohrad jeden člověk zemřel a dalších 55 utrpělo zranění, informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS) v Dněpropetrovské oblasti.

CNBC: Pět největších měst v Evropě, která lákají k bydlení milionáře

Konzultační realitní společnost Knight Frank se sídlem v Londýně sestavila na základě průzkumu žebříček velkých evropských měst nejvíce vyhledávaných milionáři. Centrem superbohatých ve skutečnosti není hlavní město Velké Británie, ale Francie.
Reklama
Reklama