menu

18.6 C
Czech
Neděle 8. září 2024

Macron jmenoval premiérem Francie bývalého ministra zahraničí Michela Barniera

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes jmenoval premiérem bývalého ministra zahraničí a někdejšího brexitového vyjednavače Evropské unie Michela Barniera, uvedla stanice BFM TV. Francie čekala na novou vládu dva měsíce od předčasných parlamentních voleb. O třiasedmdesátiletém Barnierovi z pravicové strany Republikáni jako možném kandidátovi se začalo spekulovat až tento týden. Projev Macrona ani Barniera se podle médií zatím neočekává.

Zelenskyj vyzval spojence v Ramsteinu k dodání slíbených protivzdušných systémů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na začátku jednání na americké základě Ramstein v Německu vyzval spojence, aby jeho zemi dodali slíbené systémy protivzdušné obrany. Ukrajina, která se už více než dva a půl roku brání rozsáhlé ruské invazi, podle něj potřebuje i další stíhačky F-16. Americký ministr obrany Lloyd Austin vyzdvihl ukrajinskou obranu i dosavadní pomoc spojenců, včetně české muniční iniciativy. Americký prezident Joe Biden podle něj ještě dnes schválí další balíček pomoci Ukrajině v hodnotě 250 milionů dolarů (5,6 miliardy Kč).

Koncepce zdravotnictví

Sledujte nás na sítích

Pardubice 29. dubna 2024 (PROTEXT) – Jsem lékař, který léta provozoval „Lékařskou pohotovostní službu“ na Dubině v Pardubicích. Zdravotnictví velmi dobře rozumím, pracoval jsem mnoho let jako špitální doktor v Pardubické nemocnici a pak jako lékař/primář ARO ve Vrchlabí, lékař/náměstek záchranné služby Pardubického kraje, současně jako lékař na pohotovosti a jako obvodní lékař pracuji dodnes. Proto velmi těžce nesu, jak se zdravotnictví našeho kraje zvolna, a nyní již dost rychle, rozkládá. Zdravotní péče upadá a nálada zdravotníků v naších krajských nemocnicích není nijak optimistická, spíše naopak.

Reklama

Kraj sice v Pardubické nemocnici postavil novou budovu za více než 2 mld. korun, ale budovy kvalitu zdravotní péče nevytvářejí. Tu vytvářejí na prvním místě lékaři, sestry, laboranti, zdravotníci, pak přístrojové vybavení a až na konci drahé nové domy. Podíváme-li se na stav naších krajských nemocnic, ten odpovídá přesně mylným představám vedení kraje o tom, jak prosperující zdravotnictví vypadá. Níže je jen několik vybraných faktů a těm z vás, kteří rozumí zdravotnictví, nebo rozumí řízení větších organizací, tyto skutečnosti napoví, jak tristně je naše krajské zdravotnictví vedeno.

Pardubická nemocnice již mnoho let nemá stabilní vedení, tj. nemá stálé ředitele. Dovedete si představit organizaci s obratem v miliardách, s počtem zaměstnanců v tisících a bez stabilního řízení? Důsledkem toho je i to, že na jaře tohoto roku více než 50 lékařů podalo hromadnou výpověď, další velmi kvalifikování lékaři již odešli (zatím posledním je prim. pardubické traumatologie MUDr. Carda), nebo se chystají odejít a Kraj se za této situace chlubí novou budovou. To je tristní situace a neakceptovatelný přístup k řízení našeho krajského zdravotnictví.

Chrudimská nemocnice již v loňském roce musela kvůli personálním problémům (neměla dostatek lékařů) zavřít lůžkové interní oddělení. Kdo se pohybuje ve zdravotnictví ví, že nemocnice bez lůžkové interny nemůže plnit roli všeobecné nemocnice, a tak se nemocníce v Chrudimi stala (dramatický řečeno) jakýmsi torzem všeobecné nemocnice a na svojí někdejší dobrou pověst může jen vzpomínat. Proti tomu finanční ztráta ve stovkách milionů, které bude muset v Chrudimi kvůli klesající produkci sanovat je málem drobnost. A táto situace v Chrudimi vedla k přetížení nemocníce v Pardubicích, zkuste se jit posadit do některých čekáren ambulanci v Pardubicích. A nutno říci, že ostatní nemocnice v našem kraji na tom nejsou o mnoho lépe, snad jen Ústi nad Orlicí nepotýká se zcela zásadními problémy. Ale to je jen jedna z pěti nemocnic. A kam si myslíte, že v případě náhlého selhání zdraví vás ,,záchranka´´ odveze? Velmi pravděpodobně do Fakultní nemocnice v Hradci Králové (FNHK) to nebude. Kraj za poslední tři volební období nevytvořil koncepci našeho krajského zdravotnictví, a tak se nelze divit, že v něm roste současný chaos.

Naším cílem je společně se stranami, které si uvědomují neradostný stav našeho krajského zdravotnictví, tuto situaci začít okamžitě řešit. Ne nadarmo se v manažerských kurzech učí, že ztrácí-li organizace na kvalitě i pověsti, tak jeden rok ztráty se pracně vyrovnává až třemi lety pozitivního úsilí. Dovedete si představit, co je před námi za práci?

Reklama

Budeme-li mít šanci změnit naše krajské zdravotnictví, tak zde je ve velké stručnosti několik kroku, které je třeba udělat:

Zmapovat (na nějaký podrobný půlroční či roční audit není čas) stav krajského zdravotnictví a to hlavně po personální stránce.

Stabilizovat klíčové zdravotníky, lékaře a jejích týmy, na nich stojí kvalita péče, zamezit dalším odchodům.

Doplnit co nejlepší lékaře na posty, kde chybí a kde je jích třeba (to bude velmi obtížné).

Paralelně s tím zpracovat alespoň rámcovou koncepci krajského zdravotnictví, které bude řešit rozdělení poskytování péče mezi našimi nemocnicemi, do této koncepce zahrnout i spolupráci s FNHK.

Zadat novému managementu nemocnic základní cíle na rok a na dva roky, zajistit pro jejích splnění prostředky a nechat management bez politického vměšování (kterého je za současného vedení kraje neuvěritelně mnoho) samostatně pracovat. Kontrolovat jen jeho počínání v kontrolních bodech u jednotlivých úkolů.

Podaří-li se jen výše uvedené v nadcházejícím volebním období, bude to velký úspěch a ten bude skutečně vidět.

Ale i takováto snaha nezlepší situaci v krajském zdravotnictví hned, ale můžete mi věřit, že po roce budou znát první pozitivní výsledky. Druhou alternativou je nechat současné vedení kraje řídit zdravotnictví jako doposud. Ale pak je asi marně si na naše krajské zdravotnictví stěžovat, nepřispějeme-li k jeho změně. Nyní při volbách můžeme pro jeho zlepšení mnoho udělat, a to každý z nás.

 

MUDr. Vítězslav Novohradský Ph.D

 

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.
Reklama

DOPORUČUJEME

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.

Selena Gomez se připojuje k miliardářskému klubu

Selena Gomez dosáhla nového milníku. Ve svých 32 letech se stala miliardářkou. Její majetek odhaduje na 1,3 miliardy dolarů. Přestože se prosadila v hudbě a herectví, většina jejího bohatství pochází z její značky kosmetiky Rare Beauty.

Po ruském útoku na ukrajinský Pavlohrad je jeden mrtvý a 55 zraněných

Při dnešním ruském raketovém útoku na ukrajinský Pavlohrad jeden člověk zemřel a dalších 55 utrpělo zranění, informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS) v Dněpropetrovské oblasti.

CNBC: Pět největších měst v Evropě, která lákají k bydlení milionáře

Konzultační realitní společnost Knight Frank se sídlem v Londýně sestavila na základě průzkumu žebříček velkých evropských měst nejvíce vyhledávaných milionáři. Centrem superbohatých ve skutečnosti není hlavní město Velké Británie, ale Francie.
Reklama
Reklama