menu

31.3 C
Czech
Sobota 7. září 2024

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

ANALÝZA: Ruský postup u Charkova je mimo jiné selháním Západu

Sledujte nás na sítích

Ruská vojska postupují. Ruský taktický úspěch. Probíhající obranné boje. Na takové fráze lze na internetu v posledních dnech narazit opakovaně. Rusové skutečně postupují, situace je kritická a může za to vedle dalších faktorů naše nerozhodnost. Lze to označit za demonstraci toho, co se stane, když přestaneme Ukrajinu podporovat. Pro Západ to budiž lekcí, neboť Rusko se ekonomicky připravuje na dlouhou válku.

Reklama

Rusové využili výpadku americké vojenské pomoci a udeřili na Charkovskou oblast… a udeřili silně. Otevřeně se mluví o ruské ofenzivě. Okupanti však nepostupují pomalu a jen v této oblasti, přes frontovou linii rychle pronikají ve čtyřech směrech.

Ruské jednotky zahájily ofenzívu 10. května. Od té doby postoupily hlavně v Charkovské oblasti o 278 kilometrů čtverečních, upozornila televize BBC s odkazem na analýzu amerického Institutu pro studium války (ISW).

Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uvedl, že nejhlubší bod ruského postupu v Charkovské oblasti je deset kilometrů. O závažnosti situace vypovídá i skutečnost, že zrušil svou dnešní cestu do Madridu.

Jedná se o největší územní zisk od prosince 2022, kdy Rusko znovudobylo Luhanskou oblast a nejrychlejší postup od vypuknutí války, doplnila stanice CNN. O nesporném taktickém úspěchu okupantů psal i server Politico.

Reklama

Ruská vojska se podle něj vklínila do ukrajinské obrany poměrně hluboko. Web psal o rozhodující bitvě, jež určí výsledek celé války. Pokud by Rusko získalo Charkov, podle článku by skutečně mohlo ve válce zvítězit.

Charkov platí za druhé největší město hned po Kyjevu a jeho ztráta by mohla vést k neochotě Západu dál Ukrajinu podporovat, napsal Politico. Zelenskyj ohlásil, že se podařilo situaci v oblasti stabilizovat, uvedl The Kyiv Independent.

Ukrajina tam vyslala posily a za podpory dělostřelectva a dronů částečně vytlačila nepřítele z města Vovčansk. Obránci sice dokázali tento požár uhasit, situace je však stále složitá a Zelenskyj potvrdil pokračující boje a proudění posil na frontu.

Situace je špatná

Podle pozorovatelů Rusové zvýšili tlak na ukrajinskou obranu kvůli americké vojenské pomoci. Chtěli si z Ukrajiny ukousnout co nejvíce ještě předtím, než dorazí na frontu dělostřelecké granáty a další důležité zásoby.

Rusko však nemělo ani nemá dostatek sil k proražení Charkovské oblasti, což potvrdil i americký generál Christopher Cavoli. Je přesvědčen, že obránci tady frontovou linii udrží. Rusům zatím způsobili obrovské ztráty.

Okupační jednotky změnily taktiku, útočily spíše v malých skupinkách srocujících se v určitých bodech ve větší útvary. Analytici z ISW právě tohle zmínili jako příčinu značných ztrát a zpomalení ruské ofenzivy v oblasti.

Náčelník generálního štábu Ukrajiny generálmajor Anatolij Barhylevyč uvedl, že v jediném dni ztratily ruské jednotky 1740 mužů. Rusové tedy prolili hodně krve za dobytí několika vesnic. Okupanti však netlačí na Ukrajince jen v Charkovské oblasti.

Brutální boje probíhají u Bachmutu pod Časiv Jarem, Vuhledaru, Robotyne a v údolí řeky Mokri Jaly – tedy v oblasti, kde se minulý rok zadrhla ukrajinská protiofenziva. Ukrajina musela na těchto úsecích fronty oslabit svou obranu stažením sil k Charkovu.

Její pozice jsou kvůli tomu zranitelné i na frontě mezi Doněckou a Záporožskou oblastí. Situace na okraji Časiv Jaru je vážnější než na frontě u Charkova a pořád se zhoršuje. Ukrajina navíc nemá dost vojáků k doplnění řad.

Dmytro Kožubenko ze štábu brigády Národní gardy Ruběž upozornil, že nepřítel Časiv Jar intenzivně bombarduje, čímž potlačuje palebné schopnosti obránců. Město podle něj může padnout, což by Rusům otevřelo cestu přes Kosťantyniku na Kramatorsk a Slovjansk.

Jeho ztráta by rovněž znamenala přerušení zásobování Torecku. Podle analytiků mohlo být cílem útoku směrem na Charkov přimět Kyjev stáhnout vojáky z fronty u Časiv Jaru a dalších kritických oblastí a prorazit tam oslabenou obranu.

Experti se shodují, že chvíli potrvá, než se vojenská pomoc od USA na frontě projeví. Válka už totiž změnila dynamiku a Rusové jsou při chuti. Někteří zákonodárci i odborníci ale věří, že Kyjev bude moci příští rok spustit vlastní protiofenzivu.

Putin se neunaví

O situaci na bojišti však rozhodne naše schopnost (nebo neschopnost) se poučit z chyb. Bez další vojenské pomoci se totiž bude nyní pozorovaný scénář opakovat. A nejen to – Ukrajina zaspala a špatně opevnila důležité pozice.

Obránci nedokázali opevnit severní pohraniční regiony ani Charkovskou oblast, kterou teď málem ruská ofenziva smetla z povrchu zemského, stojí dále v rozboru CNN. O ruském masivním úderu v regionu se přitom spekulovalo dlouho.

Mnoho úseků ukrajinské frontové linie zůstává nedostatečně opevněno, někde dokonce opevnění úplně chybí. Nejde přitom jen o pozice daleko od aktivních bojů, ale i v jejich blízkosti. Kyjev zřejmě podle CNN příliš věřil své loňské ofenzivě.

Ruský postup umožnila i dysfunkčnost Kongresu a slabé odhodlání Evropy. Únavu z války nezamaskují ani ostré výroky ministrů nebo jejich návštěvy napadené země. Stále větší podíl veřejnosti si navíc přeje, aby konflikt prostě zmizel.

K všeobecné frustraci ještě přispívá krvavá válka na Blízkém východě. Rusko mezitím přešlo na válečnou ekonomiku a provedlo restrukturalizaci na vysokých postech v rámci zlepšení státní funkčnosti.

Sergej Šojgu již není ministrem obrany. Na jeho místo nastoupil ekonom Andrej Bělousov a podle Deníku Referendum nejspíše v dlouhodobém horizontu zlepší ekonomickou udržitelnost Ruska, managment i nakládání se zdroji v době války.

List dále napsal, že podle nedávných výroků Putina bude Rusko vynakládat na válku ještě větší podíl ekonomiky a zdrojů s cílem vytvořit ideální podmínky pro dlouhodobou válku nejen s Ukrajinou, ale i se Západem.

V listopadu přitom hrozí, že usedne do prezidentského křesla nepředvídatelný Donald Trump. Zprávy nejsou jen špatné… jsou horší a horší. A i Ukrajina je nucena přiznat, jak špatná situace aktuálně je.

„Velká část světa může být z této války unavená, ale Putin ne,“ uzavírá CNN. Jedinou cestu pro Severoatlantickou alianci (NATO) a Západ je myslet dopředu stejně jako Kreml.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.
Reklama

DOPORUČUJEME

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Po ruském útoku na ukrajinský Pavlohrad je jeden mrtvý a 55 zraněných

Při dnešním ruském raketovém útoku na ukrajinský Pavlohrad jeden člověk zemřel a dalších 55 utrpělo zranění, informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS) v Dněpropetrovské oblasti.

Zelenskyj vyzval spojence v Ramsteinu k dodání slíbených protivzdušných systémů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na začátku jednání na americké základě Ramstein v Německu vyzval spojence, aby jeho zemi dodali slíbené systémy protivzdušné obrany. Ukrajina, která se už více než dva a půl roku brání rozsáhlé ruské invazi, podle něj potřebuje i další stíhačky F-16. Americký ministr obrany Lloyd Austin vyzdvihl ukrajinskou obranu i dosavadní pomoc spojenců, včetně české muniční iniciativy. Americký prezident Joe Biden podle něj ještě dnes schválí další balíček pomoci Ukrajině v hodnotě 250 milionů dolarů (5,6 miliardy Kč).

Británie poskytne Ukrajině 650 lehkých víceúčelových střel

Britská vláda dnes oznámila, že Ukrajině poskytne 650 lehkých víceúčelových střel v hodnotě 162 milionů liber (v přepočtu asi 4,8 miliardy korun). Informovala o tom agentura Reuters. Tyto zbraně by měly přispět k obraně ukrajinského území před ruským bombardováním a drony.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.

Selena Gomez se připojuje k miliardářskému klubu

Selena Gomez dosáhla nového milníku. Ve svých 32 letech se stala miliardářkou. Její majetek odhaduje na 1,3 miliardy dolarů. Přestože se prosadila v hudbě a herectví, většina jejího bohatství pochází z její značky kosmetiky Rare Beauty.

Po ruském útoku na ukrajinský Pavlohrad je jeden mrtvý a 55 zraněných

Při dnešním ruském raketovém útoku na ukrajinský Pavlohrad jeden člověk zemřel a dalších 55 utrpělo zranění, informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS) v Dněpropetrovské oblasti.

CNBC: Pět největších měst v Evropě, která lákají k bydlení milionáře

Konzultační realitní společnost Knight Frank se sídlem v Londýně sestavila na základě průzkumu žebříček velkých evropských měst nejvíce vyhledávaných milionáři. Centrem superbohatých ve skutečnosti není hlavní město Velké Británie, ale Francie.
Reklama
Reklama