menu

18.6 C
Czech
Neděle 8. září 2024

Zesnulého maorského krále na Novém Zélandě nahradila jeho nejmladší dcera

Na Novém Zélandě se dnes konal obřad, během něhož se stala maorskou královnou sedmadvacetiletá Nga Wai, nejmladší dcera maorského krále, který zemřel minulý týden. Podle agentury AFP jde o překvapivé rozhodnutí maorské rady, očekávalo se totiž, že novým králem by se mohl stát její starší bratr.

USA zřejmě poskytnou Ukrajině střely dlouhého dosahu JASSM

Spojené státy jsou blízko souhlasu s poskytnutím střel dlouhého doletu JASSM Ukrajině, která by jimi mohla zasahovat cíle hluboko v Rusku. Kyjev ale bude muset počkat několik měsíců, než budou vyřešeny technické záležitosti. Zařazení těchto střel vzduch-země do balíčku vojenské pomoci pro Kyjev by mělo být oznámeno letos na podzim, uvedly tři zdroje agentury Reuters s tím, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

Živě: Evropa řeší průmyslovou soběstačnost. Jak je na tom Česko?

Sledujte nás na sítích

V návaznosti na krizi dodavatelských řetězců během pandemie covidu-19 nebo války na Ukrajině Evropa intenzivně řeší téma průmyslové soběstačnosti. Analýza průmyslové soběstačnosti České republiky od EY aktuální globální rizika podrobně zmapovala a nabízí sadu doporučení, jak může v této oblasti Česko využít svůj potenciál.

Reklama

Analýza a návrhy akčních kroků pro Česko bude představena jménem Sdružení pro zahraniční spolupráce – AFI a EY Česká republika. Tiskovou konferenci můžete sledovat 28. května od 10:00.

Studie EY: Průmyslová soběstačnost je jedním z nejdůležitějších témat Evropské unie. Česko má potenciál být lídrem transformace 

Geograficky rozptýlené a dlouhé dodavatelské řetězce jsou jednoduše narušitelné. Geopolitické krize, obchodní války, přírodní katastrofy a války samotné přinášejí velkou pravděpodobnost přerušení toku materiálu a zboží. Třeba potenciální geograficky vzdálený konflikt mezi Čínou a Tchaj-wanem by měl nedozírné následky i pro evropskou ekonomiku. Přes 40 % obchodu EU probíhá přes jednu z nejvytíženějších obchodních tras – Tchajwanský průliv. Tchaj-wan je také jedním z nejvýznamnějších světových výrobců čipů a polovodičů. Případné zastavení výroby by znamenalo globální nedostatek součástek a náhradních dílů. Hrozí tak riziko celosvětové hospodářské recese, trvalé inflace, masových státních bankrotů, růstu nezaměstnanosti a možných sociálních nepokojů.  

Reklama

Z analýzy vyplývá, že pro průmyslovou činnost je optimální, aby suroviny, komponenty, pracovní síla, stroje a zařízení pocházely ze zdrojů domácí ekonomiky a byly cenově a kvalitativně nejvýhodnější. V roce 2021 tvořily výrobky zpracovatelského průmyslu 91,8 % dovozu do ČR, s největším podílem v oblasti motorových vozidel, počítačů a elektroniky, přičemž hodnota importu vzrostla z 1 878,6 mld. Kč v roce 2005 na 3 958,1 mld. Kč v roce 2021. „Pro posílení domácího průmyslu je důležité rozvíjet výrobní kapacity, zlepšovat know-how, snižovat administrativu a hledat alternativy k dovozu. Jako hlavní pilíře pro posílení průmyslové soběstačnosti ČR vnímám inovace, využití průmyslové tradice ČR, přilákání kvalifikovaných pracovníků a robustní energetickou infrastrukturu,“ říká Zdeněk Dušek, partner, EY Česká republika. 

Evropská unie tak vyvíjí snahy o lokalizaci co největší části dodavatelských řetězců. Části řetězců, které nemůže lokalizovat přímo, by pak měla využívat ve stabilních a spřátelených částech světa (např. Severní Amerika). Výsledkem jsou třeba dokumenty jako Antverpská deklarace o evropské průmyslové dohodě nebo Evropský akt o kritických surovinách, které mají posílit roli Evropy jako světové průmyslové velmoci. To znamená příležitost i pro českou ekonomiku, která disponuje už od 19. století vysokou mírou industrializace.  

„Musíme se zaměřit na diverzifikaci zdrojů a stát se atraktivní pro nearshoring. Pokud naše extrémně otevřená ekonomika nechce zůstat zranitelná narušenými dodavatelskými řetězci, měli bychom usilovat o lokalizaci co největší části dodavatelských řetězců do České republiky a podpořit automatizaci a robotizaci všech typů výrob,“ říká Ondřej Votruba, výkonný ředitel Sdružení pro zahraniční investice – AFI.

Analýza také ukazuje, že v případě železa, oceli a výrobků z nich máme mírně pozitivní obchodní bilanci v jejich objemu. V cenách je ale bilance výrazně minusová, a to v řádu 11,4 mld. Kč. Znamená to tedy, že dovážíme ve vyšších cenách, než vyvážíme. A podobná situace se netýká jen železa a oceli. „U řady surovin nevyvážíme s přidanou hodnotou. Třeba u výrobků ze zinku dovážíme 6,6 tis. tun v hodnotě 1,2 miliardy korun, ale vyvážíme v úplně stejné hodnotě 10,2 tis. tun, tedy vyvážíme mnohem levněji, než dovážíme. Naopak u lithia dovážíme 1,9 tis. tun galvanických článků a lithiových baterií v hodnotě 1,6 miliardy korun. Vyvážíme pouze 0,5 tis. tun, ale v hodnotě 1 miliardy – tady je vidět, že s přidanou hodnotou dokážeme pracovat správně a mohlo by tomu tak být i u ostatních surovin,“ doplňuje Ondřej Votruba

„Česká republika ukázala, že umí nabídnout zázemí pro výrobu s přidanou hodnotou. Ještě větší výhodu bychom získali, kdybychom měli dostatek zón připravených pro moderní průmyslovou výstavbu. Proto je potřeba rychlejší a předvídatelnější povolování staveb. Také jsou nutné opravdu komplexní strukturální změny v celém procesu, nejen dílčí změny stavebního zákona. Musíme se také zaměřit na nastavení rozpočtového určení daní, aby byly obce více motivované k rozvoji, a snížit byrokracii stávajícím podnikům a podnikatelům obecně, aby mohli více investovat do automatizace a zvýšení přidané hodnoty,“ upozorňuje na další výzvy Klára Sobotková, místopředsedkyně Řídícího výboru Sdružení pro zahraniční investice – AFI.  

Vláda by také měla maximálně zjednodušit a zrychlit proces zaměstnávání cizinců a současně flexibilněji pracovat s kvótami pro vybrané země tak, aby odpovídaly požadavkům jednotlivých odvětví. „Tuzemský průmysl nadále brzdí tisíce neobsazených pracovních míst, na které nejsou zaměstnavatelé schopni získat zaměstnance s vhodnou kvalifikací. Řešením je více otevřít trh práce zahraničním zaměstnancům. Pomohla by i větší otevřenost našich univerzit k zahraničním studentům, včetně nastavení systému, který bude tyto studenty motivovat, aby v Česku po skončení studia nastoupili do zaměstnání,“ říká Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu

Prioritou pro stát by se mělo stát také zmapování ložisek a obnova těžby kovů, nerostů a materiálů pro stavebnictví šetrnou formou, přímo napojená na jejich zpracování v Česku. Energetika a teplárenství pak musí přejít co nejrychleji na nízkoemisní zdroje, tedy na obnovitelné zdroje energie, a pokračovat v rozvoji jaderné energetiky.  

Energetika se ukazuje jako klíčový faktor pro budoucí rozvoj průmyslové soběstačnosti a konkurenceschopnosti ČR, přičemž zejména cena a dostupnost energií budou rozhodující pro rozvoj zpracovatelského průmyslu. Ten se v důsledku transformace, automatizace a digitalizace stává energeticky náročnějším. „Investice do jaderné energetiky, modulárních reaktorů, rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů a modernizace energetické infrastruktury jsou nezbytné pro zajištění konkurenceschopnosti v klíčových odvětvích a pro snížení závislosti na fosilních palivech, což je zásadní nejen pro ekonomickou bezpečnost, ale i pro udržitelný růst České republiky,“ uzavírá Zdeněk Dušek, partner, EY Česká republika

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.
Reklama

DOPORUČUJEME

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.

Selena Gomez se připojuje k miliardářskému klubu

Selena Gomez dosáhla nového milníku. Ve svých 32 letech se stala miliardářkou. Její majetek odhaduje na 1,3 miliardy dolarů. Přestože se prosadila v hudbě a herectví, většina jejího bohatství pochází z její značky kosmetiky Rare Beauty.

Po ruském útoku na ukrajinský Pavlohrad je jeden mrtvý a 55 zraněných

Při dnešním ruském raketovém útoku na ukrajinský Pavlohrad jeden člověk zemřel a dalších 55 utrpělo zranění, informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS) v Dněpropetrovské oblasti.

CNBC: Pět největších měst v Evropě, která lákají k bydlení milionáře

Konzultační realitní společnost Knight Frank se sídlem v Londýně sestavila na základě průzkumu žebříček velkých evropských měst nejvíce vyhledávaných milionáři. Centrem superbohatých ve skutečnosti není hlavní město Velké Británie, ale Francie.
Reklama
Reklama