menu

18.6 C
Czech
Neděle 8. září 2024

Makhmud Muradov musí opustit Česko, ministerstvo ho spojuje s kriminálním prostředím

Zápasník MMA Makhmud Muradov musí opustit Českou republiku. Městský soud v Praze potvrdil rozhodnutí Ministerstva vnitra, které mu neudělilo přechodný pobyt. Důvodem je jeho údajný kontakt s kriminálním prostředím, což podle úřadů představuje riziko pro veřejný pořádek. Muradov se proti tomuto rozhodnutí bránil, ale soud jeho žalobu zamítl.

Autorka mumínků Tove Jansson očaruje Prahu i Brno

Sledujte nás na sítích

Praha 29. května 2024 (PROTEXT) – Kdo by neznal bílé chlupaté postavičky zvané mumínci a jejich kamarády z Muminího údolí? Díky nim se finskošvédská spisovatelka a malířka Tove Jansson proslavila po celém světě. Tato autorka však byla mnohostrannou osobností, kterou u příležitosti letošního 110. výročí jejího narození přiblíží v první polovině června v Praze a Brně festival pořádaný Skandinávským domem.

Reklama

Tove Jansson se narodila 9. srpna 1914 v Helsinkách do švédsky mluvící umělecké rodiny sochaře Viktora Janssona a grafičky a ilustrátorky Signe Hammarsten-Jansson. Studovala výtvarné umění ve Stockholmu, Helsinkách a Paříži. Malovala fresky a obrazy, pro britské noviny kreslila komiksové stripy, ilustrovala řadu knih. „Postava Mumínka se poprvé objevila v roce 1940 a v roce 1945 vyšla první knížka o mumíncích Cesta za tatínkem. Tove Jansson ale psala také knihy pro dospělé,“ přibližuje literární dílo světoznámé autorky Jitka Jindřišková ze Skandinávského domu. „V osobním životě Tove zastávala liberální myšlenky a řadila se mezi přední sobnosti intelektuálního a uměleckého života ve Finsku. Většinu života prožila s partnerkou, taktéž umělkyní Tuulikki Pietilä,“ dodává k Tove Jansson Jindřišková.

Festival s názvem Čarovná Tove Jansson nabídne večery věnované autorčině literární a výtvarné tvorbě, filmová promítání, akce pro děti na mumínkovské téma a návštěvníky zavede také na místa se spisovatelkou spjatá.

„Do programu jsme zařadili snímek Tove z roku 2020 pojednávající o období, kdy se Tove Jansson snažila najít identitu uměleckou, ale také objevila opravdovou lásku a došla ke zjištění, že svobodu nalezne, jen pokud se vydá svou vlastní cestou,“ uvádí o oceňovaném filmu, který Finsko vyslalo i do oscarového klání, spoluorganizátorka festivalu Anežka Soukupová.

Skandinávský dům v dramaturgii samozřejmě neopominul dětské návštěvníky. Věnuje jim Hravé odpoledne s mumínky, jež se koná v zahradě Velvyslanectví Švédska v Praze. Na jednotlivých stanovištích na rodiče, děti i všechny další návštěvníky čeká například mumínkovské puzzle, zábavný kvíz, omalovánky, přiřazovačky se jmény postaviček či listování v knihách, uslyší tu švédštinu a také finštinu. Zahrají si finské kuželky mölkky a ochutnají skořicové šneky. V mírně odlišné podobě se v Brně odehraje podobný program pod názvem Co svačí mumínci?

Reklama

Osobnost Tove Jansson představí večer nazvaný Psát, malovat žít. „Budeme si povídat o její literární tvorbě, z níž v češtině máme k dispozici autobiograficky laděné povídkové soubory Dcera sochaře, Cestovat nalehko, Kniha léta a Fair play. Nepomineme přitom ani mumínky, přičemž se zaměříme zejména na překladatelskou perspektivu. Ukážeme si její výtvarná díla, knižní ilustrace například z Alenky v říši divů a Hobita či komiksové stripy uveřejňované v tisku. Dotkneme se také autorčiny osobnosti, její svobodomyslnosti, umělecké vášně nebo důležitých lidí v jejím životě,“ říká Jitka Jindřišková. Debatovat bude znalkyně finské literatury a malířství Lenka Fárová, v Brně se Zuzanou Drábekovou, slovenskou překladatelkou knih o mumíncích, v Praze se švédštinářkou Dagmar Hartlovou, která právě reviduje známý český překlad mumínků od Libora Štukavce.

Posledním festivalovým bodem bude promítání dokumentu Uvězněná v Muminím údolí. Ten Tove Jansson ukazuje jako všestrannou umělkyni, která se především toužila stát uznávanou malířkou. Přibližuje její cestu za tímto snem i překážky, jimž na ní musela čelit. Jednou z nich byl paradoxně i obrovský úspěch mumínků. Ve snímku promlouvají osoby, jež byly Tove blízké, zaznívají v něm však především její vlastní slova, většinou převzatá z korespondence s přítelkyní Evou Konikoff. Jedná se o jedinečnou příležitost tento film zhlédnout v kině. Projekci bude předcházet úvod Jitky Jindřiškové o místech spojených s životem Tove Jansson a s mumínky.

Festival Čarovná Tove Jansson se koná za podpory Ministerstva kultury ČR, hlavního města Prahy a Velvyslanectví Švédska a ve spolupráci s kinem Edison Filmhub, Revue Prostor, Kinem Evald, Knihovnou Jiřího Mahena, Kinem Art, Otevřenou zahradou Nadace partnerství, nakladatelstvím Argo, distribučními společnostmi Film Europe a CinemArt a Velvyslanectvím Finska.

 

PROGRAM FESTIVALU V PRAZE:

6. 6. 19:00 #ReadNordicFilm: Tove (Edison Filmhub)

8. 6. 13–16 Hravé odpoledne s mumínky (zahrada Velvyslanectví Švédska)

12. 6. 19:00 Psát, malovat, žít: večer o Tove Jansson (Kampus Hybernská)

13. 6. 18:30 Promítání: Uvězněná v Muminím údolí (Kino Evald)

 

PROGRAM FESTIVALU V BRNĚ:

5. 6. 17:00 Psát, malovat, žít: večer o Tove Jansson (Knihovna Jiřího Mahena)

6. 6. 20:00 #ReadNordicFilm: Tove (Kino Art)

8. 6. 14–17 Co svačí mumínci? (Otevřená zahrada Nadace partnerství)

 

Více informací: https://www.skandinavskydum.cz/carovna-tove-jansson/

 

Zdroj: Skandinávský dům

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.
Reklama

DOPORUČUJEME

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.

Selena Gomez se připojuje k miliardářskému klubu

Selena Gomez dosáhla nového milníku. Ve svých 32 letech se stala miliardářkou. Její majetek odhaduje na 1,3 miliardy dolarů. Přestože se prosadila v hudbě a herectví, většina jejího bohatství pochází z její značky kosmetiky Rare Beauty.

Po ruském útoku na ukrajinský Pavlohrad je jeden mrtvý a 55 zraněných

Při dnešním ruském raketovém útoku na ukrajinský Pavlohrad jeden člověk zemřel a dalších 55 utrpělo zranění, informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS) v Dněpropetrovské oblasti.

CNBC: Pět největších měst v Evropě, která lákají k bydlení milionáře

Konzultační realitní společnost Knight Frank se sídlem v Londýně sestavila na základě průzkumu žebříček velkých evropských měst nejvíce vyhledávaných milionáři. Centrem superbohatých ve skutečnosti není hlavní město Velké Británie, ale Francie.
Reklama
Reklama