menu

20.8 C
Czech
Čtvrtek 19. září 2024

Rusové v noci útočili na Kyjev i Záporožskou oblast, jedna žena zemřela

Čtyřiasedmdesátiletá žena zemřela a dvě další, obě ve věku 67 let, byly v noci na dnešek zraněny v důsledku čtyř ruských útoků naváděnými bombami KAB na místa v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Na sociálních sítích to uvedl šéf tamní oblastní správy Ivan Fedorov.

Uvnitř pohybu v Paříži

Sledujte nás na sítích

Praha 14. června 2024 (PROTEXT) – Během Letní olympiády v Paříži představí České centrum působící ve francouzské metropoli výstavu Art Grand Slam – Uvnitř pohybu. Česká centra ji pořádají ve spolupráci s kulturní platformou Sport in Art. Výstava se stala součástí oficiálního kulturního programu města Paříž v rámci Olympijských her.

Reklama

Projekt má za cíl poukazovat na propojování sportu a umění napříč kulturními odvětvími. Jádrem projektu je výstava vizuálních děl od českých umělců jak renomovaných, tak i na začátku své kariéry, kteří ztvárňují vnitřní pohyb a jeho přesahy. V Českém centru ve francouzské metropoli začne výstava 27.6.2024 a potrvá až do konce srpna.

“Vnější radost a vitalita je kontrolována temnějším pohybem vnitřních nároků, představ, tužeb, snů a ambicí. Prostřednictvím děl vizuální kultury se dostáváme do samotného jádra problému, v němž vzniká a zaniká základní projev lidského života – pohyb. Ten je tu přítomný jako základní motivace a předpoklad toho, abychom fyzicky existovali, abychom byli přítomni uprostřed dění a splynuli tak s přirozeným stavem neustále se proměňujícího světa,” říká kurátor výstavy Petr Vaňous.

K vidění budou díla například malíře Michaela Rittsteina, multimediální umělkyně Mileny Dopitové či sochařky Pauliny Skavové. Tři díla vzešla z opencallu, kterého se zúčastnili začínající umělci. Výstava se stala součástí oficiálního kulturního programu města Paříž v rámci Olympijských her a vytvoří pomyslný trojúhelník mezi Českým olympijským domem, Velvyslanectvím České republiky v Paříži a Českým centrem v Paříži, kde návštěvníci mohou navštívit české umění.

“Obnovení moderní olympijské myšlenky je úzce spojeno s Francií a Paříží. Múzický, kulturní přesah k této přehlídce výkonu, rychlosti a performance neodmyslitelně patřil, a věřím i patřit bude. Olympijské hry se vrací letos do Paříže a my ve spolupráci se všemi partnery nabídneme jedinečnou přehlídku soudobého umění a sportu. Je to pozvánka nejen do Českého centra, ale i do současné české výtvarné kultury, ” říká ředitel České centra v Paříží Jiří Hnilica.

Reklama

Kulturní platforma Sport in Art spojující umění se sportem, má za sebou od svého oficiálního vzniku v roce 2021 několik úspěšných výtvarných projektů. Mezi ně se letos připojil projekt Art Grand Slam. Vernisáž výstavy s podtitulem Uvnitř pohybu proběhla letos 15. února v pražské galerii SmetanaQ, stejně jako slavnostní vyhlášení umělecko-sportovních počinů roku, při kterém se vyhlásili vítězové a vítězky jednotlivých kategorií. Mezi nimi také vítězka opencallu, pro umělce do 30 let – Veronika Čechmánková, která absolvuje rezidenční pobyt v Českém centru Paříž.

Zájemci budou moci vidět nově a v olympijském kontextu díla od Aleny Andrlové, Michala Cimaly, Dalibora Davida, Mileny Dopitové, Jakuba Janovského, Jitky Petrášové, Michaela Rittsteina, Pauliny Skavové, Pavla Šmída a Lubomíra Typlta společně s díly třech umělců, vybraných na základě opencallu – Veroniky Čechmánkové, Lukáše Slavického a dua Tereza Sikorová a Tomáš Moravanský. Veronika Čechmánka navíc v Paříži absolvuje rezidenční pobyt, při kterém vytvoří dílo navazující na princip videa Dialog s předešlým, na jehož základě autorka vyhrála rezidenční pobyt.

Sport in Art je kulturní platforma, která má za cíl propojovat sport a vizuální umění. Toto harmonické spojení představuje veřejnosti a shromažďuje to nejzajímavější s důrazem na českou i zahraniční výtvarnou scénu. Zároveň podněcuje umělce k tvorbě inspirované pohybem.

Více informací: www.sportin.art

Facebook | facebook.com/sportinartcz

Instagram | instagram.com/sportinart/

Art Grand Slam je výstavní projekt inspirovaný pohybem a sportem, jehož první ročník se uskutečnil v Praze v roce 2024. Je určen profesionálním umělcům, ale i mladým autorům do 30 let. Součástí je vyhlášení nejlepších umělecko-sportovních počinů předchozího roku, a to v šesti kategoriích. Hlavní část projektu Art Grand Slam je založena na výstavě, která bude mít každý rok nového kurátora, a to především z důvodu zabránění umělecké a tematické stagnaci. Kurátor z tohoto důvodu vybírá i podtitul výstavy, která se v první řadě věnuje sportu, ale zvoleným podtitulem má možnost upozornit na důležitá témata v celospolečenském rozsahu. Pro první ročník výstavního projektu byl zvolen kurátor Mgr. Petr Vaňous PhD., uznávaný odborník, který zrealizoval již mnoho výstavních projektů v Čechách i zahraničí. Petr Vaňous vybral pro první ročník téma nazvané „Uvnitř pohybu“. Projekt organizuje kulturní platforma Sport in Art.

Vice informací: www.artgrandslam.org

Česká centra, příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou stěžejním nástrojem veřejné diplomacie zahraniční politiky Česka a rozvíjejí kulturní vztahy mezi zeměmi. Jakožto kulturní institut jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 26 poboček na 4 kontinentech. Kromě Českých center spravují také Český dům v Jeruzalémě a Bratislavě. Více na www.czechcentres.cz

Kontakt pro media:

Anna Kaletová

kaletova@czechcentres.cz

Josefína Nedvědová

josefina.nedvedova@sportin.art

projektová manažerka AGS

Partneři výstavy:

Česká centra

České centrum Paříž

Sport in Art

ČOV

DSV – přepravní partner výstavy

CUPRA

Lasvit

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Revolucionář Trump? Bývalý americký prezident překvapil platbou bitcoinem

Donald Trump, bývalý prezident Spojených států a současný kandidát na prezidenta za Republikánskou stranu, ve středu učinil nečekaný krok. Zaplatil za hamburgery bitcoinem. Stalo se tak v newyorském podniku PubKey, který se specializuje na kryptoměny.

Čína plánuje další stimuly, ale velké zásahy se neočekávají

Čínská vláda plánuje zvýšit své úsilí o oživení ekonomiky, přičemž cílí na dosažení růstového plánu pro rok 2024. Zdroje naznačují, že zásahy se zaměří především na podporu poptávky, ale masivní „bazukový“ stimulační balíček je nepravděpodobný. Podle ekonomických poradců Čína čelí obtížné situaci kvůli poklesu růstu a rostoucímu riziku deflace.

Hizballáh zranil na severu Izraele několik lidí, Izrael reagoval bombardováním

Izraelská armáda v noci na dnešek opět bombardovala v jižním Libanonu budovy, které využívá tamní militantní hnutí Hizballáh. To také znovu ostřelovalo sever Izraele, kde bylo podle médií zraněno několik lidí. Hizballáh a izraelská armáda se každodenně ostřelují přes hranici od loňského října, kdy palestinský Hamás teroristickým útokem na jih Izraele vyvolal válku v Pásmu Gazy. Napětí ale tento týden dál zostřily exploze tisíců komunikačních zařízení v Libanonu, při nichž zemřely tři desítky lidí a které Hizballáh i libanonská vláda přičetly Izraeli. Ten se k tomu nevyjádřil.

Americký Fed snížil základní sazbu o půl procentního bodu. To je více, než se čekalo

Federální rezervní systém (Fed) po dvoudenním zasedání měnového výboru snížil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. To je razantnější zmírnění měnové politiky americké centrální banky, než se očekávalo.

Rusové v noci útočili na Kyjev i Záporožskou oblast, jedna žena zemřela

Čtyřiasedmdesátiletá žena zemřela a dvě další, obě ve věku 67 let, byly v noci na dnešek zraněny v důsledku čtyř ruských útoků naváděnými bombami KAB na místa v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Na sociálních sítích to uvedl šéf tamní oblastní správy Ivan Fedorov.

Útočník v Číně smrtelně pobodal žáka japonské školy

Desetiletý chlapec dnes v nemocnici v jihočínském městě Šen-čen podlehl bodným zraněním po útoku nožem. Útočník napadl dítě ve středu při cestě do japonské školy v den výročí začátku čínsko-japonské války. Jedná se o druhý takový případ v posledních měsících v zemi.
Reklama

DOPORUČUJEME

Budoucnost stavebnictví tkví v prefabrikaci

Inovativní stavební technologie s důrazem na udržitelnost a efektivitu – právě tím se zabývala konference Budoucnost českého stavebnictví: kombinované, modulární, prefabrikované stavby, kterou uspořádal...

Budoucnost českého stavebnictví odhalil veletrh FOR ARCH

Praha 19. září 2024 (PROTEXT) - Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH představil moderní trendy v oblasti českého stavebnictví. Společnost SYNER, která již řadu let...

K partnerství CPI Property Group, Chargee a CleverPower se přidává skupina SUDOP

Praha 19. září 2024 (PROTEXT) - Sesterské společnosti Chargee a CleverPower oznámily uzavření strategického partnerství se skupinou SUDOP. Prostřednictvím nově založené společnosti SynergoPower, kterou...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Zdaňte boháčům jejich superjachty a soukromé lety, vyzvala britskou vládu neziskovka

Spravedlivé zdanění vlastnictví superjachet a provozování soukromých letů mohlo mohlo podle aktivistů loni ve Spojeném království vynést státní kase dvě miliardy liber (zhruba 60 miliard korun). Upozornila na to nezisková organizace Oxfam.

Revolucionář Trump? Bývalý americký prezident překvapil platbou bitcoinem

Donald Trump, bývalý prezident Spojených států a současný kandidát na prezidenta za Republikánskou stranu, ve středu učinil nečekaný krok. Zaplatil za hamburgery bitcoinem. Stalo se tak v newyorském podniku PubKey, který se specializuje na kryptoměny.

Čína plánuje další stimuly, ale velké zásahy se neočekávají

Čínská vláda plánuje zvýšit své úsilí o oživení ekonomiky, přičemž cílí na dosažení růstového plánu pro rok 2024. Zdroje naznačují, že zásahy se zaměří především na podporu poptávky, ale masivní „bazukový“ stimulační balíček je nepravděpodobný. Podle ekonomických poradců Čína čelí obtížné situaci kvůli poklesu růstu a rostoucímu riziku deflace.

Hizballáh zranil na severu Izraele několik lidí, Izrael reagoval bombardováním

Izraelská armáda v noci na dnešek opět bombardovala v jižním Libanonu budovy, které využívá tamní militantní hnutí Hizballáh. To také znovu ostřelovalo sever Izraele, kde bylo podle médií zraněno několik lidí. Hizballáh a izraelská armáda se každodenně ostřelují přes hranici od loňského října, kdy palestinský Hamás teroristickým útokem na jih Izraele vyvolal válku v Pásmu Gazy. Napětí ale tento týden dál zostřily exploze tisíců komunikačních zařízení v Libanonu, při nichž zemřely tři desítky lidí a které Hizballáh i libanonská vláda přičetly Izraeli. Ten se k tomu nevyjádřil.

Americký Fed snížil základní sazbu o půl procentního bodu. To je více, než se čekalo

Federální rezervní systém (Fed) po dvoudenním zasedání měnového výboru snížil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. To je razantnější zmírnění měnové politiky americké centrální banky, než se očekávalo.

Rusové v noci útočili na Kyjev i Záporožskou oblast, jedna žena zemřela

Čtyřiasedmdesátiletá žena zemřela a dvě další, obě ve věku 67 let, byly v noci na dnešek zraněny v důsledku čtyř ruských útoků naváděnými bombami KAB na místa v Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Na sociálních sítích to uvedl šéf tamní oblastní správy Ivan Fedorov.

Útočník v Číně smrtelně pobodal žáka japonské školy

Desetiletý chlapec dnes v nemocnici v jihočínském městě Šen-čen podlehl bodným zraněním po útoku nožem. Útočník napadl dítě ve středu při cestě do japonské školy v den výročí začátku čínsko-japonské války. Jedná se o druhý takový případ v posledních měsících v zemi.

Nové výbuchy v Libanonu zabily 14 lidí, explodovaly vysílačky

Nejméně 14 mrtvých a 450 zraněných si dnes v Libanonu vyžádala nová série explozí, informovalo dnes večer libanonské ministerstvo zdravotnictví, čímž aktualizovalo původní bilanci devíti mrtvých a 300 zraněných. Podle agentury Reuters opět vybuchla komunikační zařízení využívaná příslušníky libanonského militantního hnutí Hizballáh, tentokrát vysílačky. K explozím došlo v hlavním městě Bejrůtu i na jihu země.

Rusové evakuovali část města Toropec, Ukrajinci tam hlásí zničení skladu zbraní

Ruské úřady dnes evakuovaly část města Toropec v Tverské oblasti. Média informovala o silných explozích a o útoku ukrajinských dronů, které podle nich zasáhly muniční sklad. Nejmenovaný zdroj z ukrajinské tajné služby SBU později řekl, že ukrajinský dronový útok tam zničil velký sklad s řízenými střelami, naváděnými bombami a dělostřeleckou municí. Regionální činitelé informují pouze o útoku ukrajinských bezpilotních letounů a o požáru. Následně uvedli, že na místě nejsou mrtví nebo vážně zranění a lidé se mohou vrátit domů. Toropec, kde žije kolem 11.000 obyvatel, leží několik set kilometrů severozápadně od Moskvy a stovky kilometrů daleko od Ukrajiny.
Reklama
Reklama