menu

11.3 C
Czech
Středa 23. října 2024

Izraelský úder u největší nemocnice v Bejrútu zabil čtyři lidi a desítky zranil

Nejméně čtyři lidé dnes večer přišli o život a 24 bylo zraněno při izraelském úderu v blízkosti největší státní nemocnice v Bejrútu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na libanonské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda se k incidentu bezprostředně nevyjádřila.

Ukrajinské drony útočily v ruských regionech, tvrdí úřady

Nálet ukrajinských dronů poškodil dva lihovary v Tulské oblasti, ležící jižně od Moskvy, oznámil během noci na dnešek gubernátor ruského regionu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony také zasáhly chemičku v Tambovské oblasti a průmyslový podnik ve Voroněžské oblasti, informovaly místní úřady podle agentury TASS. Ruská protivzdušná obrana během noci zničila 18 ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

ANALÝZA: Rusové u Charkova dosáhli maximálně tak strategického selhání

Rusko minulý měsíc na Ukrajině otevřelo novou frontu v Charkovské oblasti a obránce čekala velká výzva. I když útok ruských jednotek stále probíhá, experti již nyní mluví o strategickém selhání a nevyužité příležitosti. Cíle ofenzivních operací přitom ruský prezident Vladimir Putin nedosáhl. Právě naopak.

Reklama

V květnu začalo přes severní hranici Ukrajiny do Charkovské oblasti proudit přes 30 tisíc ruských vojáků. Mluvilo se o tom, že výsledky ruské ofenzívy definují průběh celé války a že Ukrajina skutečně válku může prohrát.

Poradce pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby čtyři týdny nato vítězně oznámil zastavení postupu ruských sil. Když se podíváme zpět, je až pozoruhodné, jak málo Rusko postoupilo, řekl vojenský analytik Patrick Bury z University of Bath.

Experti se v rozhovorech se serverem Business Insider shodli, že Rusko strategicky selhalo a docílilo opačných výsledků oproti těm požadovaným. Abychom snáze tohle selhání pochopili, musíme se poohlédnout zpět.

Okno pro ofenzívu

Kongresmani v USA se měsíce dohadovali o vojenské pomoci, zatímco na Ukrajině vzbuzoval obavy (kromě chybějící munice) nedostatek vojáků, přičemž se probíralo téma mobilizace a dotáhnutí Ukrajinců ze zahraničí do vlasti.

Ukrajina se neměla čím bránit. Vojáci na frontě zuřili, bojovali o svou zemi a život dlouho, v některých případech až rok. Není zas tak překvapivé, že Putin využil rozháranosti Kongresu a zranitelnosti Ukrajiny.  

Stále častěji se hovořilo o blížící se ruské ofenzívě. V té době už začínala ruská vojska pátrající po nejslabším bodě v ukrajinské frontové linii vyvíjet intenzivní tlak na město Časiv Jar ve východní oblasti Donbasu.

Ukrajinci začali budovat obranu uprostřed stále rostoucích obav z ruské ofenzívy. Ta skutečně přišla 10. května, když se přes hranici přelili ruští vojáci. Obrana přitom byla tak špatná, že okupanti bez námahy „vešli dovnitř“.

Aby toho nebylo málo, Ukrajinci měli problém s dostupností internetové sítě Starlink, tudíž byli prakticky „slepí“. Rusům padala do klína vesnice za vesnicí. Krátce nato podle svých slov dosáhly Vovčansku. Charkov měli na dosah ruky, dál už se však nepohnuli.

Putin to uspěchal

Charkov je druhé největší město Ukrajiny. Jeho ztráta by podle některých expertů otřásla ukrajinskou morálkou natolik, že by se mohla její obrana úplně zhroutit. Přesto Putin prohlašoval, že cílem ofenzívy dobytí města nebylo.

Odbornice na geopolitickou strategii Ann Marie Dailey upozornila, že Putin k pokoření Charkova neměl prostředky. Ruský prezident uvedl jako cíl ofenzivních operací vytvoření nárazníkové zóny chránící před Ukrajinci pohraniční oblast Bělgorod.

Bury se však domnívá, že měl jiné cíle, v nichž ovšem neuspěl a hovoří tak o nutnosti vytvořit zmíněnou nárazníkovou zónu. Podle něj dokázal vytvořit novou vlnu paniky a dobytím Charkova mohl Ukrajinci otřást.

Uvažoval také nad tím, že ofenzíva mohla být pokus-omyl v rámci testování ukrajinské obrany. Kdyby ruské jednotky selhaly, nedalo by se nic dělat. Pokud by však uspěly, Putin by do dané oblasti natlačil další síly.

Vojenští analytici se shodují, že cílem ruského snažení mohlo také být odlákání ukrajinských jednotek z požadovaných oblastí. Ukrajina musela stáhnout velmi potřebné jednotky z Časiv Jaru do Chersonské oblasti.

Ruské síly však byly rychle poraženy. Jak upozornil list The Telegraph, okupanti dokázali od 10. května dobýt jen řetězec špatně chráněných osad. Problém nastal, jakmile dorazili na okraj prvních velkých měst, včetně Vovčansku.

Narazili tam na tužší ukrajinskou obranu posílenou mechanizovanými brigádami o síle dvou tisíců mužů. Na předměstí Vovčansku a Lyptsi postup nepřítele zpomalil doslova na plazení. Boje probíhaly o každý metr, o každou ulici a dům.

Rusové zvolili taktiku rozbombardování infrastruktury a následného obsazení. Jak už jsme ale psali, postup se zastavil. Teď je otázka, jak vážně Putin ofenzívu v Charkovské oblasti myslel a zda skutečně nešlo jen o odlákání obránců z Časiv Jaru.

Strategické selhání

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) upozornili, že Putin možná ofenzívu uspěchal ve snaze docílit co největších úspěchů předtím, než na frontu dorazí americká pomoc. Podle nich navíc nasadil nedostatečné síly.

Potvrdil to i Nick Reynolds, výzkumník specializovaný na pozemní války z Royal United Services Institute (RUSI). Kdyby podle něj Rusové počkali, až budou schopni v první linii nasadit lépe vycvičené jednotky, mohli obklíčit Charkov a ovládnout klíčové dálnice.

Špatně vycvičení vojáci naráželi na silný odpor zkušených obránců, kteří už disponovali americkou municí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 25. května prohlásil, že jeho síly u Charkova zabijí osm Rusů na jednoho padlého Ukrajince.

Bury i Dailey se shodují, že se jedná o věrohodný údaj vzhledem k ruské strategii. Pokud Putin skutečně jenom chtěl vytvořit nárazníkovou zónu a ochránit Bělgorod, nakonec dosáhl pravého opaku, upozornil Bury.

Americké omezení

USA povolily Ukrajincům útočit americkými zbraněmi na území Ruska, ale jen při obraně Charkova. Ukrajinci však nyní mohou Bělgorod, který byl zranitelný vůči dronovým a raketovým útokům už předtím, ostřelovat masivněji.

Dailey označila povolení jako jedno z nejvýznamnějších překročení vlastních červených čar ze strany USA. „Reakce USA nyní dostala Bělgorod pod palbu dělostřelectva,“ upozornil Bury, podle kterého je však pro obránce situace stále vážná.

Ruský postup se sice zastavil, okupanti však v oblasti stále intenzivně útočí. „To okno příležitosti (jakou Rusové dostali) se chvíli nezavře,“ upozornil Bury. Dailey doplnila, že jsme svědky spíše širšího ofenzivního úsilí, jež vyvrcholí v létě.

ISW v nedávné analýze upozornil, že ukrajinská obrana by dosáhla větší úspěšnosti v případě umožnění používání amerických zbraní při útocích na ruské území. Ukrajinci by mohli likvidovat velitelská stanoviště a sklady hluboko za frontovou linií.

Mohli by ostřelovat jednotky připravující se k boji na ruském území a působit jim velké ztráty ještě před nasazením na frontě. Ukrajina má kvůli americkému omezení svázané ruce, upozornil ISW.

Kyjev aktuálně může americkými zbraněmi zasáhnout jen 16 procent ruského území v dostřelu. Podle ISW nedokáže s tímto omezením dostatečně narušit vojenské operace nepřítele.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Ukrajinské drony útočily v ruských regionech, tvrdí úřady

Nálet ukrajinských dronů poškodil dva lihovary v Tulské oblasti, ležící jižně od Moskvy, oznámil během noci na dnešek gubernátor ruského regionu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony také zasáhly chemičku v Tambovské oblasti a průmyslový podnik ve Voroněžské oblasti, informovaly místní úřady podle agentury TASS. Ruská protivzdušná obrana během noci zničila 18 ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Austin při návštěvě Kyjeva oznámil další vojenskou pomoc za 400 miliard dolarů

Ministr obrany USA Lloyd Austin dnes při návštěvě Kyjeva oznámil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Cestou chtěl podle agentury Reuters vyjádřit Ukrajině podporu krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Kyjev a další místa na Ukrajině se v posledních hodinách znovu staly terčem ruských útoků, které si podle ukrajinských zdrojů vyžádaly dva lidské životy a asi tři desítky zraněných.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Europarlament schválil půjčku pro Ukrajinu, splatí ji ale Rusko

Europoslanci schválili poskytnutí půjčky Ukrajině ve výši 35 miliard eur (884 miliard korun) s tím, že splátky mají hradit výnosy ze zmrazeného ruského majetku. Moskva to označila za hospodářský zločin světového rozměru s tím, že příští generace evropských daňových poplatníků to Rusku zaplatí.

Ukrajina ostře odsoudila plánované setkání Guterrese s Putinem

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres se ve čtvrtek odpoledne setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Debatovat budou o válce na Ukrajině i blízkovýchodním napětí. Kyjev plánovanou schůzku ostře zkritizoval. Informují o tom The Independent a The Guardain.

Bývalý peruánský prezident Toledo si má za úplatky odpykat 20 a půl roku

Bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo byl ve vlasti odsouzen ke 20 letům a šesti měsícům vězení za korupci, oznámily dnes tiskové agentury. Během ročního procesu bývalý prezident vinu odmítal.

Ukrajinské drony útočily v ruských regionech, tvrdí úřady

Nálet ukrajinských dronů poškodil dva lihovary v Tulské oblasti, ležící jižně od Moskvy, oznámil během noci na dnešek gubernátor ruského regionu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony také zasáhly chemičku v Tambovské oblasti a průmyslový podnik ve Voroněžské oblasti, informovaly místní úřady podle agentury TASS. Ruská protivzdušná obrana během noci zničila 18 ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Zemřel Paul Di’Anno, bývalý zpěvák Iron Maiden

Paul Di'Anno, bývalý zpěvák legendární britské heavymetalové skupiny Iron Maiden, zemřel ve věku 66 let. Zprávu o jeho úmrtí v pondělí přineslo vydavatelství Conquest Records jménem rodiny. Di'Anno zemřel ve svém domě v Salisbury, příčina smrti uvedena nebyla.

Dva mrtví po úderu v Damašku, podle Izraele mířil na finančního šéfa Hizballáhu

Dva lidé byli zabiti a další tři zraněni při izraelském vzdušném úderu na automobil v prominentní damašské čtvrti Mazza. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na syrské ministerstvo obrany. Izrael se k úderu v diplomatické čtvrti syrského hlavního města následně přihlásil, podle něj mířil na šéfa libanonského militantního hnutí Hizballáh zodpovědného za finanční převody.

Austin při návštěvě Kyjeva oznámil další vojenskou pomoc za 400 miliard dolarů

Ministr obrany USA Lloyd Austin dnes při návštěvě Kyjeva oznámil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Cestou chtěl podle agentury Reuters vyjádřit Ukrajině podporu krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Kyjev a další místa na Ukrajině se v posledních hodinách znovu staly terčem ruských útoků, které si podle ukrajinských zdrojů vyžádaly dva lidské životy a asi tři desítky zraněných.
Reklama

DOPORUČUJEME

Ukrajinské drony útočily v ruských regionech, tvrdí úřady

Nálet ukrajinských dronů poškodil dva lihovary v Tulské oblasti, ležící jižně od Moskvy, oznámil během noci na dnešek gubernátor ruského regionu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony také zasáhly chemičku v Tambovské oblasti a průmyslový podnik ve Voroněžské oblasti, informovaly místní úřady podle agentury TASS. Ruská protivzdušná obrana během noci zničila 18 ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Austin při návštěvě Kyjeva oznámil další vojenskou pomoc za 400 miliard dolarů

Ministr obrany USA Lloyd Austin dnes při návštěvě Kyjeva oznámil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Cestou chtěl podle agentury Reuters vyjádřit Ukrajině podporu krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Kyjev a další místa na Ukrajině se v posledních hodinách znovu staly terčem ruských útoků, které si podle ukrajinských zdrojů vyžádaly dva lidské životy a asi tři desítky zraněných.

Ruský útok na Kryvyj Rih zranil 17 lidí, Moskva hlásí zničení desítek dronů

Při ruském útoku na ukrajinský Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti v noci na dnešek utrpělo zranění 17 lidí, uvedly ukrajinské úřady podle serveru Ukrajinska pravda. Ukrajinské letectvo zároveň oznámilo sestřelení 31 ruských dronů. Rusko naopak hlásí likvidaci 110 ukrajinských dronů na řadě míst země včetně hlavního města Moskvy. V ruském Dzeržinsku se v noci ozvaly výbuchy v podniku, kde se vyrábějí výbušniny, píší telegramové kanály Shot a Astra.

Ukrajinci i Rusové hlásí sestřelení nepřátelských dronů, Moskva dobytí další vsi

Ukrajinské letectvo dnes oznámilo sestřelení 42 ruských dronů a čtyř řízených střel z 98 bezpilotních letounů a šesti střel typu Ch-59/69, které podle něj Rusové na zemi vyslali v noci na dnešek. Dalších 46 dronů podle Ukrajinců zmizelo z radarů a několik nepřátelských strojů zůstává v ukrajinském vzdušném prostoru. Moskva podle agentur informovala o sestřelení 16 ukrajinských dronů a dobytí vsi Zorjane v Doněcké oblasti.

ANALÝZA: Ruská ekonomika zatím roste, čeká ji však temná budoucnost

Ruský prezident Vladimir Putin útokem na Ukrajinu možná více ztratil, než získal. Rusku se sice dařilo a stále částečně daří obcházet západní sankce, jeho ekonomika však ztrácí pevnou půdu pod nohama a nehledě na zdánlivý růst se řítí do propasti. Před Moskvou leží krátkodobé i dlouhodobé výzvy, Ukrajina se přitom už dva a půl roku brání ruské agresi.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Europarlament schválil půjčku pro Ukrajinu, splatí ji ale Rusko

Europoslanci schválili poskytnutí půjčky Ukrajině ve výši 35 miliard eur (884 miliard korun) s tím, že splátky mají hradit výnosy ze zmrazeného ruského majetku. Moskva to označila za hospodářský zločin světového rozměru s tím, že příští generace evropských daňových poplatníků to Rusku zaplatí.

IEF: Obnovitelné zdroje budou do konce desetiletí produkovat více než polovinu elektřiny

Svět se posouvá směrem k energeticky udržitelnější budoucnosti. Větrná a solární energie budou do roku 2030 zajišťovat více než polovinu objemu elektřiny. Problémem však je neukojitelná globální poptávka po elektřině, která současně tlačí svět do spalování fosilních paliv.

Ukrajina ostře odsoudila plánované setkání Guterrese s Putinem

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres se ve čtvrtek odpoledne setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Debatovat budou o válce na Ukrajině i blízkovýchodním napětí. Kyjev plánovanou schůzku ostře zkritizoval. Informují o tom The Independent a The Guardain.

Bývalý peruánský prezident Toledo si má za úplatky odpykat 20 a půl roku

Bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo byl ve vlasti odsouzen ke 20 letům a šesti měsícům vězení za korupci, oznámily dnes tiskové agentury. Během ročního procesu bývalý prezident vinu odmítal.

Ukrajinské drony útočily v ruských regionech, tvrdí úřady

Nálet ukrajinských dronů poškodil dva lihovary v Tulské oblasti, ležící jižně od Moskvy, oznámil během noci na dnešek gubernátor ruského regionu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony také zasáhly chemičku v Tambovské oblasti a průmyslový podnik ve Voroněžské oblasti, informovaly místní úřady podle agentury TASS. Ruská protivzdušná obrana během noci zničila 18 ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Zemřel Paul Di’Anno, bývalý zpěvák Iron Maiden

Paul Di'Anno, bývalý zpěvák legendární britské heavymetalové skupiny Iron Maiden, zemřel ve věku 66 let. Zprávu o jeho úmrtí v pondělí přineslo vydavatelství Conquest Records jménem rodiny. Di'Anno zemřel ve svém domě v Salisbury, příčina smrti uvedena nebyla.

Dva mrtví po úderu v Damašku, podle Izraele mířil na finančního šéfa Hizballáhu

Dva lidé byli zabiti a další tři zraněni při izraelském vzdušném úderu na automobil v prominentní damašské čtvrti Mazza. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na syrské ministerstvo obrany. Izrael se k úderu v diplomatické čtvrti syrského hlavního města následně přihlásil, podle něj mířil na šéfa libanonského militantního hnutí Hizballáh zodpovědného za finanční převody.

Austin při návštěvě Kyjeva oznámil další vojenskou pomoc za 400 miliard dolarů

Ministr obrany USA Lloyd Austin dnes při návštěvě Kyjeva oznámil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Cestou chtěl podle agentury Reuters vyjádřit Ukrajině podporu krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Kyjev a další místa na Ukrajině se v posledních hodinách znovu staly terčem ruských útoků, které si podle ukrajinských zdrojů vyžádaly dva lidské životy a asi tři desítky zraněných.

Jakub Zbořil se vrací do extraligy, posílí Dynamo Pardubice

Jakub Zbořil se po deseti letech v zámoří vrací do české extraligy, ale překvapivě neoblékne dres brněnské Komety, kde hokejově vyrůstal. Místo toho zamíří do týmu HC Dynamo Pardubice, kde podepsal smlouvu pro tuto sezonu.

Izraelský úder u největší nemocnice v Bejrútu zabil čtyři lidi a desítky zranil

Nejméně čtyři lidé dnes večer přišli o život a 24 bylo zraněno při izraelském úderu v blízkosti největší státní nemocnice v Bejrútu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na libanonské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda se k incidentu bezprostředně nevyjádřila.
Reklama
Reklama