menu

14.1 C
Czech
Čtvrtek 24. října 2024

Moskva vítá připravenost Scholze jednat s Putinem, uvedl mluvčí Kremlu

Moskva vítá slova německého kancléře Olafa Scholze o tom, že je připraven jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o řešení situace na Ukrajině. Agentuře TASS to dnes řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle kterého je ruský vůdce otevřen dialogu. Scholz před několika dny ve Spolkovém sněmu vyjádřil ochotu mluvit s Putinem o spravedlivé podobě míru na Ukrajině. Zároveň zdůraznil, že nebude rozhodovat o Ukrajincích za jejich zády. Ukrajina se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské agresi.

Jakub Zbořil se vrací do extraligy, posílí Dynamo Pardubice

Jakub Zbořil se po deseti letech v zámoří vrací do české extraligy, ale překvapivě neoblékne dres brněnské Komety, kde hokejově vyrůstal. Místo toho zamíří do týmu HC Dynamo Pardubice, kde podepsal smlouvu pro tuto sezonu.

Nepřekonatelnou překážkou je pro nás členství ANO ve Renew, uvedla Nerudová

Brusel – Dva nové české europoslance z hnutí Starostové a nezávislí (STAN) získala do svých řad frakce Evropské lidové strany (EPP), která je po volbách největší politickou skupinou v EP. Srdce je ovšem spíše táhlo k liberální frakci Renew Europe, uvedla v rozhovoru s ČTK a Českou televizí europoslankyně Danuše Nerudová. Nicméně nepřekonatelnou překážkou je pro ni i jejího stranického kolegu Jana Farského fakt, že v této skupině je i české hnutí ANO. Podle ní toto hnutí totiž reprezentuje přesně opačné postoje, než mají oni. Spolu s Nerudovou a Farským je v lidovecké frakci nově i Ondřej Kolář (TOP 09).

Reklama

Jak poznamenala Nerudová, EPP je nyní největší frakcí, která v evropských volbách ještě posílila. „V rámci EPP si myslím, že budeme mít sílu, chceme ještě s kolegy ze Spolu vytvořit jednotnou českou delegaci, která bude mít pět členů, což je zhruba středně velká delegace v této frakci,“ dodala nová česká europoslankyně s tím, že tak budou mít možnost dostat se i do lepších výborů v EP.

Kromě výše zmíněných tří „nováčků“ jsou v lidovecké frakci ještě opětovně zvolení Luděk Niedermayer (TOP 09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Spolupracovat ale chtějí čeští europoslanci i napříč frakcemi, například s Progresivním Slovenskem, které má šest mandátů a je nyní ve frakci Renew Europe (Obnova Evropy).

Nerudová řekla, že by se ráda stala členkou výboru EP pro životní prostředí (ENVI). „Ten bude projednávat většinu legislativy týkající se realizace Green Dealu, což se týká i průmyslu a dopadu na českou ekonomiku. Jako náhradník bych pak chtěla buď do výboru pro rozpočet (BUDG), nebo výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT), protože tam se řeší zapojení mladé generace,“ uvedla europoslankyně. Právě rozdělení do výborů budou čeští zástupci řešit v příštích dnech a podle Nerudové by bylo ideální, aby „pokryli co nejvíce výborů“.

Ustavující schůze Evropského parlamentu začíná v úterý 16. července ve Štrasburku a je možné, že na ní budou europoslanci hlasovat už i o budoucím šéfovi či šéfce Evropské komise. Kandidátem EPP na tuto funkci je opětovně Ursula von der Leyenová. Danuše Nerudová ji podle svých slov podpoří.

Podporu současné šéfce unijní exekutivy vyjádří nejspíš i další nový český europoslanec Farský, zvolený rovněž za STAN. Vyjádřil k ní sice některé výhrady, nicméně nikdo kvalitnější podle něj v současné chvíli představen nebyl. „Můžu mít výhrady například k tomu, jakým způsobem někdy moc tlačila, třeba u Green Dealu, možná i více, než to bylo nutné. Na druhou straně ale byla v čele Evropské komise v době, kdy probíhal covid a bylo nutné držet pohromadě Evropu a najít společná řešení,“ uvedl český europoslanec. Von der Leyenová podle něj dokázala udržet „kompaktní Evropu“ i po invazi Ruska na Ukrajinu v únoru 2022. „Z mého pohledu je tedy v tuto chvíli vhodnou kandidátkou,“ dodal.

Farský by rád podle svých slov „zakotvil“ ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), který se zabývá i obranným průmyslem, který bude v příštích letech velkým tématem. Další možnost je podle něj být i ve výboru pro regionální rozvoj (REGI) vzhledem k tomu, že se zabývá problematikou regionů, koheze či snižování rozdílů mezi jednotlivými oblastmi, což je pro jeho hnutí STAN důležité téma.

Pro své znovuzvolení si musí von der Leyenová zajistit v EP podporu nadpoloviční většiny, tedy získat nejméně 361 hlasů, což nemusí být jednoduché. Podle posledních údajů z EP má lidovecká frakce 189 mandátů, socialisté a demokraté (S&D) 136 mandátů a liberální Renew Europe 81 mandátů. Dohromady to je 406 křesel, nicméně odborníci odhadují, že zhruba deset procent europoslanců se vždy zdrží hlasování, nebo se nedostaví, což by znamenalo jen těsně okolo 360 hlasů. A to je málo. Bylo by pro ni tedy výhodnější, aby získala podporu i europoslanců z některé další frakce, v minulosti se objevily například spekulace, že by mohla získat hlasy z konzervativní pravicové frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), což se ale mnoha zástupcům socialistů a liberálů nelíbí.

Farský uvedl, že nyní nedokáže říct, zda by pro něj hlasy od ECR byly překážkou pro to, aby von der Leyenovou podpořil. „Nevím, čím by to bylo podmíněno, ve finále je to tajná volba, takže nakonec uvidíme, kolik bude debat o tom, kde se ty hlasy vzaly,“ uvedl český europoslanec s tím, že podobné debaty absolvoval i na půdě české poslanecké sněmovny. „Ty vyústily až k tomu, že se fotily hlasovací lístky, tak doufám, že tady takovou kulturu zavádět nebudeme. Politika je o vyjednávání, je to vždycky něco za něco,“ dodal.

O své práci i celkově činnosti Evropského parlamentu by chtěl Farský od začátku více informovat a jednotlivé problematiky více vysvětlovat. „Chci se soustředit na to, abychom o těch tématech informovali hned od první chvíle, aby to nebylo tak, že se tady něco roky dojednává, hledají se kompromisy, zapojují se data a fakta, a pak když to dorazí do České republiky, tak se všichni tváří, že to vidí poprvé a nemají s tím nic společného,“ uvedl europoslanec.

Třetí nový český zástupce v EPP Kolář se chce v EP věnovat podobné agendě jako v českém parlamentu, tedy zahraniční politice, lidským právům, omezování hybridních hrozeb i dezinformacím. Zajímal by ho zejména výbor pro zahraniční věci (AFET), jeho podvýbor SEDE, který řeší bezpečnost a obranu, a rovněž výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).

Strana TOP 09 podpořila von der Leyenovou již na kongresu EPP v březnu v Bukurešti, takže jak říká Kolář, „jestli se nestane nic extrémního, což neočekávám, tak ji podpoříme“.

V Evropském parlamentu v Bruselu už se za posledních pár dní podle svých slov rozkoukal a nebloudí. „Bludiště to je veliké, to je pravda, ale myslím si, že se zkušenostmi z malostranských kuloárů je člověk tak trochu zocelený, takže to jde celkem rychle,“ dodal Kolář.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Na východě Indie evakuují kvůli blížící se bouři přes 100.000 lidí

Východ Indie a Bangladéš se připravují na příchod cyklónu Dana, který má na pevninu dorazit ve čtvrtek večer. Indické úřady evakuují přes 100.000 obyvatel, v oblasti se uzavřely školy a ruší vlaky, napsala AFP.

Izraelská armáda obvinila 6 novinářů televize Al-Džazíra z terorismu

Izraelská armáda obvinila šest novinářů katarské televize Al-Džazíra působcích v Pásmu Gazy z toho, že jsou součástí vojenského křídla palestinské teroristické organizace Hamás a Palestinského islámského džihádu. Stanice obvinění důrazně odmítá s tím, že Izrael se snaží umlčet novináře kvůli svým válečným zločinům v Gaze.

Rusko a Írán brzy podepíší dohodu o strategickém partnerství, řekl Putin

Rusko a Írán brzy podepíší dohodu o strategickém partnerství, řekl ruský prezident Vladimir Putin k včerejší schůzce se svým íránským protějškem Masúdem Pezeškjánem na summitu rozvíjejících se ekonomik BRICS v Kazani. Informovala o tom agentura TASS.

Putin na summitu BRICS navrhl vznik nové obilné burzy

Ruský prezident Vladimir Putin v úvodním proslovu k summitu rozvíjejících se ekonomik v Kazani BRICS navrhl vznik obilné burzy, která by mohla být později rozšířena na obchod s dalšími významnými komoditami. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva zase vyzval ke vzniku alternativních platebních metod mezi členy uskupení. Společná deklarace nicméně naznačuje, že účastnickým zemím se v této věci nepodařilo dosáhnout významného pokroku, uvedla agentura Reuters.

Kuba bez elektřiny: Školy zůstávají zavřené, zaměstnanci doma

Kubánské úřady ve středu oznámily, že do neděle nechají zavřené školy. Zaměstnanci, kteří nejsou nezbytně nutní, zůstanou doma. Karibský stát zmítaný krizí se snaží vzpamatovat z kolapsu své energetické sítě z minulého pátku a hurikánu Oscar z tohoto týdne.

Sparta utrpěla debakl na půdě Manchesteru City

Sparta Praha se v rámci třetího kola Ligy mistrů střetla s Manchesterem City a odvezla si z Anglie těžkou porážku 0:5. Pražský klub držel naději pouze v první půli, ale domácí tým po přestávce dominoval a dvakrát skóroval Erling Haaland, který svou střelou ohromil všechny přítomné.

Jednoho mrtvého si v USA vyžádala nákaza způsobená bakterií E.coli z McDonald’s

Jednoho mrtvého a desítky nemocných si ve Spojených státech vyžádala nákaza způsobená bakterií E.coli pocházející pravděpodobně z hamburgerů restaurací McDonald's. S odkazem na úterní sdělení amerického Úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o tom informovala agentura Reuters. Akcie společnosti McDonald's na tyto informace dnes zareagovaly výrazným poklesem.
Reklama

DOPORUČUJEME

Nový CrossWave OmniForce Edge Pro vytírá i podél stěn

Praha 24. října 2024 (PROTEXT) - CrossWave® OmniForce™ Edge Pro je vysavač pro suché i mokré čištění se samostatným suchým vysáváním v režimu výkonného...

Na hranici krajů staví ŘSD nové středisko údržby

Příbor 24. října 2024 (PROTEXT) - S postupným dokončováním dálnice D48 mezi Příborem a Bělotínem řeší Ředitelství silnic a dálnic také následnou údržbu. Aby...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Na východě Indie evakuují kvůli blížící se bouři přes 100.000 lidí

Východ Indie a Bangladéš se připravují na příchod cyklónu Dana, který má na pevninu dorazit ve čtvrtek večer. Indické úřady evakuují přes 100.000 obyvatel, v oblasti se uzavřely školy a ruší vlaky, napsala AFP.

Izraelská armáda obvinila 6 novinářů televize Al-Džazíra z terorismu

Izraelská armáda obvinila šest novinářů katarské televize Al-Džazíra působcích v Pásmu Gazy z toho, že jsou součástí vojenského křídla palestinské teroristické organizace Hamás a Palestinského islámského džihádu. Stanice obvinění důrazně odmítá s tím, že Izrael se snaží umlčet novináře kvůli svým válečným zločinům v Gaze.

Rusko a Írán brzy podepíší dohodu o strategickém partnerství, řekl Putin

Rusko a Írán brzy podepíší dohodu o strategickém partnerství, řekl ruský prezident Vladimir Putin k včerejší schůzce se svým íránským protějškem Masúdem Pezeškjánem na summitu rozvíjejících se ekonomik BRICS v Kazani. Informovala o tom agentura TASS.

Putin na summitu BRICS navrhl vznik nové obilné burzy

Ruský prezident Vladimir Putin v úvodním proslovu k summitu rozvíjejících se ekonomik v Kazani BRICS navrhl vznik obilné burzy, která by mohla být později rozšířena na obchod s dalšími významnými komoditami. Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva zase vyzval ke vzniku alternativních platebních metod mezi členy uskupení. Společná deklarace nicméně naznačuje, že účastnickým zemím se v této věci nepodařilo dosáhnout významného pokroku, uvedla agentura Reuters.

Kuba bez elektřiny: Školy zůstávají zavřené, zaměstnanci doma

Kubánské úřady ve středu oznámily, že do neděle nechají zavřené školy. Zaměstnanci, kteří nejsou nezbytně nutní, zůstanou doma. Karibský stát zmítaný krizí se snaží vzpamatovat z kolapsu své energetické sítě z minulého pátku a hurikánu Oscar z tohoto týdne.

Sparta utrpěla debakl na půdě Manchesteru City

Sparta Praha se v rámci třetího kola Ligy mistrů střetla s Manchesterem City a odvezla si z Anglie těžkou porážku 0:5. Pražský klub držel naději pouze v první půli, ale domácí tým po přestávce dominoval a dvakrát skóroval Erling Haaland, který svou střelou ohromil všechny přítomné.

Jednoho mrtvého si v USA vyžádala nákaza způsobená bakterií E.coli z McDonald’s

Jednoho mrtvého a desítky nemocných si ve Spojených státech vyžádala nákaza způsobená bakterií E.coli pocházející pravděpodobně z hamburgerů restaurací McDonald's. S odkazem na úterní sdělení amerického Úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o tom informovala agentura Reuters. Akcie společnosti McDonald's na tyto informace dnes zareagovaly výrazným poklesem.

Při potopení člunu v Lamanšském průlivu zemřeli tři migranti, 45 přežilo

Při potopení člunu v Lamanšském průlivu zemřeli dnes ráno tři migranti. S odvoláním na francouzské úřady to napsala agentura AFP, podle níž se podařilo zachránit dalších zhruba 45 lidí, kteří se snažili dostat z Francie do Británie.

Po útoku v Ankaře jsou podle ministra mrtví tři lidé, zemřeli i dva útočníci

Tři lidé zemřeli a 14 bylo zraněno při dnešním útoku na sídlo tureckého leteckého výrobce TUSAŞ na předměstí Ankary, uvedl na síti X turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya. Po smrti jsou podle něj také dva útočníci. Představitel místní samosprávy Selim Cirpanoglu podle agentur uváděl tři oběti útoku a pět zraněných.

Prezidentské volby v Bělorusku budou v lednu, Lukašenko chce znovu kandidovat

Prezidentské volby v Bělorusku se uskuteční 26. ledna příštího roku, informovala dnes státní agentura Belta s odvoláním na rozhodnutí dolní komory parlamentu. Sedmdesátiletý Alexandr Lukašenko, který bývalé sovětské republice vládne už od roku 1994, podle agentury TASS oznámil, že se o prezidentskou funkci bude znovu ucházet. Jeho další - tentokrát hladké vítězství - se podle pozorovatelů všeobecně očekává.
Reklama
Reklama