Budapešť, perla Dunaje, je proslulá nejen svými termálními lázněmi a majestátní architekturou, ale také bohatou a chutnou kuchyní. Zde je pět specialit, které musíte během svého pobytu v Maďarsku ochutnat.
Guláš, charakteristické maďarské jídlo
Charakteristický maďarský pokrm, lahůdka pro chuťové pohárky, něco mezi „eitopfem“ a polévkou. Guláš se připravuje z pomalu vařeného hovězího masa a zeleniny. Klíčovou ingrediencí, která je v maďarské kuchyni nezbytná, je paprika. Ta dodává pokrmu načervenalou barvu a lehce kouřovou chuť. V Budapešti má každá restaurace svůj vlastní recept, který nabízí neomezenou škálu chutí a textur. V živé čtvrti Erzsébetváros je pasáž Gozsdu lemována restauracemi, kde se tato specialita podává.
◾️Hungarian Goulash 🇭🇺
— 𝙉𝙤𝙢𝙖𝙙 𝘾𝙪𝙡𝙩𝙪𝙧𝙚 (@nomadaesthetic) January 25, 2024
(beef stew-soup)🍽
📍This is the national dish of Hungary.
🍴 Boldly flavoured with stacks of paprika,lots of onion, garlic and capsicum/bell pepper with fall apart hunks of beef. It's sort of a stew, sort of a soup. pic.twitter.com/efvXrW123g
Halászlé, maďarský rybí vývar
Jedná se o obdobu guláše z mořských plodů. Halászlé je velmi oblíbená polévka připravovaná ze sladkovodních ryb, často kapra nebo štiky, plná papriky a rajčat. Tato polévka pochází z jihu země a často se podává s kousky pálivé papriky. V létě se v některých budapešťských restauracích připravuje halászlé pod širým nebem v obrovských kotlích.
Langoš, slaná pochoutka, kterou najdete na každém trhu
Na budapešťských trzích se neobejdete bez lákavé vůně langoše. Tato smažená placka má křupavou strukturu, tradičně se plní a zdobí zakysanou smetanou a strouhaným sýrem. V poslední době se však objevují i varianty s česnekem, šunkou nebo dokonce se sladkými náplněmi. Na budapešťské centrální tržnici (Vásárcsarnok) si na nich můžete pochutnat v halách otevřených v roce 1897 a nyní skvěle zrekonstruovaných.
Kürtőskalács (trdelník), symbol sladkého pouličního jídla v Budapešti
Pokud dostanete chuť na sladké, další specialitou, kterou musíte ochutnat, je kürtőskalács (u nás známý jako trdelník). Je spirálovitě omotaný kolem dřevěného válce a poté pečený na rožni a poznáte ho podle jedinečného tvaru a dokonale zkaramelizovaných obrysů. Stejně chutný je i obyčejný, posypaný ořechy nebo obalený v čokoládě, který si můžete koupit v jednom z mnoha pouličních stánků prodávajících tuto pochoutku v Budapešti.
Kremeš, sladká pochoutka, kterou si můžete vychutnat v kavárně
Při návštěvě Budapešti určitě ochutnejte kremeš, zákusek podobný pudinkovému řezu, který se vyrábí z hustého vanilkového krému obloženého listovým těstem. Tentokrát si ho však můžete vychutnat v tradiční kavárně, jako je například Ruszwurm Cukrászda, jedna z nejstarších čajoven v maďarském hlavním městě, jejíž výzdoba zůstala stejná již od roku 1827!