Čtrnáct japonských středoškoláků skončilo v nemocnici poté, co snědli „superpálivé“ bramborové lupínky. Ty přitom jejich výrobce prodává jako „zakázané pro osoby mladší 18 let“, informoval zpravodajský server BBC News.
Brambůrky jedlo asi třicet žáků poté, co je jeden z nich přinesl z legrace do školy. Brzy si část z nich začala stěžovat na nevolnost a palčivou bolest kolem úst. Učitelé zavolali policii a následně bylo 13 dívek a jeden chlapec převezeni do nemocnice; jejich symptomy jsou podle lékařů jen mírné.
Super spicy chips reportedly land 14 Japanese high school students in hospital https://t.co/q6CfUmu2GA
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) July 16, 2024
Firma Isoyama Corp, která chipsy vyrábí, vydala prohlášení, ve kterém se zákazníkům omlouvá za jakékoli potíže a přeje žákům brzké zotavení. Její internetové stránky jsou plné varování pro ty, kdo by chtěli bramborové lupínky ochutnat.
Firma zakazuje konzumaci slané pochutiny nazvané „R 18+ kari chipsy“ osobám mladším 18 let, protože jsou velmi pálivé – a dokonce i ty, kdo milují ostrá jídla, výrobce varuje, aby je zkoušeli „velmi opatrně“.
Zákazníkům radí, aby jejich produkt nejedli sami, a dodává, že v případě nadměrné konzumace jim hrozí průjem. Naprosto zapovězené jsou pálivé chipsy pro osoby s vysokým krevním tlakem a slabým žaludkem a při otvírání sáčku by měli být opatrní ti, kdo mají rány na prstech.
Pálivost křupkám dodává kultivar papriky čínské známé jako bhut jolokia, která patří mezi nejpálivější na světě.