menu

16.9 C
Czech
Pondělí 16. září 2024

Papež František zahájil v Singapuru poslední etapu cesty po Asii

Papež František dnes v Singapuru, který je poslední zastávkou jeho asijské cesty, ocenil ekonomickou sílu této země. Apeloval ale na nejvyšší činitele, aby nezapomínali na nejchudší a nejníže postavené obyvatele tohoto městského státu, napsala agentura AP.

Ukrajina hlásí zničení 20 z 25 ruských dronů, do Kyjeva přijel Blinken a Lammy

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho britský protějšek David Lammy dnes dopoledne přijeli do Kyjeva, kde budou jednat s vládními představiteli i ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informovala o tom agentura Reuters.

Síla propriocepce: Jak zlepšit svůj „šestý smysl“ a stát se zdravějším a šťastnějším

Sledujte nás na sítích

Propriocepce je smysl, který nám umožňuje uvědomit si polohu našich končetin a celého těla v prostoru, aniž bychom museli používat zrak. Tento smysl je klíčový pro mnoho každodenních činností, od dotyku nosu se zavřenýma očima až po otvírání dveří bez přehnaného tlaku. Jak píše deník Guardian, propriocepce je důležitá nejen pro sportovce, ale i pro každého z nás, zejména s přibývajícím věkem.

Reklama

Až budete na místě, kde se nebudete cítit trapně, vyzkoušejte tento test: postavte se na jednu nohu s rukama roztaženýma do stran, jako byste v jedné ruce drželi kámen. Poté si představte, že kámen přehodíte přes hlavu do druhé ruky, aniž byste položili nohu na zem, a tento pohyb desetkrát zopakujte, aniž byste ztratili rovnováhu. Pokud se vám to nepodaří, nezoufejte – máte na čem pracovat.

Dan Edwardes, zkušený trenér parkouru, tento cvik nazývá „rock pass“ a považuje ho za jeden z nejjednodušších způsobů, jak zkontrolovat svou propriocepci. Tento smysl je zásadní nejen pro vrcholové sportovce, ale také pro každodenní úkony, jako je správné nastavení síly při otevírání dveří nebo úprava chůze na nerovném povrchu.

Jak zlepšit propriocepci

Existuje několik jednoduchých způsobů, jak začlenit trénink propriocepce do každodenního života. Fyzikoterapeut Calum Fraser doporučuje například stání na jedné noze při čištění zubů nebo při telefonování. Další možností je cvičení s použitím tělesné váhy nebo volných závaží, jako jsou kettlebell nebo činky. Tyto cviky nejen zlepšují rovnováhu, ale také posilují nervové dráhy odpovědné za propriocepci.

Jarlo Ilano, fyzioterapeut a ředitel společnosti Gold Medal Bodies, zdůrazňuje důležitost vědomého pohybu: „Propriocepce je jednou z těch věcí, na které nikdo nemyslí, dokud nezjistí, že v ní není dobrý.“ Doporučuje se být přítomen ve svém těle a věnovat pozornost svým pohybům a okolí, což může vést k menšímu počtu nehod a lepšímu úspěchu při učení nových dovedností.

Reklama

Propriocepce a její vliv na zdraví

S věkem se schopnost propriocepce může zhoršovat, což zvyšuje riziko pádů a snižuje koordinaci. Doktorka Milica McDowell vysvětluje, že moderní výzkum umožnil lépe pochopit, které oblasti mozku jsou zapojeny do proprioceptivního zpracování, což nám pomáhá chránit tento smysl po celý život.

„V posledních pěti letech jsme se díky funkční MRI (magnetická rezonance) hodně naučili o mozku a zjistili, které jeho oblasti se nejvíce podílejí na proprioceptivním zpracování,“ říká McDowell. „Výzkum identifikoval specifické nervové dráhy a oblasti mozku, jako je mozeček a somatosenzorická kůra, které jsou zapojeny do propriocepce.“

Propriocepce a cvičení

Cvičení jako pilates a tai chi, která využívají pomalé a cílené pohyby, mohou být velmi efektivní pro zlepšení propriocepce. Studie naznačují, že tyto formy cvičení pomáhají budovat povědomí o poloze těla v prostoru, což může přispět ke snížení rizika pádů a zlepšení celkové koordinace.

„Koncept našich pěti smyslů je obecně přisuzován Aristotelovi, i když mnohem starší hinduistické texty hovoří o těchto a dalších smyslech,“ říká Bassanti Pathak, zakladatelka londýnského Pathak Yoga.

Pathak učí své studenty rozvíjet méně známé smysly, včetně propriocepce, tím, že při cvičení zavřou oči, pokud se cítí dostatečně vyrovnaní a v bezpečí. „Čím více cvičíte, tím snazší to bude,“ říká. „Je to určitě smysl, který lze rozvíjet. Jedna z mých studentek, které je kolem sedmdesáti let, mi řekla, že by se nebála, kdyby přišla o zrak, protože na mých hodinách získává přehled o tom, jak by ostatní smysly mohly převzít a posílit její radost ze světa jiným způsobem.“

Zlepšování propriocepce má pozitivní dopad na naše zdraví a délku života. Může snížit riziko pádů ve stáří, pomoci nám vyhnout se zraněním v každodenních aktivitách a zlepšit naši koordinaci, což nás motivuje k pravidelnému pohybu.

Jak zkontrolovat a zlepšit svou propriocepci

Chůze po patách a špičkách

Představte si, že chodíte po provaze. Najděte rovnou čáru na zemi nebo si ji označte páskou. Chůzi provádějte tak, že každým krokem dotknete přední patou zadní špičky. Snažte se držet rovnováhu a nevystupovat mimo linii.

Házení a chytání míčku

Tento test zlepšuje koordinaci rukou a očí. Vezměte malý míček, například tenisový, hoďte ho proti zdi a chyťte ho druhou rukou. Opakujte, kolikrát zvládnete.

Zvedání míčku

Položte míček před nebo za sebe a pak ho zvedněte druhou rukou. Opakujte a zkuste při tom různé pohyby jako dřepy nebo výpady.

Skoky s otočkami

Tento test je pro ty, kdo si jsou jistí svou koordinací a zdravím kolen. Lehce pokrčte kolena a skočte, snažte se otočit o čtvrt, půl nebo celých 360 stupňů ve vzduchu. Dopadněte co nejměkčeji.

Závěrem, zaměřte se na vědomý pohyb a výzvy v každodenním životě. Možná budete překvapeni, čeho všeho jste schopni.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Horoskop pro týden snění a nových začátků: 16. září – 22. září

Opět nastává období zatmění, které začíná v úterý večer zatměním Měsíce ve znamení Ryb, což znamená, že tento týden může být poněkud chaotický. Ale díky tomu je to také ideální čas pro snění. Pokud je všechno možné, proč omezovat své ambice na to, co se zdá být praktické nebo co si myslíte, že byste měli udělat? Osvoboďte se a představte si život, který skutečně chcete. To, že ještě neexistuje, neznamená, že je nemožný.

Sledování lidí, které nemáte rádi na sociálních sítích, vám může škodit

Sledování lidí, které nemáte rádi na sociálních sítích, může zpočátku vypadat neškodně. Časem však může tento zvyk přinést více škody než užitku, především vašemu duševnímu zdraví. Proč to tak je a jak se s tím vypořádat?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jiří Lehečka ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem

Český tenista Jiří Lehečka oznámil, že po vzájemné dohodě ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem, který se stal novým kapitánem daviscupového týmu. Lehečka o tom informoval na své sociální síti X, přičemž dodal, že se jejich cesty nerozcházejí úplně. Nadále budou spolupracovat v rámci Davis Cupu.

Střed Evropy se dále potýká s povodněmi, počet obětí stoupl na nejméně 18

Silné deště a jimi vyvolané ničivé záplavy dál sužují země střední a východní Evropy, kde dosud přišlo o život nejméně 18 lidí. Kritická a dramatická je podle úřadů situace v Dolních Rakousích, odkud jsou dnes hlášeni další mrtví. Zřejmě pět lidských životů si dosud povodně vyžádaly v Polsku, kde je nejhorší situace na jihu u hranic s Českou republikou. Šest mrtvých je v Rumunsku. Na Slovensku dnes dále stouply hladiny Dunaje i Moravy. V Česku zatím úřady potvrdily tři oběti, další lidé jsou pohřešováni.

TikTok se dnes odvolá proti nucenému prodeji v USA

Čínská sociální platforma TikTok se dnes obrátí na americký odvolací soud a pokusí se ho přesvědčit o protiústavnosti zákona, jenž nařizuje společnosti ByteDance prodej sítě do devíti měsíců. Očekává se však, že si vláda lednový zákaz sociální sítě, kterou v USA používá asi 170 milionů uživatelů, vynutí.

Rusko podniklo dronový útok na Kyjev, ten hlásí sestřelení desítek strojů

Ruská armáda v noci na dnešek podnikla dronový útok na Kyjev, informovalo vedení vojenské správy ukrajinské metropole. Protivzdušná obrana zničila skoro dvě desítky bezpilotních letounů mířících na hlavní město, píše agentura Reuters. Podle ukrajinských úřadů to byl osmý dronový útok na Kyjev od začátku září. Ukrajinské letectvo později oznámilo likvidaci 53 z 56 ruských dronů. Naopak ruské zdroje hlásí nové ukrajinské vzdušné útoky na ruské území.

Televizní ceny Emmy ovládl seriál Šógun. Překvapením večera se stala komedie Stále v kurzu

Šógun, rozsáhlý historický epos odehrávající se v císařském Japonsku, získal na nedělním udílení cen Emmy v Los Angeles prestižní trofej pro nejlepší drama. Komediální seriál Stále v kurzu (Hacks) pak porazil i komedii Medvěd (The Bear), která kategorii opanovala minule.
Reklama

DOPORUČUJEME

Horoskop pro týden snění a nových začátků: 16. září – 22. září

Opět nastává období zatmění, které začíná v úterý večer zatměním Měsíce ve znamení Ryb, což znamená, že tento týden může být poněkud chaotický. Ale díky tomu je to také ideální čas pro snění. Pokud je všechno možné, proč omezovat své ambice na to, co se zdá být praktické nebo co si myslíte, že byste měli udělat? Osvoboďte se a představte si život, který skutečně chcete. To, že ještě neexistuje, neznamená, že je nemožný.

Sledování lidí, které nemáte rádi na sociálních sítích, vám může škodit

Sledování lidí, které nemáte rádi na sociálních sítích, může zpočátku vypadat neškodně. Časem však může tento zvyk přinést více škody než užitku, především vašemu duševnímu zdraví. Proč to tak je a jak se s tím vypořádat?

Pozásnubní blues anebo normální součást velkého životního kroku

Zasnoubení je považováno za jeden z nejšťastnějších okamžiků v životě, ale pro mnohé může překvapivě přinést i pocity úzkosti a zmatku. Přestože by nás zářivý prsten na ruce měl naplňovat radostí, často se objevují smíšené pocity, které mohou vyvolat nejistotu. Proč tomu tak je a jak se s těmito pocity vyrovnat? Na to odpovídá magazín Hello!.

Zvířecí miláčci podle zvěrokruhu: Jakého mazlíčka preferuje vaše hvězdné znamení?

Máte domácího mazlíka? Určitě jsou vám některá zvířata bližší než jiná! Možná máte kvůli tomu neshody s partnerem nebo s dětmi. Pojďte tomu přijít na kloub. Hvězdy daly každému z nás určité preference rovnou do vínku.

Nejčastější chyby, které narušují spánek

Přestože prospíme třetinu svého života, mnoho lidí stále neví, jak správně spát. Nedostatek spánku může mít vážné dopady na naše fyzické i duševní zdraví, včetně problémů se soustředěním, pamětí, imunitním systémem nebo náladou. Některé faktory, které mají vliv na náš spánek, nemůžeme ovlivnit, ale mnoho chyb můžeme napravit. Zde jsou nejčastější chyby, kterých se odborníci doporučují vyvarovat.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jiří Lehečka ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem

Český tenista Jiří Lehečka oznámil, že po vzájemné dohodě ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem, který se stal novým kapitánem daviscupového týmu. Lehečka o tom informoval na své sociální síti X, přičemž dodal, že se jejich cesty nerozcházejí úplně. Nadále budou spolupracovat v rámci Davis Cupu.

Střed Evropy se dále potýká s povodněmi, počet obětí stoupl na nejméně 18

Silné deště a jimi vyvolané ničivé záplavy dál sužují země střední a východní Evropy, kde dosud přišlo o život nejméně 18 lidí. Kritická a dramatická je podle úřadů situace v Dolních Rakousích, odkud jsou dnes hlášeni další mrtví. Zřejmě pět lidských životů si dosud povodně vyžádaly v Polsku, kde je nejhorší situace na jihu u hranic s Českou republikou. Šest mrtvých je v Rumunsku. Na Slovensku dnes dále stouply hladiny Dunaje i Moravy. V Česku zatím úřady potvrdily tři oběti, další lidé jsou pohřešováni.

TikTok se dnes odvolá proti nucenému prodeji v USA

Čínská sociální platforma TikTok se dnes obrátí na americký odvolací soud a pokusí se ho přesvědčit o protiústavnosti zákona, jenž nařizuje společnosti ByteDance prodej sítě do devíti měsíců. Očekává se však, že si vláda lednový zákaz sociální sítě, kterou v USA používá asi 170 milionů uživatelů, vynutí.

Rusko podniklo dronový útok na Kyjev, ten hlásí sestřelení desítek strojů

Ruská armáda v noci na dnešek podnikla dronový útok na Kyjev, informovalo vedení vojenské správy ukrajinské metropole. Protivzdušná obrana zničila skoro dvě desítky bezpilotních letounů mířících na hlavní město, píše agentura Reuters. Podle ukrajinských úřadů to byl osmý dronový útok na Kyjev od začátku září. Ukrajinské letectvo později oznámilo likvidaci 53 z 56 ruských dronů. Naopak ruské zdroje hlásí nové ukrajinské vzdušné útoky na ruské území.

Televizní ceny Emmy ovládl seriál Šógun. Překvapením večera se stala komedie Stále v kurzu

Šógun, rozsáhlý historický epos odehrávající se v císařském Japonsku, získal na nedělním udílení cen Emmy v Los Angeles prestižní trofej pro nejlepší drama. Komediální seriál Stále v kurzu (Hacks) pak porazil i komedii Medvěd (The Bear), která kategorii opanovala minule.

Trumpova ochranka zmařila další pokus o atentát na bývalého prezidenta

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle svého prohlášení vyšetřuje zjevný pokus o atentát na amerického bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Poblíž jeho golfového klubu na Floridě došlo ke střelbě. Jedná se už o druhý pokus o atentát na Trumpa. Zhruba před devíti měsíci přežil střelbu v Pensylvánii.

Princ Harry slaví čtyřicítku daleko od rodiny

Princ Harry dnes slaví významné životní jubileum – čtyřicáté narozeniny. I když byl často středem pozornosti díky svému postavení v britské královské rodině, dnešní den tráví tisíce kilometrů daleko od rodného paláce, v Kalifornii. Jak podotýká agentura AP, společně s rodinou čelí novým životním výzvám, zatímco minulost ho stále pronásleduje.
Reklama
Reklama