menu

16.9 C
Czech
Pondělí 16. září 2024

Beluga Hvaldimir zemřela přirozenou smrtí, nikoli lidským přičiněním

Velryba běluha jménem Hvaldimir, která byla kdysi podezřelá z toho, že byla vycvičena jako ruský "špion", byla začátkem září nalezena mrtvá u norského pobřeží. Velryba si poprvé získala mezinárodní pozornost v roce 2019 poté, co byla spatřena s postrojem vybaveným držákem na kameru, což vyvolalo teorie, že byla využívána ke špionáži.

Kdo a proč otrávil šest Vietnamců v thajském luxusním hotelu? Záhada dál trápí úřady v Thajsku i Vietnamu

Sledujte nás na sítích

Vyšetřovatelům se stále nepodařilo rozluštit záhadu šesti lidí, kteří se otrávili kyanidem v luxusním hotelu v Bangkoku. Mají podezření, že za smrtí ostatních stála šestapadesátiletá žena, po uši v dluzích. Informuje o tom BBC, Daily Mail a další servery.

Reklama

Dokud policisté neotevřeli dveře hotelu Grand Hyatt Erawan v Bangkoku, nic nenasvědčovalo tomu, co se v pátém patře stalo. Nebylo slyšet, že by někdo křičel nebo volal o pomoc. Nikdo se ani nedostal ke dveřím.

Dokonce ani uvnitř nebyly patrné žádné známky zápasu. Nedotčený pozdní oběd byl stále úhledně položen na stole, aby si obyvatelé pokoje mohli pochutnat na thajských specialitách. Zvenku z pokoje 502 byla jediným vodítkem k hrůze uvnitř zamčeného pokoje skutečnost, že se skupina z hotelu odhlásila se zpožděním.

A přesto bylo uvnitř šest těl, vedle šálků s čajem smíchaným s kyanidem, prudkým jedem. Policistům netrvalo dlouho, než přišli na to, že právě tímto čajem se obyvatelé pokoje otrávili. Brzy také zjistili totožnost obětí. Několik dní po ponurém nálezu však stále zůstávají otázky: proč právě oni a kdo to udělal?

Jak píše BBC, čtyři z obětí jsou vietnamští občané: šestačtyřicetiletá Thi Nguyen Phuong, její manžel, devětačtyřicetiletý Hong Pham Thanh, sedmačtyřicetiletá Thi Nguyen Phuong Lan a sedmatřicetiletý Dinh Tran Phu. Další dvě jsou američtí občané vietnamského původu: Sherine Chong, 56 let, a Dang Hung Van, 55 let.

Zadlužená vražedkyně?

Daily Mail uvádí, že ačkoliv policie nikoho zatím nejmenovala, hlavní podezřelou je Sherine Chong. Podle vyšetřovatelů si měla půjčit 10 milionů bahtů (zhruba 6,5 milionů korun) od manželů Hong Pham Thanh a Thi Nguyen Phuong na investici do projektu výstavby nemocnice v Japonsku. Manželé, kteří vlastnili stavební firmu, se zřejmě marně snažili získat své peníze zpět. Záležitost se měla za několik týdnů dostat před soud v Japonsku.

Reklama

Na první pohled se zdálo, že tato schůzka byla pokusem projednat záležitost před zahájením soudního řízení. Thi Nguyen Phuong Lan se jí zúčastnila, protože ji Chong (která podle amerických médií žila v Oaklandu v Kalifornii) požádala, aby jí v souvislosti s investicí zprostředkovala jednání s manželi.

Jak ale byli s případem spojeni ostatní dva? Dinh Tran Phu byl úspěšný vizážista, mezi jeho klienty patří vietnamské filmové hvězdy, zpěvačky a královny krásy. Jednání se zřejmě zúčastnil čistě pracovně, Chong byla jeho klientkou. Na Instagramu měl přes sedmatřicetiletý vizážista přes 17 tisíc sledujících. Jeho otec v rozhovoru pro vietnamskou redakci BBC zdůraznil, že do Thajska cestoval se svými stálými klientkami, nikoliv s cizími lidmi.

Blízký přítel mezitím uvedl, že Thi Nguyen Phuong i Thi Nguyen Phuong Lan zná, protože je seznámil s procedurami v lázních svého přítele v Da Nangu, kde žije. Účast Dang Hung Vana na schůzce v hotelovém apartmá nebyla bezprostředně jasná.

Policie uvedla, že v hotelové rezervaci bylo uvedeno ještě sedmé jméno: sestry jednoho z šestice. Žena se minulý týden vrátila z Thajska do Vietnamu a podle policie nemá s tragédií nic společného.

Co se v osudný den dělo

Skupina se o víkendu ubytovala v hotelu odděleně do pěti pokojů. Čtyři v sedmém patře a jeden v pátém. Sherine Chong se v neděli ubytovala v pokoji 502. Pět ostatních ji ten den navštívilo v jejím apartmá, ale na noc se vrátili do svých pokojů.

V pondělí před polednem si Dang Hung Van objednal šest šálků čaje, zatímco Dinh Tran Phu si objednal smaženou rýži. Požádali, aby jim byla doručena do pokoje 502 ve 14:00 místního času. Několik minut před 14:00 začala Chong přijímat objednávky jídla na pokoji 502. V té době byla v apartmá sama. Policie uvedla, že odmítla nabídku číšníka, aby pro její společnost uvařil čaj. Číšník také uvedl, že „mluvila velmi málo a byla viditelně ve stresu“.

Zbytek skupiny začal přicházet brzy poté. Pár šel dovnitř s kufrem.Ve 14:17 bylo všech šest vidět u dveří, než se zavřely. Od té doby nebylo zevnitř vidět žádné známky pohybu.

V pondělí se měli odhlásit, ale to se už nestalo. Policie vstoupila do pokoje v úterý v 16:30 a našla šestici mrtvých na podlaze. Prvotní vyšetřování zjistilo, že dva z nich se zřejmě snažili dostat ke dveřím apartmánu a utéct. To se jim ale nepodařilo.

Všechna těla nesla známky otravy kyanidem, který může ve správném dávkováním zabít během několika minut a někdy i vteřin. Jejich rty a nehty byly tmavě fialové, což svědčí o nedostatku kyslíku. Jejich vnitřní orgány se zbarvily do krvavě červené, což je další příznak otravy kyanidem. Podle vyšetřovatelů je stoprocentně jisté, že je zabil kyanid. „Žádná jiná příčina není možná,“ vyjádřili se.

Rána z nebes pro Thajsko

Provádějí se další testy, aby se zjistila intenzita smrtící chemikálie a vyloučily se další toxiny. Kyanid blokuje kyslík v buňkách, což velmi rychle vyvolá zástavu srdce. Mezi první příznaky patří závratě, dušnost a zvracení. Jeho používání je v Thajsku přísně regulováno a osobám, u nichž se zjistí, že k němu mají neoprávněný přístup, hrozí až dva roky vězení.

Průvodce skupiny Phan Ngoc Vu (35) údajně uvedl, že zprostředkovatelka Thi Nguyen Phuong Lan před svou smrtí někoho požádala, aby jí koupil tradiční lék obsahující hadí krev na bolesti kloubů.
Policie také našla v apartmá dvě kovové termosky na nápoje, které nepatřily hotelu. Nádoby byly umístěny vedle šálků s kyanidem, poblíž jídelního stolu.

Úřady chtějí záležitost rychle vyřešit. Vietnamský premiér Pham Minh Chinh nařídil úředníkům v Hanoji, aby vyšetřování úzce koordinovali se svými thajskými protějšky.

Pro Thajsko nemohla tragédie přijít v horší dobu. Thajsko právě rozšířilo bezvízový styk do 93 zemí, aby oživilo svůj turistický průmysl, který je klíčovým pilířem ekonomiky a který se z pandemie ještě plně nezotavil. A není to ani rok, co čtrnáctiletý chlapec zastřelil dva lidi v luxusním nákupním centru, rovněž v Bangkoku.

Premiér Srettha Thavisin byl v úterý večer s policií na místě činu v hotelu Grand Hyatt. Uvedl, že veřejná bezpečnost nebyla ohrožena a že se jedná o soukromou záležitost.

Rodiny pozůstalých jsou v šoku. Vietnamská redakce BBC se telefonicky spojila s matkou maskéra Tuy, ale ta vzlykala tak nekontrolovatelně, že po krátkém rozhovoru zavěsila. Řekla, že si myslela, že její syn je jen na rutinní pracovní cestě. Jeho otec Tran Dinh Dung v samostatném rozhovoru uvedl, že když syna viděl naposledy, nevšiml si na něm ničeho zvláštního.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Střed Evropy se dále potýká s povodněmi, počet obětí stoupl na nejméně 18

Silné deště a jimi vyvolané ničivé záplavy dál sužují země střední a východní Evropy, kde dosud přišlo o život nejméně 18 lidí. Kritická a dramatická je podle úřadů situace v Dolních Rakousích, odkud jsou dnes hlášeni další mrtví. Zřejmě pět lidských životů si dosud povodně vyžádaly v Polsku, kde je nejhorší situace na jihu u hranic s Českou republikou. Šest mrtvých je v Rumunsku. Na Slovensku dnes dále stouply hladiny Dunaje i Moravy. V Česku zatím úřady potvrdily tři oběti, další lidé jsou pohřešováni.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jiří Lehečka ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem

Český tenista Jiří Lehečka oznámil, že po vzájemné dohodě ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem, který se stal novým kapitánem daviscupového týmu. Lehečka o tom informoval na své sociální síti X, přičemž dodal, že se jejich cesty nerozcházejí úplně. Nadále budou spolupracovat v rámci Davis Cupu.

Střed Evropy se dále potýká s povodněmi, počet obětí stoupl na nejméně 18

Silné deště a jimi vyvolané ničivé záplavy dál sužují země střední a východní Evropy, kde dosud přišlo o život nejméně 18 lidí. Kritická a dramatická je podle úřadů situace v Dolních Rakousích, odkud jsou dnes hlášeni další mrtví. Zřejmě pět lidských životů si dosud povodně vyžádaly v Polsku, kde je nejhorší situace na jihu u hranic s Českou republikou. Šest mrtvých je v Rumunsku. Na Slovensku dnes dále stouply hladiny Dunaje i Moravy. V Česku zatím úřady potvrdily tři oběti, další lidé jsou pohřešováni.

TikTok se dnes odvolá proti nucenému prodeji v USA

Čínská sociální platforma TikTok se dnes obrátí na americký odvolací soud a pokusí se ho přesvědčit o protiústavnosti zákona, jenž nařizuje společnosti ByteDance prodej sítě do devíti měsíců. Očekává se však, že si vláda lednový zákaz sociální sítě, kterou v USA používá asi 170 milionů uživatelů, vynutí.

Rusko podniklo dronový útok na Kyjev, ten hlásí sestřelení desítek strojů

Ruská armáda v noci na dnešek podnikla dronový útok na Kyjev, informovalo vedení vojenské správy ukrajinské metropole. Protivzdušná obrana zničila skoro dvě desítky bezpilotních letounů mířících na hlavní město, píše agentura Reuters. Podle ukrajinských úřadů to byl osmý dronový útok na Kyjev od začátku září. Ukrajinské letectvo později oznámilo likvidaci 53 z 56 ruských dronů. Naopak ruské zdroje hlásí nové ukrajinské vzdušné útoky na ruské území.

Televizní ceny Emmy ovládl seriál Šógun. Překvapením večera se stala komedie Stále v kurzu

Šógun, rozsáhlý historický epos odehrávající se v císařském Japonsku, získal na nedělním udílení cen Emmy v Los Angeles prestižní trofej pro nejlepší drama. Komediální seriál Stále v kurzu (Hacks) pak porazil i komedii Medvěd (The Bear), která kategorii opanovala minule.
Reklama

DOPORUČUJEME

Střed Evropy se dále potýká s povodněmi, počet obětí stoupl na nejméně 18

Silné deště a jimi vyvolané ničivé záplavy dál sužují země střední a východní Evropy, kde dosud přišlo o život nejméně 18 lidí. Kritická a dramatická je podle úřadů situace v Dolních Rakousích, odkud jsou dnes hlášeni další mrtví. Zřejmě pět lidských životů si dosud povodně vyžádaly v Polsku, kde je nejhorší situace na jihu u hranic s Českou republikou. Šest mrtvých je v Rumunsku. Na Slovensku dnes dále stouply hladiny Dunaje i Moravy. V Česku zatím úřady potvrdily tři oběti, další lidé jsou pohřešováni.

Trumpova ochranka zmařila další pokus o atentát na bývalého prezidenta

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle svého prohlášení vyšetřuje zjevný pokus o atentát na amerického bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Poblíž jeho golfového klubu na Floridě došlo ke střelbě. Jedná se už o druhý pokus o atentát na Trumpa. Zhruba před devíti měsíci přežil střelbu v Pensylvánii.

Při pokusu o přeplutí Lamanšského průlivu zahynulo osm lidí

Při pokusu o přeplutí Lamanšského průlivu z Francie do Británie přišlo v noci na dnešek o život osm migrantů. S odvoláním na policejní a záchranářské zdroje o tom informuje agentura AFP. Od začátku letošního roku při pokusu o nelegální překonání Lamanšského průlivu ze severní Francie přišlo o život už nejméně 45 lidí.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Jiří Lehečka ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem

Český tenista Jiří Lehečka oznámil, že po vzájemné dohodě ukončil spolupráci s Tomášem Berdychem, který se stal novým kapitánem daviscupového týmu. Lehečka o tom informoval na své sociální síti X, přičemž dodal, že se jejich cesty nerozcházejí úplně. Nadále budou spolupracovat v rámci Davis Cupu.

Střed Evropy se dále potýká s povodněmi, počet obětí stoupl na nejméně 18

Silné deště a jimi vyvolané ničivé záplavy dál sužují země střední a východní Evropy, kde dosud přišlo o život nejméně 18 lidí. Kritická a dramatická je podle úřadů situace v Dolních Rakousích, odkud jsou dnes hlášeni další mrtví. Zřejmě pět lidských životů si dosud povodně vyžádaly v Polsku, kde je nejhorší situace na jihu u hranic s Českou republikou. Šest mrtvých je v Rumunsku. Na Slovensku dnes dále stouply hladiny Dunaje i Moravy. V Česku zatím úřady potvrdily tři oběti, další lidé jsou pohřešováni.

TikTok se dnes odvolá proti nucenému prodeji v USA

Čínská sociální platforma TikTok se dnes obrátí na americký odvolací soud a pokusí se ho přesvědčit o protiústavnosti zákona, jenž nařizuje společnosti ByteDance prodej sítě do devíti měsíců. Očekává se však, že si vláda lednový zákaz sociální sítě, kterou v USA používá asi 170 milionů uživatelů, vynutí.

Rusko podniklo dronový útok na Kyjev, ten hlásí sestřelení desítek strojů

Ruská armáda v noci na dnešek podnikla dronový útok na Kyjev, informovalo vedení vojenské správy ukrajinské metropole. Protivzdušná obrana zničila skoro dvě desítky bezpilotních letounů mířících na hlavní město, píše agentura Reuters. Podle ukrajinských úřadů to byl osmý dronový útok na Kyjev od začátku září. Ukrajinské letectvo později oznámilo likvidaci 53 z 56 ruských dronů. Naopak ruské zdroje hlásí nové ukrajinské vzdušné útoky na ruské území.

Televizní ceny Emmy ovládl seriál Šógun. Překvapením večera se stala komedie Stále v kurzu

Šógun, rozsáhlý historický epos odehrávající se v císařském Japonsku, získal na nedělním udílení cen Emmy v Los Angeles prestižní trofej pro nejlepší drama. Komediální seriál Stále v kurzu (Hacks) pak porazil i komedii Medvěd (The Bear), která kategorii opanovala minule.

Trumpova ochranka zmařila další pokus o atentát na bývalého prezidenta

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle svého prohlášení vyšetřuje zjevný pokus o atentát na amerického bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Poblíž jeho golfového klubu na Floridě došlo ke střelbě. Jedná se už o druhý pokus o atentát na Trumpa. Zhruba před devíti měsíci přežil střelbu v Pensylvánii.

Princ Harry slaví čtyřicítku daleko od rodiny

Princ Harry dnes slaví významné životní jubileum – čtyřicáté narozeniny. I když byl často středem pozornosti díky svému postavení v britské královské rodině, dnešní den tráví tisíce kilometrů daleko od rodného paláce, v Kalifornii. Jak podotýká agentura AP, společně s rodinou čelí novým životním výzvám, zatímco minulost ho stále pronásleduje.
Reklama
Reklama