menu

15.8 C
Czech
Úterý 1. října 2024

USA s partnery mají návrh dohody o dočasném příměří na izraelsko-libanonské hranice

Izraelští spojenci v čele s USA spěšně vypracovali návrh dohody o 21denním příměří na izraelsko-libanonské hranici. Chtějí tak otevřít diplomatické okno pro nenásilné řešení konfliktu. Izrael shromáždil u libanonské hranice zálohy.

Rusové oznámili sestřelení 125 ukrajinských dronů, Ukrajinci 15 ruských strojů

Ruské ministerstvo obrany oznámilo zničení 125 ukrajinských dronů nad sedmi ruskými regiony a nad Azovským mořem v noci na dnešek. Z některých míst přicházely zprávy o explozích nebo požárech, o nichž psaly státní agentura TASS nebo portály Astra či Shot. Šéf ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi Andrij Kovalenko uvedl, že ve Volgogradské oblasti byl terčem útoku muniční sklad. Ukrajinské letectvo informovalo o sestřelení 15 ze 22 ruských dronů.

ANALÝZA: Ruské síly mají na dosah klíč k Doněcké oblasti, ale ne k celé Ukrajině

Situace na východní Ukrajině je kritická. Ruská armáda vytrvale postupuje směrem ke klíčovému městu Pokrovsk a stihla si podmanit několik okolních měst a obcí. Obránci se obávají dalšího masivního koordinovaného útoku v tomto směru. Jestli Pokrovsk padne, Moskva bude mít na dosah celou Doněckou oblast.

Reklama

Český prezident Petr Pavel 13. září v rozhovoru pro The New York Times (NYT) upozornil, že Ukrajina by měla ve svých mírových cílech být realističtější. Kyjev prosazuje mírové řešení, v němž se všechny ruské síly stáhnou z okupovaných území.

Pavel se podle serveru The Kyiv Independent domnívá, že nejpravděpodobnějším výsledkem ruské „speciální vojenské operace“, jak ji prezident Vladimir Putin nazývá, bude okupace některých regionů ruskou armádou.

„Mluvit o porážce Ruska nebo Ukrajiny, to se prostě nestane,“ tvrdil Pavel. „Konec bude někde mezi.“ Ukrajinské ministerstvo zahraničí na jeho slova reagovalo prohlášením, že žádná střední cesta, jakou popsal, není přijatelná.

Prezident České republiky se takto vyjádřil zrovna v době intenzivního tlaku ruských sil v Doněcké oblasti, kterou zatím kontrolují pouze částečně. Jak ovšem upozornil deník The Guardian a server Novinky, brzy může být celá oblast jejich.

Postup nepolevuje

Rusové se neustále přibližují k Pokrovsku. V současnosti se nacházejí asi pět kilometrů daleko. Okupanti bez většího odporu obsadili město Novohrodivka asi sedm kilometrů severozápadně od Pokrovsku, kde žilo 18 000 lidí.

Nepřítel postupuje rovněž z jihovýchodu a z města Ukrajinsk. Odtud mají Rusové výhled na les, za nímž se nachází železniční trať vedoucí z Novohrodivky. A za ní už leží město Selydove. Mimo to dobyli jihovýchodní část města Vuhledar.

Dochází tam k ozbrojeným střetům a ruské dělostřelectvo se zaměřuje na poslední ukrajinskou zásobovací trasu do města. Od 20. září okupanti postupují jižně od Torecku, do jehož centra se jim už podařilo proniknout. I zde probíhají tvrdé boje.

Ruský postup v Doněcké oblasti se Ukrajincům nepodařilo zastavit ani vpádem do Kurské oblasti na území Ruska. Moskva si nechce nechat příležitost získat pod kontrolu celý region ujít, je to totiž její současný vytyčený cíl na Ukrajině.

Změna ruské taktiky

Velitel dělostřelectva 15. brigády národní gardy Oleksandr Fanagey operující v okolí Novohrodivky popsal změnu ruské strategie. Rusové už při útocích nepoužívají obrněná vozidla kvůli dronům. Ty jsou ideální zbraní proti obrněné technice.

Místo toho ruská armáda vypouští po různých cestách mále skupinky o deseti až patnácti vojácích, kteří se snaží pěšky proplížit k ukrajinským liniím. Pokud je obránci neodhalí, setkají se na předem zvoleném místě.

Poté se snaží infiltrovat ukrajinské pozice. Velení ruské armády prakticky posílá tyto muže na smrt, jak potvrdil Fanagey. „U Rusů jde o kvantitu, ne o kvalitu“. Tlak nepřítele ve směru Pokrovsku podle něj alespoň ochabl.

„Pohybují se vpřed, ale s menším potenciálem,“ uvedl Fanagey. Velitele okupačních sil přiměla ukrajinská invaze do Kurské oblasti stáhnout síly z Doněcké oblasti, jde však o zanedbatelné množství. „Mají obrovskou početní sílu“, přiznal major.

Jeho zástupce, známý pouze jako Stanislav, upozornil, že okupanti stále postupují, protože mají obrovskou početní převahu, zatímco obráncům chybí dělostřelecké granáty. „Nemáme dost munice,“ řekl Stanislav. „Za každý jeden náš granát jich vystřelí sedm.“ Právě ruské dělostřelectvo je tím největším problémem.

Rusové něco chystají  

Ukrajinští vojáci se obávají, že se Rusové chystají přeskupit a provést masivní úder směrem na Pokrovsk. Že se chystá větší frontový útok naznačuje i skutečnost, že ruská letadla zlikvidovala mosty ve městě i v okolí, aby obránci zůstali odříznutí.

Rusové zničili i most propojující dálnici T0504 se sousedním Myrnohradem. Jen pro upozornění, dálnice T0504 je známá i jako „silnice života“. Dostávají se po ní zásoby ukrajinským jednotkám na Doněcké frontě.

Okupanti se snaží o postup v širokém oblouku, který z jihu směřuje k posledním dvěma velkým městům v Doněcké oblasti drženým obránci – ke Kramatorsku a Slovjansku. Ruské velení plánuje útok z více směrů na Kosťantynivku.

Toto město je branou ke Kramatorsku. Úročit na něj mohou od Torecku a Pokrovsku, pokud padne. Další úder může přijít od Časiv Jaru nacházejícím se na výšině nad Kosťantynivkou a Kramatorskem.

Pokrovsk nesmí padnout

Ztráta Pokrovsku neznamená konec války a prohru Ukrajiny, šlo by ale o komplikaci v boji o Doněckou oblast. Jde totiž o významnou logistickou základnu a hlavní dopravní uzel ukrajinské armády v regionu. Nachází se zde dopravní silniční a železniční síť.

Pokud o ni Kyjev přijde, bude pro něj mnohem komplikovanější dodávat zásoby do jiných úseků frontové linie. Pokud by Pokrovsk padl, obránci by jen těžko posílali zásoby do Torecku nebo Kurachova, města ležícího na levém břehu Kurachovské přehrady.

Pokud padne Pokrovsk, okupantům se otevřou dveře k Doněcké oblasti. Kromě toho se ukáže jako zbytečná operace v Kurské oblasti, kam ukrajinské velení poslalo zhruba deset tisíc vojáků včetně elitních výsadkářů a západní techniky.

Síly nasazené na ruském území chybí právě v Doněcké oblasti, kde mají obránci nedostatek munice i zkušených vojáků. Právě fakt, že Putin pokračuje ve směru na Pokrovsk i přes ukrajinskou invazi na ruské území, ukazuje jeho odhodlání získat celý region.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Rusko v noci v několika vlnách útočilo na Kyjev, uvedly tamní úřady

Ukrajina v noci na dnešek čelila dalšímu ruskému vzdušnému úderu, invazní síly v několika vlnách útočily bezpilotními letouny i na Kyjev. Uvedli to ukrajinští činitelé, podle kterých si v metropoli nálety nevyžádaly díky protivzdušné obraně oběti ani škody. V Kyjevské oblasti, která hlavní město obklopuje, úřady zaznamenaly škody, podobně jako v Mykolajivské oblasti na jihu země. Ukrajinské letectvo informuje o likvidaci 67 ze 73 ruských dronů a jedné ze tří útočících raket.

Rusové oznámili sestřelení 125 ukrajinských dronů, Ukrajinci 15 ruských strojů

Ruské ministerstvo obrany oznámilo zničení 125 ukrajinských dronů nad sedmi ruskými regiony a nad Azovským mořem v noci na dnešek. Z některých míst přicházely zprávy o explozích nebo požárech, o nichž psaly státní agentura TASS nebo portály Astra či Shot. Šéf ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi Andrij Kovalenko uvedl, že ve Volgogradské oblasti byl terčem útoku muniční sklad. Ukrajinské letectvo informovalo o sestřelení 15 ze 22 ruských dronů.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Fikce, nebo pomluva? Netflixu se nepodařilo dosáhnout zamítnutí žaloby kvůli minisérii Baby Reindeer

Streamovací gigant Netflix neuspěl s pokusem o zamítnutí žaloby, kterou podala žena, jež inspirovala postavu stalkerky v populárním seriálu Baby Reindeer (Sobík). Fiona Harvey v žalobě pro pomluvu tvrdí, že Netflix o ní na platformě s desítkami milionů diváků po celém světě šířil „brutální lži“.

Viceprezidentská debata mezi Walzem a Vancem může mít rozhodující vliv na výsledek voleb

V úterý večer se v New Yorku utkají Tim Walz a JD Vance ve své první a pravděpodobně jediné debatě viceprezidentských kandidátů. Přestože tyto debaty často nejsou rozhodující, letošní duel může mít velký vliv na průběh kampaně. S ohledem na těsné výsledky průzkumů mezi Kamalou Harris a Donaldem Trumpem může být každý detail, který ovlivní voliče, klíčový.

Karel Poborský opouští fotbalový svaz a míří na Canal+ Sport

Legendární český fotbalista Karel Poborský se rozhodl ukončit své působení ve Fotbalové asociaci České republiky. Z pozice šéfa regionálních akademií odejde ke konci října 2024 a od listopadu se bude věnovat práci sportovního komentátora pro Canal+ Sport. Poborský svůj odchod oznámil na sociální síti X.

Mark Rutte se ujal funkce nového šéfa NATO. Vyjádřil podporu Ukrajině, obavy z Trumpa odmítá

Nový šéf NATO Mark Rutte v úterý na slavnostním ceremoniálu v Bruselu převzal vedení vojenské aliance od odcházejícího šéfa Jense Stoltenberga. Ve svém nástupním projevu Rutte bagatelizoval obavy z dopadu případného vítězství Donalda Trumpa v nadcházejících volbách prezidenta USA. Přislíbil, že bude i nadále podporovat Ukrajinu.

Libanon zažívá jedno z nejhorších období své historie, řekl jeho premiér

Libanon zažívá jedno z nejnebezpečnějších období ve své historii, řekl dnes jeho premiér Nadžíb Mikátí. Podle agentury AFP také vyzval OSN k pomoci Libanoncům, kteří kvůli izraelským útokům museli opustit své domovy a kterých je podle něj už milion. Izraelská armáda zesílila před dvěma týdny letecké útoky na libanonské území, kde cílí na militantní hnutí Hizballáh, a v noci na dnešek zahájila i pozemní operaci na jihu Libanonu. Označila ji za omezenou a přesně zacílenou na zničení pozic Hizballáhu, který ostřeluje sever Izraele.

Stávka přístavních dělníků v USA ochromila polovinu americké námořní dopravy

Dělníci přístavů na východním pobřeží USA a v Mexickém zálivu zahájili stávku za zvýšení mezd. Zastavila se polovina americké námořní dopravy, zrovna před oslavami Halloweenu a před vánoční sezónou. Spotřebitelé však dopady nepocítí, maloobchodníci se na výpadek námořní dopravy připravili.
Reklama

DOPORUČUJEME

Rusko v noci v několika vlnách útočilo na Kyjev, uvedly tamní úřady

Ukrajina v noci na dnešek čelila dalšímu ruskému vzdušnému úderu, invazní síly v několika vlnách útočily bezpilotními letouny i na Kyjev. Uvedli to ukrajinští činitelé, podle kterých si v metropoli nálety nevyžádaly díky protivzdušné obraně oběti ani škody. V Kyjevské oblasti, která hlavní město obklopuje, úřady zaznamenaly škody, podobně jako v Mykolajivské oblasti na jihu země. Ukrajinské letectvo informuje o likvidaci 67 ze 73 ruských dronů a jedné ze tří útočících raket.

Rusové oznámili sestřelení 125 ukrajinských dronů, Ukrajinci 15 ruských strojů

Ruské ministerstvo obrany oznámilo zničení 125 ukrajinských dronů nad sedmi ruskými regiony a nad Azovským mořem v noci na dnešek. Z některých míst přicházely zprávy o explozích nebo požárech, o nichž psaly státní agentura TASS nebo portály Astra či Shot. Šéf ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi Andrij Kovalenko uvedl, že ve Volgogradské oblasti byl terčem útoku muniční sklad. Ukrajinské letectvo informovalo o sestřelení 15 ze 22 ruských dronů.

Při ruském útoku na nemocnici v Sumách zahynulo šest lidí, uvedl Kyjev

Při ruském vzdušném útoku na nemocnici ve městě Sumy na severu Ukrajiny zahynulo šest lidí, oznámil na Telegramu ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Ruské invazní síly podle něj udeřily na zdravotnické zařízení dvakrát: při prvním útoku zahynul jeden člověk a když na místo dorazili záchranáři, následoval další úder. Moskva se k těmto informacím zatím nevyjádřila.

Noční ruský útok na ukrajinský přístav si vyžádal tři mrtvé

Tři lidé přišli o život a nejméně 11 bylo zraněno při ranním ruském dronovém útoku na přístav Izmajil v Oděské oblasti, oznámil šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper na sociálních sítích. Útok podle něj ve městě způsobil také několik požárů, se kterými se už hasiči dokázali vypořádat. Ukrajinské letectvo hlásí, že protivzdušná obrana sestřelila 24 z 32 útočných dronů, které Rusko vypustilo během noci proti ukrajinským městům; jeden dron zaletěl podle letectva do Rumunska. To o narušení svého vzdušného prostoru rovněž informovalo. Izmajil leží u hranic s touto členskou zemí Severoatlantické aliance a Evropské unie. Rusové podle letectva také zaútočili raketou Iskander a dvěma leteckými raketami Ch-22.

Ukrajina a Rusko hlásí nálety dronů, směřovaly i na Kyjev a Ivano-Frankivsk

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila 66 dronů a čtyři řízené střely, které na ukrajinské území vyslalo Rusko. Uvedlo to ukrajinské letectvo. Trosky jednoho sestřeleného bezpilotního letounu způsobily požár v Kyjevě. Centrum západoukrajinského Ivano-Frankivsku je po útoku bez elektřiny. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho obrana zničila v noci sedm dronů z Ukrajiny.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Fikce, nebo pomluva? Netflixu se nepodařilo dosáhnout zamítnutí žaloby kvůli minisérii Baby Reindeer

Streamovací gigant Netflix neuspěl s pokusem o zamítnutí žaloby, kterou podala žena, jež inspirovala postavu stalkerky v populárním seriálu Baby Reindeer (Sobík). Fiona Harvey v žalobě pro pomluvu tvrdí, že Netflix o ní na platformě s desítkami milionů diváků po celém světě šířil „brutální lži“.

Viceprezidentská debata mezi Walzem a Vancem může mít rozhodující vliv na výsledek voleb

V úterý večer se v New Yorku utkají Tim Walz a JD Vance ve své první a pravděpodobně jediné debatě viceprezidentských kandidátů. Přestože tyto debaty často nejsou rozhodující, letošní duel může mít velký vliv na průběh kampaně. S ohledem na těsné výsledky průzkumů mezi Kamalou Harris a Donaldem Trumpem může být každý detail, který ovlivní voliče, klíčový.

Karel Poborský opouští fotbalový svaz a míří na Canal+ Sport

Legendární český fotbalista Karel Poborský se rozhodl ukončit své působení ve Fotbalové asociaci České republiky. Z pozice šéfa regionálních akademií odejde ke konci října 2024 a od listopadu se bude věnovat práci sportovního komentátora pro Canal+ Sport. Poborský svůj odchod oznámil na sociální síti X.

Mark Rutte se ujal funkce nového šéfa NATO. Vyjádřil podporu Ukrajině, obavy z Trumpa odmítá

Nový šéf NATO Mark Rutte v úterý na slavnostním ceremoniálu v Bruselu převzal vedení vojenské aliance od odcházejícího šéfa Jense Stoltenberga. Ve svém nástupním projevu Rutte bagatelizoval obavy z dopadu případného vítězství Donalda Trumpa v nadcházejících volbách prezidenta USA. Přislíbil, že bude i nadále podporovat Ukrajinu.

Libanon zažívá jedno z nejhorších období své historie, řekl jeho premiér

Libanon zažívá jedno z nejnebezpečnějších období ve své historii, řekl dnes jeho premiér Nadžíb Mikátí. Podle agentury AFP také vyzval OSN k pomoci Libanoncům, kteří kvůli izraelským útokům museli opustit své domovy a kterých je podle něj už milion. Izraelská armáda zesílila před dvěma týdny letecké útoky na libanonské území, kde cílí na militantní hnutí Hizballáh, a v noci na dnešek zahájila i pozemní operaci na jihu Libanonu. Označila ji za omezenou a přesně zacílenou na zničení pozic Hizballáhu, který ostřeluje sever Izraele.

Stávka přístavních dělníků v USA ochromila polovinu americké námořní dopravy

Dělníci přístavů na východním pobřeží USA a v Mexickém zálivu zahájili stávku za zvýšení mezd. Zastavila se polovina americké námořní dopravy, zrovna před oslavami Halloweenu a před vánoční sezónou. Spotřebitelé však dopady nepocítí, maloobchodníci se na výpadek námořní dopravy připravili.

V Thajsku shořel školní autobus, na místě jsou mrtví

Na předměstí Bangkoku dnes shořel školní autobus. Podle místního deníku Bangkok Post několik cestujících zemřelo a další byli zraněni, agentura AP píše až o 25 mrtvých. Záchranáři převezli nejméně 16 lidí do nemocnice, uvedl podle AP thajský ministr dopravy. V autobuse cestovalo 38 žáků a šest učitelů.

Ukrajinská a česká policie dopadla mezinárodní skupinu telefonních podvodníků

Mezinárodní skupinu podvodníků, kteří z call center oslovovali lidi po celé Evropské unii, aby z nich podvodným způsobem vymámili peníze, odhalila ukrajinská a česká policie s podporou úřadu pro evropskou justiční spolupráci Eurojust. Informovala o tom agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinský úřad generálního prokurátora. Vyjádření české policie ČTK zjišťuje.
Reklama
Reklama