menu

10.2 C
Czech
Čtvrtek 3. října 2024

Euforie na čínských trzích. Čína zaznamenala největší nárůst akcií od roku 2008

Čína zaznamenala rekordní nárůst akcií tažený vládním oznámením nových ekonomických opatření. Propad se však projevil v průmyslu. Zatímco v Číně vzrostly akcie o více než osm procent, v Japonsku naopak poklesly o více než čtyři procenta.

Noční ruský útok na ukrajinský přístav si vyžádal tři mrtvé

Tři lidé přišli o život a nejméně 11 bylo zraněno při ranním ruském dronovém útoku na přístav Izmajil v Oděské oblasti, oznámil šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper na sociálních sítích. Útok podle něj ve městě způsobil také několik požárů, se kterými se už hasiči dokázali vypořádat. Ukrajinské letectvo hlásí, že protivzdušná obrana sestřelila 24 z 32 útočných dronů, které Rusko vypustilo během noci proti ukrajinským městům; jeden dron zaletěl podle letectva do Rumunska. To o narušení svého vzdušného prostoru rovněž informovalo. Izmajil leží u hranic s touto členskou zemí Severoatlantické aliance a Evropské unie. Rusové podle letectva také zaútočili raketou Iskander a dvěma leteckými raketami Ch-22.

U amerických žen do 50 let narůstá výskyt rakoviny prsu, důvodem by mohl být jejich životní styl

Rakovina prsu, jedno z nejčastějších nádorových onemocnění u žen, vykazuje v posledních letech znepokojivý nárůst. Zatímco počet úmrtí na toto onemocnění díky lepší diagnostice a léčbě klesá, počet případů u žen mladších 50 let se zvyšuje. Podle zprávy Americké onkologické společnosti (ACS) lze tento nárůst částečně přičíst změnám životního stylu, zejména pozdějšímu mateřství a nízké míře kojení. Přestože se jedná o složitou problematiku, vědci se snaží identifikovat faktory, které mohou k tomuto nepříznivému trendu přispívat.

Reklama

Zpráva ACS ukazuje, že v letech 2012 až 2021 se počet nově diagnostikovaných případů rakoviny prsu v USA každoročně zvýší o 1 %, přičemž u žen mladších 50 let je nárůst ještě vyšší, a to o 1,4 %. Ačkoli je riziko pro tuto věkovou skupinu relativně nízké, stále se jedná o alarmující trend. „Přestože je celkové riziko stále nízké, je tato situace znepokojující,“ uvedl doktor Ahmedin Jemal, spoluautor zprávy. Důležitým poselstvím však zůstává, že rakovina prsu je často vyléčitelná, pokud je diagnostikována včas, připomíná Business Insider.

Kojení jako ochranný faktor

Jedním z faktorů, který může snižovat riziko rakoviny prsu, je kojení. Podle výzkumů Breast Cancer UK se riziko sníží přibližně o 4 % za každých 12 měsíců kojení. Mechanismus je spojen s nižším počtem menstruačních cyklů během života ženy, což znamená menší vystavení hormonům, jako je estrogen a progesteron, které jsou spojeny s vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu. Bohužel však míra kojení v USA klesá. Podle studie zveřejněné v časopise Frontiers in Public Health bylo v roce 2019 pouze 25 % amerických dětí výlučně kojeno déle než šest měsíců, což je doporučení Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Vliv pozdního mateřství a nízké porodnosti

Dalším významným faktorem, který by mohl souviset s rostoucím počtem případů rakoviny prsu u mladších žen, je rozhodnutí mít děti později nebo vůbec. Data z amerického sčítání lidu ukazují, že mezi lety 1990 a 2019 klesla plodnost u žen ve věku 20 až 29 let o 43 %, zatímco u žen ve věku 35 až 39 let vzrostla o 67 %. Tento trend je v souladu se zjištěními, že ženy, které mají děti později nebo vůbec, mají mírně vyšší riziko vzniku rakoviny prsu. „Tento pokles porodnosti by mohl přispět k vyššímu počtu případů rakoviny prsu,“ poznamenal doktor Jemal.

Snižování rizika skrze změny životního stylu

Ačkoli jsou faktory jako kojení a věk prvního porodu významné, odborníci varují, že samy o sobě nejsou hlavními důvody rostoucího počtu případů. „Ano, kojení a dřívější mateřství mohou pomoci snížit riziko rakoviny prsu, ale to samo o sobě nevysvětluje tento nárůst,“ uvedla doktorka Hannah Moody z Breast Cancer UK. Připomíná, že životní a environmentální faktory také hrají roli. Mezi rizikové faktory patří například nedostatek pohybu, nezdravá strava, konzumace alkoholu a kouření.

Celkově je zřejmé, že výskyt rakoviny prsu u mladších žen je komplexní problém, který zahrnuje celou řadu faktorů, od životního stylu až po biologické a sociální vlivy. Důležité je však zdůraznit, že včasná diagnostika a prevence, včetně změn v životním stylu, mohou významně snížit riziko a zvýšit šance na úspěšnou léčbu.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

6 chyb, které byste při zařizování svého domova neměli dělat

Chystáte se zkrášlit svůj domov? Než začnete vybírat barvy stěn a dekorace, zastavte se a vyhněte se častým chybám, kterým se profesionální interiéroví designéři sami pečlivě vyhýbají. Server HuffPost přináší cenné rady, jak se vyhnout zbytečným omylům a vytvořit prostor, ve kterém se budete cítit dobře a který bude působit esteticky i funkčně.

Horoskop pro týden průlomů a nových cest: 30. září – 6. října

V blízkých vztazích je možné čelit stále stejným konfliktům a neshodám tak často, že se stanou mechanickými, kdy každá strana opakuje své argumenty a nikdo nepostupuje kupředu. Nebo je možné si vnitřně natolik zvyknout na své vlastní praktiky - i ty špatné - že zapomenete, že by to mohlo být jinak. Ve středu však zatmění Slunce ve znamení Vah otřese situací. Díky této nové energii se můžete konečně osvobodit od starých vzorců a najít novou cestu vpřed.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kvůli růstu cen snižuje čtvrtina Čechů nároky na bydlení

Více než čtvrtina Čechů snižuje své nároky na bydlení v důsledku vysokých cen energií, inflace a úrokových sazeb. Oproti loňskému roku, kdy musela své požadavky upravit třetina lidí, se situace mírně zlepšila. Přesto je tlak na domácí rozpočty stále vysoký.

Ptačí chřipka zabila ve vietnamských zoo 47 tygrů, tři lvy a levharta

Nejméně 47 tygrů, tři lvi a jeden levhart uhynuli na ptačí chřipku H5N1 během srpna a září ve dvou zoologických zahradách na jihu Vietnamu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vietnamská média.

Mexiko: Vojáci stříleli po migrantech, šest jich zabili a několik zranili

Šest migrantů zahynulo při pokusu dostat se na americko-mexickou hranici. Mexičtí vojáci zahájili palbu na formaci jednoho nákladního auta a dvou osobních vozů, která nezastavila na kontrolním stanovišti. Vojáci, kteří palbu zahájili, byli posláni do civilu a čeká je vyšetřování.

Při izraelském úderu v Damašku zemřel zeť zabitého vůdce Hizballáhu Nasralláha

Izraelský letecký úder na jihozápadě syrského Damašku včera zabil tři osoby a další tři zranil. Mezi mrtvými je zeť bývalého vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha, jenž zemřel při pátečním izraelském náletu na jižním předměstí Bejrútu. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na nevládní Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Ta už dříve naznačila, že mezi oběťmi jsou nejspíše členové Íránem podporovaného Hizballáhu a také íránských revolučních gard.

Ukrajina i Rusko informují o sestřelení desítek dronů nad svým územím

Ukrajina i Rusko informují o sestřelení desítek nepřátelských dronů nad svým územím během noci na dnešek. Zatímco ukrajinské letectvo oznámilo likvidaci 78 z celkových 105 ruských bezpilotních strojů, ruské ministerstvo obrany hlásí zničení 113 ukrajinských dronů. Moskva neuvádí, kolik bezpilotních strojů podle ní Ukrajinci na ruské území vyslali celkem.

Davová panika v USA. Lidé kvůli stávce v přístavech bojují o toaletní papír

Stávka přístavních dělníků na východním pobřeží v USA a v Mexickém zálivu vyvolala davovou paniku. V obchodech po celé Americe došel toaletní papír. Důvodem přitom není samotná stávka, ale hromadění zásob. Situace v prodejnách připomíná začátek pandemie, kdy regály zely prázdnotou.
Reklama

DOPORUČUJEME

6 chyb, které byste při zařizování svého domova neměli dělat

Chystáte se zkrášlit svůj domov? Než začnete vybírat barvy stěn a dekorace, zastavte se a vyhněte se častým chybám, kterým se profesionální interiéroví designéři sami pečlivě vyhýbají. Server HuffPost přináší cenné rady, jak se vyhnout zbytečným omylům a vytvořit prostor, ve kterém se budete cítit dobře a který bude působit esteticky i funkčně.

Horoskop pro týden průlomů a nových cest: 30. září – 6. října

V blízkých vztazích je možné čelit stále stejným konfliktům a neshodám tak často, že se stanou mechanickými, kdy každá strana opakuje své argumenty a nikdo nepostupuje kupředu. Nebo je možné si vnitřně natolik zvyknout na své vlastní praktiky - i ty špatné - že zapomenete, že by to mohlo být jinak. Ve středu však zatmění Slunce ve znamení Vah otřese situací. Díky této nové energii se můžete konečně osvobodit od starých vzorců a najít novou cestu vpřed.

5 známek nedostatku železa a 3 tipy, jak tento problém řešit

Nedostatek železa je častější, než si mnozí myslí, a může se projevit různými subtilními způsoby, jako jsou únava, lámavé nehty nebo ztráta vlasů. V tomto článku se podíváme na hlavní příznaky nedostatku železa a poradíme, jak tento problém účinně zvládnout.

Mobilní telefony v posilovně: Pomocník, nebo problém?

V moderních posilovnách se mobilní telefony stávají stálou součástí tréninku. Pro některé jsou nepostradatelným nástrojem, ale pro jiné představují nepříjemné rozptýlení. Kam až tento trend zajde a je na čase zavést přísnější pravidla?

Horoskop pro týden kompromisů a hlubokých pout: 23. září – 29. září

Tento týden vstoupí do laskavých a diplomatických Vah dvě planety: Slunce v neděli a Merkur ve čtvrtek. Pokud se vám v poslední době zdálo, že váš život není vyvážený, možná v příštím měsíci naleznete novou rovnováhu. Vašimi nejlepšími nástroji jsou nyní kompromis, takt a šarm: Pokud selhala snaha překonat problémy silou, spolupráce a kreativní řešení problémů by mohly vést k průlomu. V neděli vstoupí Venuše do provokativního znamení Štíra, kde zůstane až do poloviny října. Během této doby budete pravděpodobně toužit po větší intenzitě ve svých vztazích. To může být dobré i špatné. Je pravděpodobné, že dojde k žárlivosti, ale je také možné navázat hlubší pouta.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Kvůli růstu cen snižuje čtvrtina Čechů nároky na bydlení

Více než čtvrtina Čechů snižuje své nároky na bydlení v důsledku vysokých cen energií, inflace a úrokových sazeb. Oproti loňskému roku, kdy musela své požadavky upravit třetina lidí, se situace mírně zlepšila. Přesto je tlak na domácí rozpočty stále vysoký.

Ptačí chřipka zabila ve vietnamských zoo 47 tygrů, tři lvy a levharta

Nejméně 47 tygrů, tři lvi a jeden levhart uhynuli na ptačí chřipku H5N1 během srpna a září ve dvou zoologických zahradách na jihu Vietnamu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vietnamská média.

Mexiko: Vojáci stříleli po migrantech, šest jich zabili a několik zranili

Šest migrantů zahynulo při pokusu dostat se na americko-mexickou hranici. Mexičtí vojáci zahájili palbu na formaci jednoho nákladního auta a dvou osobních vozů, která nezastavila na kontrolním stanovišti. Vojáci, kteří palbu zahájili, byli posláni do civilu a čeká je vyšetřování.

Při izraelském úderu v Damašku zemřel zeť zabitého vůdce Hizballáhu Nasralláha

Izraelský letecký úder na jihozápadě syrského Damašku včera zabil tři osoby a další tři zranil. Mezi mrtvými je zeť bývalého vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha, jenž zemřel při pátečním izraelském náletu na jižním předměstí Bejrútu. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na nevládní Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Ta už dříve naznačila, že mezi oběťmi jsou nejspíše členové Íránem podporovaného Hizballáhu a také íránských revolučních gard.

Ukrajina i Rusko informují o sestřelení desítek dronů nad svým územím

Ukrajina i Rusko informují o sestřelení desítek nepřátelských dronů nad svým územím během noci na dnešek. Zatímco ukrajinské letectvo oznámilo likvidaci 78 z celkových 105 ruských bezpilotních strojů, ruské ministerstvo obrany hlásí zničení 113 ukrajinských dronů. Moskva neuvádí, kolik bezpilotních strojů podle ní Ukrajinci na ruské území vyslali celkem.

Davová panika v USA. Lidé kvůli stávce v přístavech bojují o toaletní papír

Stávka přístavních dělníků na východním pobřeží v USA a v Mexickém zálivu vyvolala davovou paniku. V obchodech po celé Americe došel toaletní papír. Důvodem přitom není samotná stávka, ale hromadění zásob. Situace v prodejnách připomíná začátek pandemie, kdy regály zely prázdnotou.

Zesláblý, ale stále silný tajfun Krathon zasáhl Tchaj-wan, má nejméně dvě oběti

Zesláblý, ale stále silný tajfun Krathon dnes zasáhl Tchaj-wan. Bouře si vyžádala nejméně dvě oběti, dva pohřešované a více než stovku zraněných. Druhý den jsou kvůli ní zrušeny stovky mezinárodních i vnitrostátních letů a uzavřené finanční trhy, informovala agentura Reuters.

Jeden mrtvý a dva zranění po střelbě v baru v německém Göppingenu

Jeden člověk přišel ve středu večer o život a dva byli zraněni při střelbě v baru v centru německého Göppingenu. Devětadvacetiletý muž podle policie zemřel na místě, zranění byli převezeni do nemocnice. Střelec, podle svědků oblečený v černém, je údajně na útěku, z místa činu utekl pěšky. Informovala o tom dnes brzy ráno agentura DPA.
Reklama
Reklama