menu

9.7 C
Czech
Čtvrtek 17. října 2024

Izraelské údery v Libanonu zabily šest lidí, včetně starosty města

Izraelské vzdušné údery dnes zabily na jihu Libanonu nejméně šest lidí, včetně starosty města Nabatíja. Dalších 43 lidí bylo zraněno. V Nabatíji byly zasaženy budovy místní správy. S odvoláním na libanonské ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura AP. Izraelská armáda oznámila, že v oblasti Nabatíja útočila proti cílům spojeným s hnutím Hizballáh.

Rusko začalo novou ofenzívu proti ukrajinským silám v Kurské oblasti

Ruská vojska tento týden v Kurské oblasti na západě země, kam na počátku srpna vpadly ukrajinské jednotky, obsadila dvě obce dříve držené ukrajinskými silami, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany. Ruská vojska zahájila novou ofenzivu na několika úsecích fronty v Kurské oblasti, píše server Meduza, působící z lotyšského exilu.

LVHF 2024: Sdílení alchymie klasické hudby je naše poslání nejen v rámci zednářského ročníku

Valtice (Břeclavsko) 17. října 2024 (PROTEXT) – Devátý ročník Lednicko-valtického hudebního festivalu otevřel hudební pokladnici zednářských témat. Výběr z ní, hudbu 24 skladatelů, jejichž komponování inspirovaly osvícenské idee, osudové cesty i zednářské lóže, představil posluchačům v rámci devíti koncertních večerů. Zahraniční hvězdou festivalu byl houslový virtuos Maxim Vengerov, který je známý nejen svým mistrovstvím a láskou k Mozartovi, ale také striktní pečlivostí při výběru koncertních sálů.

Reklama

Celý koncept LVHF 2024 se dá vystihnout jako bohatá, ale propracovaná jednota místa, děje, času a ústředních postav propojených zednářskými příběhy. Interpretace je svěřena špičkovým umělcům a jejich schopnostem zprostředkovat krásu hudby širokému publiku českému i zahraničnímu.

Dramaturgická linka

Svůj devátý ročník věnoval LVHF mottu Hudební alchymie zednářské zahrady zámku Lednice. „Pro letošní ročník jsme hledali téma silně ikonické a přitom nosné v hudební inspiraci. Vybídla nás k němu zednářská zahrada zámku Lednice, jež je na jednu stranu přístupná každému, na druhou stranu jen tomu, kdo se o toto místo zámeckého parku zajímá,“ uvedl v úvodu roku 2024 Jiří Partyka, ředitel LVHF, s tím, že dramaturgie se každoročně mění a prolíná do mnoha detailů festivalového dějství (viz příloha: Program LVHF 2024).

Díky tomu je každý koncert jiný a návštěvníkům dopřává nová setkání s hudební alchymií. Například první koncert byl o perfektně provedených houslových koncertech W. A. Mozarta, za což vděčíme výkonům Maxima Vengerova a Prague Philharmonia vedené dirigentem Vojtěchem Spurným. Zároveň byla uvedena Sinfonia in G Carla Friedricha Abela, zednáře a komorního hudebníka britské královny Charlotty, objevená v katalogu valtického hudebního archivu. Na program druhého koncertu byla zařazena skladba významného pruského panovníka Friedricha II. Velikého následovaná dílem jeho hudebních současníků zednářů v podání Collegium Marianum a Jany Semerádové. Na třetím koncertě představil Alinde Quintet sametové tóny dechových nástrojů a českou hudbu Rejchy, Dvořáka a Hummela inspirovanou zahraničními vlivy. Všem koncertům se dostalo obdobné péče.

„Závěrečný koncert, jako festivalová pointa, byl věnován Beethovenovi a jeho Deváté symfonii. Rozhodli jsme se pro její původní podobu se sborovým a sólovým zpěvem, tedy tak, jak to skladatel zamýšlel a jak byl inspirován básní Friedricha Schillera o bratrství mezi lidmi,“ uvádí Partyka: „Připomněli jsme tím i 200 let od prvního uvedení ‚Deváté‘ v roce 1824 a také 20 let od vstupu České republiky do EU, neboť Óda na radost z finále symfonie je evropskou hymnou. K jejímu provedení byly do valtické zámecké jízdárny pozváni Janáčkova filharmonie z Ostravy, čtyři skvělí operní sólisté a osmdesátičlenný sbor Gaudeamus Brno,“ vykresluje Partyka záměry finále zednářského ročníku LVHF.

Jihomoravské dějství

Genius loci Lednicko-valtického areálu spoluvytváří atmosféru festivalu od jeho počátku. Podzimní hudební svátek je tak přímo napojený na tradice lichtenštejnského panství, jehož představitelé ve stejném ročním období pořádali honitby a evropskou šlechtu zvali i na umělecké zážitky. Letošní ročník zavedl své publikum na tradiční lokace, kterými jsou jízdárna a divadlo zámku Valtice, Dianin chrám (známý též jako Rendez-vous), zámek Mikulov, jízdárna zámku Lednice a též Kostel Sv. Jakuba Staršího v Lednici, kostel Navštívení Panny Marie v Břeclavi-Poštorné a nově také na zámek Moravský Krumlov. Tento zámek, kdysi sídlo člena zednářské lóže Karla Josefa z Lichtenštejna, hostil festivalový Prolog.

„Rozložení koncertů mezi zajímavé lokace není náhodné, ale takové, aby si diváci užili atmosféru a umělcům se dobře hrálo. Například koncertní sál v Mikulově je v jiné dny sálem tanečním a Sweet Jazz o‘ Time – Pocta Duke Ellingtonovi se skutečně odehrála v atmosféře, nad kterou by sám americký jazzový skladatel a pianista mohl spokojeně kývnout,” vysvětluje Partyka směřování festivalu k maximálnímu kulturnímu zážitku.

V souvislosti s výběrem lokací se patří uvést, že z důvodu povodní byly jeden z koncertů a jedna z edukačních přednášek přesunuty na nová místa. Nepřízeň počasí však mnohem více postihla sever Moravy, kde kompletně zdecimovala Základní uměleckou školu v Jeseníku. Hudba má pomáhat nejen v časech dobrých, ale i v těch méně šťastných. I z těchto důvodu LVHF společně s partnerskou společnosti Albaform věnovalo část z výtěžku 3. koncertu ve výši 20 000 Kč na podporu této školy a obnovu jejího vybavení.

Umělecké obsazení

Na LVHF 2024 přijala pozvání řada hvězd, sólistů a souborů. O neobvyklé zážitky v lokacích Lednicko-valtického areálu a jeho okolí se postarali Maxim Vengerov (housle), Jana Semerádová (barokní flétna), Josef Špaček (housle), Miroslav Sekera (klavír), Irvin Venyš (klarinet), Jan Šťastný (umělecký přednes), Martina Masaryková (soprán), Veronika Rovná (soprán), Veronika Hajnová (mezzosoprán), Richard Samek (tenor) a Roman Janál (baryton).

Zahrály soubory a orchestry Prague Philharmonia (pod vedením Vojtěcha Spurného), Collegium Marianum, Alinde Quintet, Clarimonia Ensemble, Bratislava Hot Serenaders & Serenaders Sisters (SK, pod vedením Juraje Bartoše), Musica Florea (pod vedením Marka Štryncla), Janáčkova filharmonie Ostrava (pod vedením Valentina Uryupina), Pěvecký sbor Gaudeamus Brno (sbormistryně Daša Karasová), Benda Quartet a Martinů Voices (sbormistr Lukáš Vasilek). O koncertní úvody se postarali Jiří Vejvoda a Veronika Paroulková.

Devátý ročník LVHF představil dílo 24 hudebních skladatelů v sestavě zahraničních, českých, současných i klasických. Uvedl také dvě díla objevená v katalogu valtického hudebního archivu – kromě zmíněné Sinfonie in G Carla Friedricha Abela také Offertorium J. G. Naumanna. Díla z valtické hudební sbírky mají na programu LVHF předem rezervovaná místo: „Archiv ukrývá řadu pokladů, z nichž postupně vybíráme hudební skvosty. Představujeme je novodobému publiku 21. století a věříme, že právě citlivé autentické nastudování udržuje takové dědictví živé a nezapomenutelné,” uzavírá Partyka přehled uměleckých výkonů a autorů z hlavní festivalové části.

Kdo si hraje, hraje ještě víc

Dobré jméno Lednicko-valtického hudebního festivalu spoluvytváří jeho doprovodné programy. Organizátoři pravidelně zařazují přednášky (letos dvakrát), hudebně-výtvarné kreativní dílny (letos se uskutečnily dvakrát, vždy v aranžmá vhodném pro jinou věkovou hranici žáků ZŠ), únikovou hru na hudební téma pro žáky 9. tříd a edukační koncerty pro oba stupně ZŠ (Filharmonie Brno pod vedením Patrika Červáka dětem zábavně vysvětlila, proč a jak orchestr funguje jako team).

„Na edukační koncerty v jízdárně zámku Lednice přijelo dohromady téměř 1000 dětí. Po koncertě jsme s dětmi natáčeli ankety pro reportáž pro regionální televizní vysílání. Chtěli jsme znát jejich dojmy jejich vlastními slovy. Velkým příslibem do budoucna je pro mne i to, že mladé lidi jsem viděl v publiku na večerních koncetech LVHF,” vysvětluje Partyka zájem festivalu přivádět ke klasické hudbě i školou povinné ročníky. Doplňuje, že demografie zednářského ročníku je již známá, 3716 návštěvníků, z toho 1066 posluchačů ve věku do 18 let. Zastoupení mužů a žen je v rovnováze. Vedle česky hovořícího publika jsme slyšeli slovenštinu a němčinu. „Sdílení alchymie klasické hudby je poslání Lednicko-valtického hudebního festivalu nejen v rámci letošního devátého a zednářského ročníku. LVHF chceme v budoucnu určitě rozšířit. Tím myslím nejen počet koncertů, ale i doprovodných programů,” předesílá ředitel LVHF. Desátý ročník bude v duchu importu uměleckých hodnot. Kdysi se na přání Lichtenštejnů přivážely na jih Moravy semena a rostliny z Ameriky, LVHF se připravuje na import hudby a umělců.

Seznam hraných autorů

Antonín Dvořák, Antonín Rejcha, Claude Debussy, Bedřich Smetana, Bohuslav Martinů, Carl Friedrich Abel, Carl Philipp Emanuel Bach, Duke Ellington, Eric Whitacre, Ferenc Liszt, Fridrich II. Veliký, Jan Dawid Holland, Jean Sibelius, Jiří Antonín Benda, Johann Gottlieb Graun, Johann Gottlieb Naumann, Johann Nepomuk Hummel, Johann Philipp Kirnberger, Johann Sebastian Bach, Leoš Janáček, Ludwig van Beethoven, Pavel Vranický, Samuel Barber, Wolfgang Amadeus Mozart.

 

9. ročník LVHF

Termín: 14. září – 12. října 2024

Lokace: Lednicko-valtický areál, Mikulov, Břeclav, Moravský Krumlov

Slogan 2024: Hudební alchymie zednářské zahrady

Téma: Zednářský odkaz v hudbě, 20. výročí vstupu ČR do EU

LVHF 2024 otevřela: Prague Philharmonia a houslový virtuos Maxim Vengerov Mozartovými koncerty v jízdárně zámku Valtice

LVHF 2024 zakončila: Janáčkova filharmonie Ostrava, pěvecký sbor Gaudeamus Brno a pěvečtí sólisté Beethovenovou Symfonií č. 9 d moll „S Ódou na radost“, op. 125, v jízdárně zámku Valtice u příležitosti dvou významných výročí: 200 let od svého prvního uvedení a 20 let vstupu ČR do EU

 

Festival sa konal pod záštitou prezidenta České republiky Petra Pavla, ministra kultury Mgr. Martina Baxy a hejtmana Jihomoravského kraje Mgr. Jana Grolicha

Festival se konal za podpory Ministerstva kultury České republiky a Jihomoravského kraje, měst Břeclav, Valtice, Mikulov, Moravský Krumlov a obce Lednice

Generální partner 9. ročníku LVHF: ZFP GROUP, a.s.

Hlavními partnery jednotlivých koncertů byly společnosti:

Alcadrain, s.r.o. | AF GROUP, a.s. | ALBAForm Inc. | MND, a.s. | ČEPS, a.s. | Stomma – STOMATOLOGICKÉ CENTRUM MUDr. Ivo Marek s.r.o.

Oficiální dopravce LVHF 2024 byl Agrotec Group

 

foto: Pavel Kristián jr

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ve Francii a Itálii čekají silné deště a povodně, u Lyonu zavírají školy

Francouzská meteorologická služba dnes vydala výstrahu před silným deštěm a povodněmi pro šest departementů na jihovýchodě země, píše AFP. Benátky na severu Itálie kvůli předpovědi silných dešťů staví protipovodňové hráze, píše agentura ANSA. Úřady v obou zemích preventivně uzavřely či evakuovaly několik škol.

Boeing plánuje získat 15 miliard dolarů prostřednictvím akcií a dluhopisů

Letecká společnost Boeing hodlá posílit své finance vydáním akcií a konvertibilních dluhopisů. Tento krok je snahou vyrovnat se s finančními potížemi způsobenými probíhající stávkou a dalšími problémy, jako je ztráta důvěry zákazníků a omezení výroby.

Nizozemsko zvažuje poslat odmítnuté africké žadatele o azyl do Ugandy

Nizozemská vláda se zabývá kontroverzním plánem na přesun odmítnutých afrických žadatelů o azyl do Ugandy. Tento krok vyvolává řadu otázek týkajících se zákonnosti a etiky jak v samotném Nizozemsku, tak v Ugandě. Hlavním cílem vlády je snížit počet žádostí o azyl a imigraci. Kritici však varují, že realizace takového plánu může být nereálná.

ECB podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů

Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů. Analytici, ekonomové i investoři tento krok očekávali kvůli příliš rychle zpomalující inflaci a ochlazující ekonomické aktivitě v eurozóně, což je i očekávaný trend do budoucna.

Izraelské údery v Pásmu Gazy dnes zabily nejméně 30 lidí

Izraelské údery dnes zabily nejméně 19 lidí ve městě Džabálija a 11 ve městě Gaza. S odvoláním na tamní zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. Úder ve Džabáliji, kde se nachází velký uprchlický tábor, zasáhl školu sloužící jako centrum pro obyvatele vysídlené v důsledku války. Podle Izraele útok cílil na místo setkání členů teroristických skupin, které dříve sloužilo jako škola.

Izraelská armáda prověřuje možnost, že zabila vůdce Hamásu Sinvára

Izraelská armáda ve čtvrtek uvedla, že prověřuje možnost, že zabila vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvára, jednoho ze strůjců ničivého útoku na Izrael ze 7. října 2023, který odstartoval válku v Gaze. V této fázi nelze totožnost mrtvého jednoznačně potvrdit.
Reklama

DOPORUČUJEME

Recenzja kasyna platforma: czy spełnia oczekiwania?

Mostbet to marka znana na rynku hazardowym, oferująca szeroki wachlarz usług, w tym zakłady sportowe oraz kasyno. Od pewnego czasu  zyskuje popularność w Polsce,...

Aktivní pomoc v Libanonu: Společnost Education Cannot Wait ve spolupráci se svými strategickými partnery schválila využití dodatečných finančních prostředků ve výši 1,5 milionu dolarů...

New York (Libanon) 17. října 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - V důsledku eskalace konfliktu muselo 1,2 milionu lidí opustit své domovy a zejména děti jsou ve...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Ve Francii a Itálii čekají silné deště a povodně, u Lyonu zavírají školy

Francouzská meteorologická služba dnes vydala výstrahu před silným deštěm a povodněmi pro šest departementů na jihovýchodě země, píše AFP. Benátky na severu Itálie kvůli předpovědi silných dešťů staví protipovodňové hráze, píše agentura ANSA. Úřady v obou zemích preventivně uzavřely či evakuovaly několik škol.

Boeing plánuje získat 15 miliard dolarů prostřednictvím akcií a dluhopisů

Letecká společnost Boeing hodlá posílit své finance vydáním akcií a konvertibilních dluhopisů. Tento krok je snahou vyrovnat se s finančními potížemi způsobenými probíhající stávkou a dalšími problémy, jako je ztráta důvěry zákazníků a omezení výroby.

Nizozemsko zvažuje poslat odmítnuté africké žadatele o azyl do Ugandy

Nizozemská vláda se zabývá kontroverzním plánem na přesun odmítnutých afrických žadatelů o azyl do Ugandy. Tento krok vyvolává řadu otázek týkajících se zákonnosti a etiky jak v samotném Nizozemsku, tak v Ugandě. Hlavním cílem vlády je snížit počet žádostí o azyl a imigraci. Kritici však varují, že realizace takového plánu může být nereálná.

ECB podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů

Evropská centrální banka (ECB) na čtvrtečním zasedání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů. Analytici, ekonomové i investoři tento krok očekávali kvůli příliš rychle zpomalující inflaci a ochlazující ekonomické aktivitě v eurozóně, což je i očekávaný trend do budoucna.

Izraelské údery v Pásmu Gazy dnes zabily nejméně 30 lidí

Izraelské údery dnes zabily nejméně 19 lidí ve městě Džabálija a 11 ve městě Gaza. S odvoláním na tamní zdravotníky o tom informovala agentura Reuters. Úder ve Džabáliji, kde se nachází velký uprchlický tábor, zasáhl školu sloužící jako centrum pro obyvatele vysídlené v důsledku války. Podle Izraele útok cílil na místo setkání členů teroristických skupin, které dříve sloužilo jako škola.

Izraelská armáda prověřuje možnost, že zabila vůdce Hamásu Sinvára

Izraelská armáda ve čtvrtek uvedla, že prověřuje možnost, že zabila vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvára, jednoho ze strůjců ničivého útoku na Izrael ze 7. října 2023, který odstartoval válku v Gaze. V této fázi nelze totožnost mrtvého jednoznačně potvrdit.

Ruská armáda opět útočila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ruská armáda v noci na dnešek podle agentury Reuters opět útočila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a v Mykolajivské oblasti způsobila výpadky dodávek elektřiny. Na Ukrajinu vyslala 56 dronů a jednu řízenou střelu, oznámilo ukrajinské letectvo, které informovalo o pěti zásazích infrastrukturních objektů ve frontových oblastech. Ruské ministerstvo obrany podle ruské verze serveru BBC naopak uvedlo, že v noci na dnešek sestřelilo 13 ukrajinských dronů nad třemi regiony.

Američané v Jemenu poprvé použili stealth bombardéry B-2

Americké stíhačky podle Pentagonu udeřily na několik podzemních skladů zbraní v Jemenu. Zlikvidovaly klíčové pokročilé zbraňové systémy používané povstalci k zaměřování vojenských a civilních plavidel. Úderů se zúčastnily i stealth bombardéry B-2.

Ukrajina bude členem NATO, je jen otázkou kdy, řekl Rutte na úvod jednání

Je jasné, že Ukrajina jednou bude členem Severoatlantické aliance, je pouze otázkou kdy, prohlásil dnes generální tajemník NATO Mark Rutte na úvod jednání ministrů členských zemí aliance v Bruselu. Při dnešní třetí osobní schůzce, které předcházela setkání v Kyjevě a v Londýně, chce Rutte ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ujistit o podpoře a jednotné pozici všech spojenců. Zelenskyj by měl naopak nového šéfa NATO informovat mimo jiné o dění na frontě, kde Ukrajinci od února 2022 čelí ruské invazi.
Reklama
Reklama