menu

15.2 C
Czech
Pátek 18. října 2024

Ukrajina bude členem NATO, je jen otázkou kdy, řekl Rutte na úvod jednání

Je jasné, že Ukrajina jednou bude členem Severoatlantické aliance, je pouze otázkou kdy, prohlásil dnes generální tajemník NATO Mark Rutte na úvod jednání ministrů členských zemí aliance v Bruselu. Při dnešní třetí osobní schůzce, které předcházela setkání v Kyjevě a v Londýně, chce Rutte ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ujistit o podpoře a jednotné pozici všech spojenců. Zelenskyj by měl naopak nového šéfa NATO informovat mimo jiné o dění na frontě, kde Ukrajinci od února 2022 čelí ruské invazi.

Rusové a Ukrajinci hlásí sestřelené drony, Rusové tvrdí, že obsadili vesnici

Ukrajina zničila 31 z 68 dronů, které Rusko v noci na dnešek vypustilo na její území. S odkazem na sdělení ukrajinských vzdušných sil na síti Telegram o tom informuje agentura Reuters. Rusko zničilo 13 ukrajinských dronů vyslaných na jeho území, uvedlo dnes ráno podle agentury ruské ministerstvo obrany. Před polednem ministerstvo podle agentury Reuters sdělilo, že ruské síly dobyly ukrajinskou vesnici Mychajlivka na východě země nedaleko strategického města Pokrovsk.

Obalový institut Syba oznámil vítěze soutěže Obal roku 2024

Praha 18. října 2024 (PROTEXT) – Na včerejším slavnostním galavečeru byly vyhlášeny výsledky soutěže Obal roku 2024, kterou každoročně pořádá Obalový institut Syba. Soutěž i letos přilákala špičky českého obalového průmyslu, které se sešly, aby oslavily nejnovější inovace a pokroky v oblasti obalového designu, udržitelnosti a technologií. Slavnostní galavečer byl vrcholem odborné části kongresu, který přinesl inspirativní diskuse a prezentace na téma budoucnosti obalového průmyslu. Trofeje si odnesly například společnosti Van de Velde Unipap, Vitesco Technologies, NAD Obal či THIMM.

Reklama

   Významná ocenění letos patří řadě zajímavých obalových řešení. Zlaté ocenění v rámci Ceny předsedkyně poroty získaly společnosti Vitesco Technologies za EWP3 customer one-way tray v kategorii Automotive (blistr na 7 výrobků místo 6 při zachování způsobu uložení) a Van de Velde Unipap za Combo Ski v kategorii Ostatní (skládaný obal na lyže či sněžnice), které vynikají nejen zajímavým designem, ale také multifunkčností a efektivním využitím materiálů. Stříbrnou medaili si odnesl inovativní koncept Linerless etiketa od Label design, který nabízí udržitelné řešení pro balení 2 ks paprik, a bronzová pozice připadla 15letému venezuelskému rumu El General od Fiala & Šebek za minimalistickou etiketu kombinující strukturovaný papír, zlatoražbu 3D lak.

Packaging Print Prize a Cena udržitelnosti

Další ocenění za výjimečnou inovaci v tisku Packaging Print Prize si letos odnesla značka Ginjoy od Corner & Co. a Authentica v kategorii Nápoje za sítotisk na sklo bez přerušení a bez použití papíru. V Ceně udržitelnosti se prosadil Osmihran Mixit od Logik, jehož konstrukce minimalizuje spotřebu materiálu, usnadňuje paletizaci a přitom nabízí dostatečnou ochranu pro přepravovaný obsah.

Cena ministra životního prostředí se soustředí na udržitelnost

Zbrusu nová Cena ministra životního prostředí, udělovaná za přínos v oblasti snižování environmentálního dopadu, putovala k LDPE smrštitelným fóliím od NAD Obal. „Cenu ministra životního prostředí ode mě získaly LDPE smrštitelné fólie z nízkohustotního polyetylenu. Tento 100% český výrobek, který obsahuje 50 % PCR recyklátu, svým složením naplňuje myšlenku cirkularity, zaměřuje se na recyklovatelnost a snížení uhlíkové stopy. Inovativní obal je kombinací ekologických výhod a vysoké funkčnosti a je atraktivní pro firmy, které chtějí minimalizovat svůj dopad na životní prostředí. Ministerstvo životního prostředí podporuje efektivní využití materiálů, které snižuje potřebu těžby primárních surovin. To splňují právě LDPE fólie, neboť je na jejich výrobu použito vysoké procento recyklátu, čímž se současně šetří i energie. Podporou udržitelných obalů chceme ukázat, že i v oblasti balení můžeme být kreativní a zároveň šetrní k přírodě. Věřím, že všechny letošní vítězné obaly budou inspirací pro ostatní výrobce,“ zdůraznil ministr životního prostředí Petr Hladík při předávání ocenění.

Cena veřejnosti měla letos premiéru

Letos poprvé měli možnost hlasovat i spotřebitelé a zvolili si tak Cenu veřejnosti, kde zvítězil obal pro deskovou hru Psina od společnosti THIMM. Tento jedinečný obal si získal srdce spotřebitelů svým jedinečným a atraktivním vzhledem s interaktivními prvky (pohybující se oči) a zajímavým designem. Cena sympatie putovala k produktu Sucháriky tradičné od COOP Slovakia, který zaujal svým ekologickým balením.

Soutěž navštívil i Jan Maršák, který se na Ministerstvu životního prostředí věnuje agendě odpadů a s tím souvisejících obalů. „Obal by měl co nejméně zatěžovat životní prostředí. To znamená minimalizovat při jeho výrobě plýtvání materiálem, měl by být plně recyklovatelný a mít co nejmenší environmentální dopad. Věřím, že letošní vítězné obaly, které splňují tyto požadavky, budou úspěšné nejen na českém trhu, ale že si jich všimnou i odborníci ze zahraničí a třeba budou mezi těmi skutečně nejlepšími ze světové špičky, na které čeká „Oskar“ v oboru obalů, prestižní ocenění WorldStar Packaging Awards. Přál bych jim to,“ říká ředitel odboru cirkulární ekonomiky a odpadů MŽP Jan Maršák. 

Ocenění podtrhují důležitost inovací v obalovém průmyslu

Soutěž Obal roku 2024 opět prokázala, že český obalový průmysl dokáže držet krok s mezinárodními trendy a nabízí řešení, která uspokojují jak požadavky trhu, tak i náročné standardy udržitelnosti. „Kvalita přihlášených obalů je vždy velmi vysoká a letošní ročník zaujal různorodostí a originalitou přihlášených projektů,“ uvedla Iva Werbynská, ředitelka Obalového institutu Syba a organizátorka soutěže. Předsedkyně poroty Jana Žižková dodala: „Výherci letošního ročníku se mohou pochlubit nejen zajímavým designem, ale také tím, že přinášejí do obalového průmyslu nové perspektivy v oblasti udržitelnosti a funkčnosti.“

Více informací o soutěži a oceněných produktech najdete na www.obalroku.cz.

 

Oceněné obaly v soutěži Obal roku:

– Fiala & Šebek – Visual Communications a.s. – El General 15letý venezuelský rum

– BOXMAKER – Přepravní obal NEST-BOX pro svítidla LASVIT

– NAD Obal – LDPE smrštitelná fólie – recyklovaná 50% PCR

– Smurfit Westrock Slovakia – Koncept obalov pro dámskou hygienu WAKI

– Vitesco Technologies Czech Republic – EWP3 – customer one-way tray

– VAN DE VELDE PACKAGING Unipap – zámořské obalové řešení Max for ECO

– THIMM – obal pro stavebnici AlbiLAB

– LOGIK – Brit Care Cat Soup Display – polévky pro kočky

– H.R.G. – Matcha-Collagenová „šperkovnice“

– MANUFAKTURA – Kosmetická kolekce pleťové péče RŮŽE

– Cieszynskie Zaklady Kartoniarskie SA – DULCIA – ochranný pleťový krém s SPF

– DS Smith Packaging – Robustní ochranné rohy pro SwissForm

– THIMM – obal pro deskovou hru PSINA

– THIMM – balení Pojďme g(o)rilovat – G(o)rila Box

– VAN DE VELDE PACKAGING Unipap – Combo Ski obal na lyže a sněžnice

– Smurfit Westrock – TipToi vložka pro Ravensburger

– Smurfit Westrock Slovakia – Mango obalové riešenie 2.0

– Vitesco Technologies Czech Republic – Vitesco Trutnov – Volvo – Boxon – optimalizace obalů

– GRAFOBAL – Súbor obalov LEGO® Pick a Brick

– Cieszynskie Zaklady Kartoniarskie SA – Malinovice RESERVE

– DS Smith Packaging – obal na piva Nepij, když to nespočítáš

– Label design – Sdružené balení paprik 2 ks – Linerless etiketa

– Smurfit Westrock – obal SpeedTray

– DS Smith Packaging – Bezpečnost a glanc: Obal na číselník MySafe

– CORNER SK – Ginjoy

– VINIUM – Perlivé – vinný nápoj

– LOGIK – Prezentační box/taška společnosti Suziria brands

– LOGIK – Osmihran Mixit

– Bc. Lukáš Gruncl, DiS. – etikety PENNY Královská Palírna Premium

Cenu sympatie získal obal:

– COOP Jednota Slovensko, spotrebné družstvo – COOP Sucháriky tradičné 140g TK

Porota:

  • Jana Žižková – předsedkyně poroty, obalový specialista
  • Hana Hradecká – manažerka komunikačních projektů EKO-KOM
  • Jitka Sosnovcová – Státní zdravotní ústav
  • Jiří Hejduk – Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko-technologická
  • David Marouš – obchodní ředitel Cordstrap
  • Zuzana Pašková – ředitelka oddělení klientů ENVI-PAK
  • Michal Dupkala – ředitel GS1 Slovakia
  • Michal Kraus – kreativní ředitel LineArt
  • Michal Sebíň – ředitel NATUR-PACK
  • Václav Mlynář – jednatel PANFLEX
  • Stanislav Břeň – šéfredaktor časopisu Svět balení a Systémy logistiky

 

O Obalovém institutu SYBA

Obalový institut SYBA sdružuje a prosazuje zájmy subjektů činných v sektoru balení, obalů, obalových prostředků, balicích materiálů, balicích strojů a také zájmy výrobců baleného zboží týkající se balení. Jedná se o sdružení firem a odborníků, kteří se podílejí na vývoji, výrobě a využívání obalů a obalových materiálů. Tento institut funguje jako platforma pro sdílení informací, vzdělávání, podporu inovací a spolupráce mezi různými aktéry v obalovém průmyslu.

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

KLDR do války na Ukrajině vyšle 12.000 vojáků na pomoc Rusku, tvrdí Jižní Korea

Severní Korea se rozhodla vyslat 12.000 vojáků, aby se zapojili do války na Ukrajině na straně Ruska. S odvoláním na jihokorejskou rozvědku o tom informovala agentura Yonhap. Podle agentur přesun začal 8. října a KLDR již poslala do Ruska 1500 vojáků. V Jižní Koreji byla svolána bezpečnostní schůzka za účasti prezidenta.

Biden je na návštěvě Německa, setkal se s prezidentem Steinmeierem

Setkáním s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem dnes zahájil americký prezident Joe Biden program své návštěvy Německa. Odpoledne se v Berlíně setká také s kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a britským premiérem Keirem Starmerem. Hlavním tématem jejich jednání by měla být další podpora Ukrajiny, která se brání ruské agresi, ale zřejmě i vývoj na Blízkém východě po zabití šéfa palestinské teroristické organizace Hamás Jahjáa Sinvára.

Šéfka MMF: Globální ekonomická aktivita je slabá a zadluženost vysoká

Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) v rozhovoru pro americkou televizi CNBC řekla, že svět sice dosáhl významného pokroku v ekonomickém oživení, v některých částech světa je však stále vysoké zadlužení a slabá ekonomická aktivita.

Ruská armáda cvičí v Tverské oblasti rozmístění a ochranu střel Jars

Ruská armáda provádí v Tverské oblasti na západě země prověrku bojové připravenosti jednotky, jejíž součástí jsou i manévry a rozmístění odpalovacích zařízení mezikontinentálních střel Jars. Informovaly o tom dnes ruské tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo obrany.

FBI zatkla muže kvůli hackerskému útoku na SEC, obvinila ho z manipulace cenou bitcoinu

Americký Federální úřad pro vyšetřování ve čtvrtek zatkl pětadvacetiletého Erica Councila Jr. z Alabamy v souvislosti s hackerským útokem na účet Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) na sociální síti X. Muž je podezřelý z účasti na spiknutí s cílem manipulovat cenou bitcoinu.

Izraelská armáda potvrdila smrt vůdce Hamásu Sinvára

Jahjá Sinvár, vůdce Hamásu a strůjce útoku ze 7. října, zemřel, potvrdil izraelský ministr obrany Jisrael Kac. Izraelské obranné síly (IDF) ho zabily náhodou během pozemní operace v Rafáhu. Jedná se o největší vítězství izraelské armády od začátku války v Pásmu Gazy, která tím ovšem nekončí.
Reklama

DOPORUČUJEME

MORA, Gorenje a Hisense pomáhají domácnostem zasaženým povodněmi

Praha 18. října 2024 (PROTEXT) - Oblíbené značky domácích spotřebičů MORA, Gorenje a Hisense podávají pomocnou ruku domácnostem v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, které...

Investor Roček: Hledáme hladovost po úspěchu

Z Výstaviště Letňany (PVA Expo Praha) se nabízí další z rozhovorů, který natočila ČTK Connect ve spolupráci se holdingem Czechoslovak Group (CSG). Hostem je...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Drtivá většina mladých Američanů se obává klimatických změn

Změny klimatu se obává drtivá většina mladých Američanů napříč politickým spektrem, zjistila nová studie. Většina z dotázaných si přeje, aby se o klimatické krizi více hovořilo. Nový výzkum opět otevírá téma jejího dopadu na duševní zdraví a poukazuje na smýšlení mladých lidí, alespoň v USA.

KLDR do války na Ukrajině vyšle 12.000 vojáků na pomoc Rusku, tvrdí Jižní Korea

Severní Korea se rozhodla vyslat 12.000 vojáků, aby se zapojili do války na Ukrajině na straně Ruska. S odvoláním na jihokorejskou rozvědku o tom informovala agentura Yonhap. Podle agentur přesun začal 8. října a KLDR již poslala do Ruska 1500 vojáků. V Jižní Koreji byla svolána bezpečnostní schůzka za účasti prezidenta.

Biden je na návštěvě Německa, setkal se s prezidentem Steinmeierem

Setkáním s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem dnes zahájil americký prezident Joe Biden program své návštěvy Německa. Odpoledne se v Berlíně setká také s kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a britským premiérem Keirem Starmerem. Hlavním tématem jejich jednání by měla být další podpora Ukrajiny, která se brání ruské agresi, ale zřejmě i vývoj na Blízkém východě po zabití šéfa palestinské teroristické organizace Hamás Jahjáa Sinvára.

Šéfka MMF: Globální ekonomická aktivita je slabá a zadluženost vysoká

Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) v rozhovoru pro americkou televizi CNBC řekla, že svět sice dosáhl významného pokroku v ekonomickém oživení, v některých částech světa je však stále vysoké zadlužení a slabá ekonomická aktivita.

Ruská armáda cvičí v Tverské oblasti rozmístění a ochranu střel Jars

Ruská armáda provádí v Tverské oblasti na západě země prověrku bojové připravenosti jednotky, jejíž součástí jsou i manévry a rozmístění odpalovacích zařízení mezikontinentálních střel Jars. Informovaly o tom dnes ruské tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo obrany.

FBI zatkla muže kvůli hackerskému útoku na SEC, obvinila ho z manipulace cenou bitcoinu

Americký Federální úřad pro vyšetřování ve čtvrtek zatkl pětadvacetiletého Erica Councila Jr. z Alabamy v souvislosti s hackerským útokem na účet Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) na sociální síti X. Muž je podezřelý z účasti na spiknutí s cílem manipulovat cenou bitcoinu.

Izraelská armáda potvrdila smrt vůdce Hamásu Sinvára

Jahjá Sinvár, vůdce Hamásu a strůjce útoku ze 7. října, zemřel, potvrdil izraelský ministr obrany Jisrael Kac. Izraelské obranné síly (IDF) ho zabily náhodou během pozemní operace v Rafáhu. Jedná se o největší vítězství izraelské armády od začátku války v Pásmu Gazy, která tím ovšem nekončí.

Ve Francii a Itálii čekají silné deště a povodně, u Lyonu zavírají školy

Francouzská meteorologická služba dnes vydala výstrahu před silným deštěm a povodněmi pro šest departementů na jihovýchodě země, píše AFP. Benátky na severu Itálie kvůli předpovědi silných dešťů staví protipovodňové hráze, píše agentura ANSA. Úřady v obou zemích preventivně uzavřely či evakuovaly několik škol.

Boeing plánuje získat 15 miliard dolarů prostřednictvím akcií a dluhopisů

Letecká společnost Boeing hodlá posílit své finance vydáním akcií a konvertibilních dluhopisů. Tento krok je snahou vyrovnat se s finančními potížemi způsobenými probíhající stávkou a dalšími problémy, jako je ztráta důvěry zákazníků a omezení výroby.
Reklama
Reklama