menu

11.9 C
Czech
Středa 23. října 2024

Izrael a Palestinci reagují na smrt vůdce Hamásu Jahji Sinvára

Izrael zasáhla vlna oslav po potvrzení smrti Jahji Sinvára, klíčového vůdce Hamásu, zatímco v Palestině přetrvává skepsí, že by jeho smrt přinesla mír. Sinvár byl hlavním architektem útoku na Izrael ze 7. října 2023, který vedl k eskalaci konfliktu v Gaze.

Rusko vyslalo v noci na Ukrajinu 136 dronů, desítky sestřeleny, hlásí Kyjev

Rusko zaútočilo v noci na dnešek na Ukrajinu 136 drony, z nichž 51 sestřelila protivzdušná obrana a 60 jich bylo takzvaně lokálně ztraceno. Ukrajinská média tento termín vysvětlují tak, že stroje zmizely z radarů. O bilanci informovalo ukrajinské letectvo, podle kterého Rusové rovněž vyslali na Ukrajinu dvě střely. Asi 20 dronů je stále ve vzduchu, podotklo v ranní zprávě letectvo. O osudu střel se nezmiňuje.

ANALÝZA: Ruská ekonomika zatím roste, čeká ji však temná budoucnost

Ruský prezident Vladimir Putin útokem na Ukrajinu možná více ztratil, než získal. Rusku se sice dařilo a stále částečně daří obcházet západní sankce, jeho ekonomika však ztrácí pevnou půdu pod nohama a nehledě na zdánlivý růst se řítí do propasti. Před Moskvou leží krátkodobé i dlouhodobé výzvy, Ukrajina se přitom už dva a půl roku brání ruské agresi.

Reklama

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu reagoval Západ sankcemi vůči ruským firmám a jednotlivcům, přičemž zmrazil v zahraničí majetek různým subjektům a oligarchům. Cílem nebylo poslat ruské obyvatelstvo do chudoby, ale zastavit válku.

Západ chtěl oslabit schopnost Ruska financovat válku, což byl i důvod zacílení sankcí na ruskou politickou, vojenskou i hospodářskou elitu. Moskva propagovala doma i ve světě ruské hospodářství jako takřka neporazitelné, dopad sankcí nicméně pocítilo.

Podle odhadů Světové banky, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se ruský hrubý domácí produkt (HDP) v roce 2022 propadl o 2,1 procenta, píše na svých stránkách Evropská rada.

OECD očekávala pád ruského HDP v roce 2023 o 2,5 procenta, Světová banka o 0,2 procenta a MMF o 0,7 procenta. Ruská ekonomika se však podle agentury Reuters v loňském roce překvapivě vrátila k růstu o 3,6 procenta.

Sankce v roce 2022 zasáhly i ruský obchod a zisky z fosilních paliv – ty se v roce 2023 meziročně propadly o více než čtvrtinu a letos v únoru o dalších 40 procent. Rusko přitom ještě v roce 2022 z rostoucích cen ropy těžilo.

Utahovalo kohoutky a drželo tak EU pod krkem, což blok přimělo zavést cenový strop a odklonit se od ruské ropy. „Fosilní válku“ s EU s cílem uvrhnout celý kontinent do energetické krize ale Moskva prohrála. Evropa je dnes na krvavé ruské ropě nezávislá. Podíl Ruska na dovozu ropy do EU klesl dle dat Eurostatu z 21 procent ve druhém čtvrtletí roku 2022 na procento ve druhém čtvrtletí roku 2024.

Rusko si hledá nové cesty

Rusko bylo podle serveru Politico nuceno zahájit vlastní výrobu náhradních dílů do západních kmotřeních letadel Boeing a Airbus. Už v roce 2022 musely tamní aerolinky rozebírat vlastní letadla, aby zajistily náhradní díly jinak dovážené z ciziny.

Řada západních společností se stáhla z ruského trhu a nahradily je místní varianty. V tomto případě ovšem kolektivní rozhodnutí západních společností s ruskou ekonomikou příliš nezacloumalo, stovky z nich tam totiž nakonec zůstaly.

Válka na Ukrajině trvá dva a půl roku a ekonomika Ruska působí, jako by opravdu sankcím i přes všechna úskalí odolala. EU zemi vyloučila z bankovního systému SWIFT, uzavřela vzdušný a námořní prostor ruským letadlům a lodím a vypadá to, že marně.

Celkem čtrnáct balíků sankcí EU včetně dalších z USA a jiných zemí prakticky izolovalo Rusko od západního světa, aniž by ochromilo ruský zbrojní průmysl. Dodávky zbraní a munice navíc Moskva získává od Íránu, Číny, Severní Koreje a Běloruska.

Rusko má rovněž přístup k západním technologiím díky obchodnímu partnerství se zeměmi, jako je Arménie, Kazachstán, Kyrgyzstán nebo Gruzie. Ruská ekonomika však hlavně přešla na válečnou a začala rychle růst, nehledě na sankce.

Federace navzdory sankcím a válce na Ukrajině povýšila z ekonomiky s vyššími středními příjmy (HNP) na ekonomiku s vysokými příjmy, napsal v červenci server The Economic Times, který se odvolal na klasifikaci každoročně aktualizovanou Světovou bankou.

Moskva stále zbrojí

Ruská federace skutečně zatím žádnou ekonomickou katastrofu nezažívá, ukázala analýza čtyř evropských ekonomických výzkumných institutů. Z jejich závěrů vyplývá, že ekonomické sankce skutečně nemají větší dopad na ruský zbrojní průmysl.

Zboží, suroviny a technologie k udržování zbrojního průmyslu proudí do Ruska různými oklikami dál. Objem tohoto vývozu stoupl od října 2022 do září 2023 o 18 procent, ukázala studie francouzské IÉSEG School of Management.

Moskva vyrábí zbraně dál a v případě některých klíčových zbraní výrobu dokázala urychlit, zjistil výzkum Royal United Services Institute. Umožňuje to vývoz z Unie do Turecka, Spojených arabských emirátů, Kazachstánu a dalších zemí blízkých Rusku.

Nejde jen o součástky důležité pro výrobu zbraní, ale o další řadu produktů ze Západu, jako jsou ojeté automobily. Kromě výše zmíněných států Rusku pomáhá Společenství nezávislých států (SNS), což jsou bývalé země Sovětského svazu.

Tam kromě Ruska a Běloruska patří již zmíněná Arménie a Kyrgyzstán, ale také Moldavsko, Tádžikistán, Uzbekistán a Ázerbájdžán. Rusko však obchází sankce také proto, že mnoho národů nezavedlo sankce. Například Turecko, člen NATO.

Ruská ekonomika dostala podle magazínu Forbes největší ránu v roce 2022, kdy se míra inflace zvedla z 6,7 procenta na 13,8 procenta. Ruský hrubý domácí produkt (HDP) se v prvních devíti měsících války propadl o tři až čtyři procenta.

Jed začíná účinkovat

Nic však není, jak se zdá. „Ruská ekonomika teď silně roste kvůli boomu obranného průmyslu, nicméně z dlouhodobého hlediska mohou sankce posloužit jako pomalu účinkující jed,“ zhodnotil expert na Rusko Vasilij Astrov.

Jak píšeme výše, zboží, suroviny a technologie důležité pro udržování válečného průmyslu proudí do Ruska dál a ruská výroba zbraní a munice jede na plné obrátky. Ruské HDP roste rychle nehledě na dva a půl roku trvající konflikt a stále tvrdší západní ekonomické sankce.

Moskva však masivním zvýšením výdajů do armády hodila přes palubu civilní obyvatelstvo, jehož životní úroveň se začala propadat, hodnotí server The Insider. I když to vypadá, že se některé ukazatele zlepšily, domácí spotřeba a investice klesají.

„Odborníci se již dlouho shodují, že je velkým omylem se domnívat, že válka skutečně prospívá ekonomice válčícího státu,“ uvedl autor článku Vadim Belkin. Válka totiž vyčerpává zdroje surovin, kapitálové investice i lidskou pracovní sílu.

Hrubý domácí produkt podle odhadů ruského ministerstva hospodářského rozvoje v prvním letošním čtvrtletí vzrostl o 5,4 procenta a přímé náklady Ruska na válku jsou zatím překvapivě nízké. Od začátku invaze vzrostly o 21,8 až 27,3 miliardy dolarů ročně, což je jen 1,3 procenta HDP.

Jenže Rusko zaznamenalo pokles rozpočtových příjmů z 35,6 procenta HDP v roce 2021 na 32,4 procenta v roce 2023. Z toho vychází každoroční výpadek 60 miliard dolarů ročně, tedy 3,2 procenta HDP, píše autor článku.

Potopa na obzoru

Ruská ekonomika se v posledních dvou letech stala závislou na čínském jüanu, aby obešla západní sankce. USA však letos v červnu zavedly dodatečné sankce dopadající na čínské banky, financující ruskou válku. Tím Moskvu de facto od jüanu odstřihly.

To se projevuje tak, že ruští vývozci nedostávají řádně zaplaceno za svůj export do Číny, což je další výrazná komplikace pro ruský obchod a ekonomiku. Na Ukrajině navíc Rusko ztrácí tisíc mužů denně a ruská pracovní síla se smrskává.

Rusko sice zatím západním sankcím odolává a přechod na válečnou ekonomiku zvládá, na obzoru se však objevují dlouhodobé problémy, napsal v nedávném článku profesor ekonomie Richard Portes z London Business School.

Odliv mozků ze země prohlubuje strukturální problémy v ruském hospodářství. Po zahájení invaze na Ukrajinu uprchlo z Ruska až 86 procent Rusů mladších 45 let a 80 procent z nich mělo vysokoškolský titul, odhadoval francouzský institut mezinárodních vztahů.

Organizace spojených národů (OSN) navíc podle deníku Hrot ve své projekci uvedla, že se na Rusko řítí demografická katastrofa obrovských rozměrů. Odliv Rusů a obrovské ztráty na Ukrajině způsobí, že ruská populace bude do konce století poloviční.

Rusko zažívá demografickou krizi už delší dobu. Porodnost je tam nejnižší od roku 1999 a postupně klesá od roku 2015. Dolní komora ruského parlamentu proto v pátek schválila zákon, který jednotlivcům i firmám zakazuje propagovat život bez dětí.

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

ANALÝZA: Ruské síly mají na dosah klíč k Doněcké oblasti, ale ne k celé Ukrajině

Situace na východní Ukrajině je kritická. Ruská armáda vytrvale postupuje směrem ke klíčovému městu Pokrovsk a stihla si podmanit několik okolních měst a obcí. Obránci se obávají dalšího masivního koordinovaného útoku v tomto směru. Jestli Pokrovsk padne, Moskva bude mít na dosah celou Doněckou oblast.

ANALÝZA: Íránské balistické rakety v rukou Ruska jsou problém, válku však nezvrátí

Nejen drony, Írán už dodává Rusku pro válku na Ukrajině i balistické střely. Potvrdily to ukrajinské a západní zdroje. Některé z nich hovoří o dramatickém vývoji z hlediska samotného konfliktu i vztahu mezi Washingtonem a Teheránem. Samotné íránské střely lze považovat za nepříjemnost, průběh války však patrně zásadním způsobem neovlivní. Otázkou nicméně zůstává, co Írán pošle ruské armádě příště.
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Europarlament schválil půjčku pro Ukrajinu, splatí ji ale Rusko

Europoslanci schválili poskytnutí půjčky Ukrajině ve výši 35 miliard eur (884 miliard korun) s tím, že splátky mají hradit výnosy ze zmrazeného ruského majetku. Moskva to označila za hospodářský zločin světového rozměru s tím, že příští generace evropských daňových poplatníků to Rusku zaplatí.

Ukrajina ostře odsoudila plánované setkání Guterrese s Putinem

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres se ve čtvrtek odpoledne setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Debatovat budou o válce na Ukrajině i blízkovýchodním napětí. Kyjev plánovanou schůzku ostře zkritizoval. Informují o tom The Independent a The Guardain.

Bývalý peruánský prezident Toledo si má za úplatky odpykat 20 a půl roku

Bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo byl ve vlasti odsouzen ke 20 letům a šesti měsícům vězení za korupci, oznámily dnes tiskové agentury. Během ročního procesu bývalý prezident vinu odmítal.

Ukrajinské drony útočily v ruských regionech, tvrdí úřady

Nálet ukrajinských dronů poškodil dva lihovary v Tulské oblasti, ležící jižně od Moskvy, oznámil během noci na dnešek gubernátor ruského regionu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony také zasáhly chemičku v Tambovské oblasti a průmyslový podnik ve Voroněžské oblasti, informovaly místní úřady podle agentury TASS. Ruská protivzdušná obrana během noci zničila 18 ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Zemřel Paul Di’Anno, bývalý zpěvák Iron Maiden

Paul Di'Anno, bývalý zpěvák legendární britské heavymetalové skupiny Iron Maiden, zemřel ve věku 66 let. Zprávu o jeho úmrtí v pondělí přineslo vydavatelství Conquest Records jménem rodiny. Di'Anno zemřel ve svém domě v Salisbury, příčina smrti uvedena nebyla.

Dva mrtví po úderu v Damašku, podle Izraele mířil na finančního šéfa Hizballáhu

Dva lidé byli zabiti a další tři zraněni při izraelském vzdušném úderu na automobil v prominentní damašské čtvrti Mazza. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na syrské ministerstvo obrany. Izrael se k úderu v diplomatické čtvrti syrského hlavního města následně přihlásil, podle něj mířil na šéfa libanonského militantního hnutí Hizballáh zodpovědného za finanční převody.

Austin při návštěvě Kyjeva oznámil další vojenskou pomoc za 400 miliard dolarů

Ministr obrany USA Lloyd Austin dnes při návštěvě Kyjeva oznámil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Cestou chtěl podle agentury Reuters vyjádřit Ukrajině podporu krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Kyjev a další místa na Ukrajině se v posledních hodinách znovu staly terčem ruských útoků, které si podle ukrajinských zdrojů vyžádaly dva lidské životy a asi tři desítky zraněných.
Reklama

DOPORUČUJEME

ANALÝZA: Ruské síly mají na dosah klíč k Doněcké oblasti, ale ne k celé Ukrajině

Situace na východní Ukrajině je kritická. Ruská armáda vytrvale postupuje směrem ke klíčovému městu Pokrovsk a stihla si podmanit několik okolních měst a obcí. Obránci se obávají dalšího masivního koordinovaného útoku v tomto směru. Jestli Pokrovsk padne, Moskva bude mít na dosah celou Doněckou oblast.

ANALÝZA: Íránské balistické rakety v rukou Ruska jsou problém, válku však nezvrátí

Nejen drony, Írán už dodává Rusku pro válku na Ukrajině i balistické střely. Potvrdily to ukrajinské a západní zdroje. Některé z nich hovoří o dramatickém vývoji z hlediska samotného konfliktu i vztahu mezi Washingtonem a Teheránem. Samotné íránské střely lze považovat za nepříjemnost, průběh války však patrně zásadním způsobem neovlivní. Otázkou nicméně zůstává, co Írán pošle ruské armádě příště.

ANALÝZA: Ukrajinci už často při rozeznění sirén nevyhledávají úkryt, válka je změnila

Kvílení sirén se stalo na Ukrajině stejně běžným zvukem jako zvuky hromadné dopravy či stavebních prací. Když se rozezní, pro civilisty to znamená jediné. Buď rychle vyhledají úkryt, nebo už možná nikdy svůj domov neopustí. Přesto mnoho Ukrajinců varování sirén apaticky ignoruje, nebo se snaží vyhodnotit situaci.

ANALÝZA: Putin reaguje na krize pomalu, můžeme to vidět i v Kurské oblasti

Ukrajinská dočasná okupace poměrně rozsáhlého území v Kurské oblasti vstupuje do čtvrtého týdne. Postup útočících obránců sice zpomaluje, avšak prezident Vladimir Putin stále nedodržel svůj slib rázné odpovědi. Čím déle přitom nepřítel v Rusku setrvá, tím slabší Putin v očích ruských elit a veřejnosti bude.

ANALÝZA: Ukrajinská invaze do Kurské oblasti může zvrátit průběh války

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února 2022. Ukrajinská invaze do Ruska začala 6. srpna 2024. Tisíce ukrajinských vojáků postupují v Kurské oblasti a Moskva se obává i rozšíření válečné vřavy do sousední Bělgorodské oblasti. Ukrajina může hodně získat i ztratit – včetně vlastní suverenity.
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Europarlament schválil půjčku pro Ukrajinu, splatí ji ale Rusko

Europoslanci schválili poskytnutí půjčky Ukrajině ve výši 35 miliard eur (884 miliard korun) s tím, že splátky mají hradit výnosy ze zmrazeného ruského majetku. Moskva to označila za hospodářský zločin světového rozměru s tím, že příští generace evropských daňových poplatníků to Rusku zaplatí.

IEF: Obnovitelné zdroje budou do konce desetiletí produkovat více než polovinu elektřiny

Svět se posouvá směrem k energeticky udržitelnější budoucnosti. Větrná a solární energie budou do roku 2030 zajišťovat více než polovinu objemu elektřiny. Problémem však je neukojitelná globální poptávka po elektřině, která současně tlačí svět do spalování fosilních paliv.

Ukrajina ostře odsoudila plánované setkání Guterrese s Putinem

Generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres se ve čtvrtek odpoledne setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Debatovat budou o válce na Ukrajině i blízkovýchodním napětí. Kyjev plánovanou schůzku ostře zkritizoval. Informují o tom The Independent a The Guardain.

Bývalý peruánský prezident Toledo si má za úplatky odpykat 20 a půl roku

Bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo byl ve vlasti odsouzen ke 20 letům a šesti měsícům vězení za korupci, oznámily dnes tiskové agentury. Během ročního procesu bývalý prezident vinu odmítal.

Ukrajinské drony útočily v ruských regionech, tvrdí úřady

Nálet ukrajinských dronů poškodil dva lihovary v Tulské oblasti, ležící jižně od Moskvy, oznámil během noci na dnešek gubernátor ruského regionu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony také zasáhly chemičku v Tambovské oblasti a průmyslový podnik ve Voroněžské oblasti, informovaly místní úřady podle agentury TASS. Ruská protivzdušná obrana během noci zničila 18 ukrajinských dronů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Zemřel Paul Di’Anno, bývalý zpěvák Iron Maiden

Paul Di'Anno, bývalý zpěvák legendární britské heavymetalové skupiny Iron Maiden, zemřel ve věku 66 let. Zprávu o jeho úmrtí v pondělí přineslo vydavatelství Conquest Records jménem rodiny. Di'Anno zemřel ve svém domě v Salisbury, příčina smrti uvedena nebyla.

Dva mrtví po úderu v Damašku, podle Izraele mířil na finančního šéfa Hizballáhu

Dva lidé byli zabiti a další tři zraněni při izraelském vzdušném úderu na automobil v prominentní damašské čtvrti Mazza. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na syrské ministerstvo obrany. Izrael se k úderu v diplomatické čtvrti syrského hlavního města následně přihlásil, podle něj mířil na šéfa libanonského militantního hnutí Hizballáh zodpovědného za finanční převody.

Austin při návštěvě Kyjeva oznámil další vojenskou pomoc za 400 miliard dolarů

Ministr obrany USA Lloyd Austin dnes při návštěvě Kyjeva oznámil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Cestou chtěl podle agentury Reuters vyjádřit Ukrajině podporu krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Kyjev a další místa na Ukrajině se v posledních hodinách znovu staly terčem ruských útoků, které si podle ukrajinských zdrojů vyžádaly dva lidské životy a asi tři desítky zraněných.

Jakub Zbořil se vrací do extraligy, posílí Dynamo Pardubice

Jakub Zbořil se po deseti letech v zámoří vrací do české extraligy, ale překvapivě neoblékne dres brněnské Komety, kde hokejově vyrůstal. Místo toho zamíří do týmu HC Dynamo Pardubice, kde podepsal smlouvu pro tuto sezonu.

Izraelský úder u největší nemocnice v Bejrútu zabil čtyři lidi a desítky zranil

Nejméně čtyři lidé dnes večer přišli o život a 24 bylo zraněno při izraelském úderu v blízkosti největší státní nemocnice v Bejrútu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na libanonské ministerstvo zdravotnictví. Izraelská armáda se k incidentu bezprostředně nevyjádřila.
Reklama
Reklama