menu

7.6 C
Czech
Pondělí 21. října 2024

Ukrajina bude členem NATO, je jen otázkou kdy, řekl Rutte na úvod jednání

Je jasné, že Ukrajina jednou bude členem Severoatlantické aliance, je pouze otázkou kdy, prohlásil dnes generální tajemník NATO Mark Rutte na úvod jednání ministrů členských zemí aliance v Bruselu. Při dnešní třetí osobní schůzce, které předcházela setkání v Kyjevě a v Londýně, chce Rutte ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ujistit o podpoře a jednotné pozici všech spojenců. Zelenskyj by měl naopak nového šéfa NATO informovat mimo jiné o dění na frontě, kde Ukrajinci od února 2022 čelí ruské invazi.

Ruská armáda opět útočila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ruská armáda v noci na dnešek podle agentury Reuters opět útočila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a v Mykolajivské oblasti způsobila výpadky dodávek elektřiny. Na Ukrajinu vyslala 56 dronů a jednu řízenou střelu, oznámilo ukrajinské letectvo, které informovalo o pěti zásazích infrastrukturních objektů ve frontových oblastech. Ruské ministerstvo obrany podle ruské verze serveru BBC naopak uvedlo, že v noci na dnešek sestřelilo 13 ukrajinských dronů nad třemi regiony.

Společnost Huawei představila na veletrhu GITEX GLOBAL 2024 významný článek s názvem „Digitální dividenda – vyspělost ICT stimuluje hospodářský růst"

Dubaj (SAE) 20. října 2024 (PROTEXT/PRNewswire) – V rámci veletrhu GITEX GLOBAL 2024 představila společnost Huawei významný článek s názvem „Digitální dividenda – vyspělost ICT stimuluje hospodářský růst (The Digital Dividend – ICT Maturity Fuels Economic Growth)“.

Reklama

Imperativ digitální transformace

Náš fyzický svět se stále více prolíná s digitálním, poháněn průlomovými objevy v oblasti umělé inteligence, 5G-A a cloud computingu. Toto sbližování, známé jako čtvrtá průmyslová revoluce, mimořádným tempem mění podobu podnikání a urychluje globální růst. Digitalizace a inteligence by se v příštích pěti letech měly podílet na celkovém globálním hospodářském růstu až 70 %[1]. Dopady tohoto vývoje však mění způsob fungování společnosti již nyní – od chytrých měst optimalizujících spotřebu energie až po lékařskou diagnostiku na bázi umělé inteligence. V reakci na rozpoznání těchto příležitostí již více než 170 zemí vypracovalo národní strategie zaměřené na digitální transformaci založenou na umělé inteligenci.

Souvislost mezi technologickým pokrokem a hospodářským růstem je již dobře známá. Každá z předchozích průmyslových revolucí – od parního stroje po montážní linku – znamenala také revoluci v ekonomickém prostředí. Současná digitální revoluce má však díky rychlému tempu inovací a jejich závažnému vlivu na způsob, jakým společnosti transformují své podnikání, dopad zcela mimořádný.

Nový Globální index digitalizace (Global Digitalization Index, GDI) vytvořený ve spolupráci s agenturou IDC hodnotí postup této digitální transformace v jednotlivých zemích a poukazuje tak na jasnou souvislost mezi vyspělostí ICT (informačních a komunikačních technologií) v dané zemi a její ekonomickou prosperitou. Co je však ještě důležitější, výzkum dokazuje, že strategické investice do digitální infrastruktury výrazně urychlují hospodářský růst, přičemž zároveň nastiňuje, jak mohou země v různých fázích digitální vyspělosti tuto transformaci využít k nastartování svých ekonomik.

Ekosystém digitální vyspělosti

Zpráva o GDI za rok 2024, navazující na předchozí Globální index konektivity (Global Connectivity Index), byla vytvořena na základě výzkumu ve spolupráci s akademiky a odborníky, a zahrnuje 77 zemí, které tvoří 93 % světového HDP a v nichž žije 80 % světové populace. Tyto země index rozděluje do tří skupin: země, které jsou v oblasti ICT technologií průkopníky (Frontrunners), země, které si tyto technologie již osvojily (osvojitelé neboli Adopters) a země, které s nimi začínají (nováčci neboli Starters). Každá skupina přitom vyjadřuje jinou fázi digitální vyspělosti země – mezi průkopníky patří USA, Čína nebo Singapur, které jsou na špici jak z hlediska všudypřítomné konektivity, tak z hlediska digitálních základů. Osvojitelé, jako je Španělsko a Malajsie, své digitální schopnosti rychle rozvíjejí, zatímco nováčci, jako je Vietnam, vytvářejí základy pro svou digitální budoucnost.

Za pozornost stojí zejména zvětšující se rozdíl v investicích do digitální infrastruktury. V letech 2019 až 2023 činil poměr růstu investic do digitální infrastruktury mezi zeměmi ze skupin Frontrunners, Adopters a Starters 18:3:1, přičemž průměrný roční nárůst činil 7,2 miliardy USD, 1,1 miliardy USD a 400 milionů USD. Tento rozdíl přitom není jen pouhým číslem – jedná se o významný ukazatel rozdílných ekonomických trajektorií, kterými se tyto země ubírají, neboť z výzkumu vyplývá, že každá investice do digitální transformace ve výši 1 USD přináší digitální ekonomice dané země návratnost ve výši 8,3 USD.

Efekt digitální dividendy

Jádro zjištění zprávy přináší zásadní odhalení: u zemí ze skupiny Frontrunners znamená každé zvýšení skóre GDI o jeden bod zvýšení HDP na obyvatele o 945 USD. Tento ekonomický dopad je přitom 2,1krát vyšší než v případě zemí ve skupině Adopters a 5,4krát vyšší než v případě zemí ve skupině Starters. Takto se projevuje efekt digitální dividendy v praxi.

Co však tento efekt způsobuje? Odpověď spočívá v dynamice ekosystému vyspělých digitálních ekonomik. U průkopníků můžeme pozorovat vyspělé digitální ekosystémy, které hladce propojují technologie, jako je umělá inteligence, internet věcí a cloud computing.

Tyto ekosystémy pak přispívají k síťovým efektům, kdy hodnota digitálních služeb exponenciálně roste s každým novým uživatelem nebo připojením. Hromadění a inteligentní využívání dat navíc pohání inovace tempem, kterému se nemohou méně digitálně vyspělé ekonomiky vyrovnat.

Příkladem může být čínský přístav Tchien-ťin, kde integrace 5G, cloudu, umělé inteligence a zelené energie umožnila vybudovat inteligentní terminál s nulovými emisemi uhlíku. Digitální transformace zde následně vedla k 50% zkrácení doby překládky kontejnerů a 17% snížení spotřeby energie ve srovnání s tradičními terminály. Tento projekt tak v malém měřítku ilustruje, jak digitální vyspělost zlepšuje ekonomickou efektivitu i udržitelnost.

Kumulativní povaha digitálních investic

Základem mimořádné síly efektu digitální dividendy je jeho kumulativní povaha. Digitální technologie nepůsobí izolovaně, ale naopak na sebe navazují a vzájemně se posilují. Například zavedení sítí 5G zlepšuje nejen konektivitu, ale umožňuje také edge computing a rozsáhlé využití umělé inteligence a internetu věcí v reálném čase. Tento kumulativní účinek pak vytváří blahodárný cyklus inovací a růstu.

Rozvoj těchto technologií navíc generuje značné množství dat. V digitálně vyspělých ekonomikách se tato data stávají novým výrobním faktorem, stimulujícím rozvoj systémů umělé inteligence, které dále urychlují inovace a zvyšování produktivity. Vzniká tedy sebeposilující cyklus, který vysvětluje, proč digitálně vyspělé země mohou vytěžit mnohem větší hodnotu z postupného zlepšování svého skóre GDI.

Překonávání rozdílů: výzva k akci

Efekt digitální dividendy představuje výzvu i příležitost. U zemí ze skupiny Starters a Adopters zdůrazňuje naléhavou potřebu urychlit digitální transformaci, která zabrání dalšímu zaostávání. Nabízí však také plán pro skokové překonání vývojových fází, identifikuje čtyři nástroje – Inteligentní svět, Všudypřítomná konektivita, Digitální základy a Zelená energie – a poskytuje podpůrnou politiku a ekosystém, které zajišťují, že jakýkoli digitální rozvoj bude udržitelný a odolný.

Starters, tedy nováčci, musí upřednostnit budování robustní širokopásmové infrastruktury pro pevné i mobilní připojení. Jak ukazují výzkumy, země s vynikajícími parametry v obou těchto oblastech (pevné širokopásmové připojení o rychlosti > 150 Mb/s a mobilní širokopásmové připojení o rychlosti > 80 Mb/s) zaznamenávají výrazně vyšší úroveň transakcí elektronického obchodu, což zvyšuje jejich hospodářský potenciál.

Indonésie, která je podle indexu GDI také nováčkem, nedávno dokončila projekt národní optické sítě. Tato iniciativa poskytne přístup k internetu téměř 6 milionům lidí v 57 městech a dalším 16,4 milionům lidí v regionech. Indonéská síť 4G pokrývá více než 94 % měst a vesnic a míra pokrytí země internetem činí 79,5 %. Díky tomuto koordinovanému úsilí se Indonésie stala největším trhem elektronického obchodu v jihovýchodní Asii. V roce 2023 dosáhla indonéská digitální ekonomika 82 miliard dolarů a vzniklo zde více než 15 „jednorožců“, tedy společností typu unicorn. Předpokládá se, že do roku 2030 digitální ekonomika země přesáhne 210 miliard USD.

Adopters, tedy osvojitelé, se musí zaměřit jak na konektivitu, tak na digitální základy. K urychlení digitální vyspělosti jim přitom mohou pomoci investice do datových center, cloudových služeb a kapacit umělé inteligence. Příkladem takového přístupu je plán Mexika na rozšíření datových center. Do roku 2029 má v zemi vzniknout 73 nových datových center (vedle stávajících 15). Tato iniciativa má podle očekávání zvýšit národní HDP a vytvořit 68.198 přímých a nepřímých pracovních míst. Tento typ cílených investic do digitální infrastruktury ukazuje, jak mohou osvojitelské země využít technologie k podpoře hospodářského růstu a vytváření pracovních míst v klíčových odvětvích.

Pro Frontrunners – průkopníky – spočívá výzva v udržení náskoku. To vyžaduje nejen kontinuální investice do špičkových technologií, ale také rozvoj talentů a politik potřebných k plnému využití těchto inovací. Z našich údajů vyplývá, že zatímco podíl absolventů STEM je ve všech třech skupinách podobný (přibližně 25 %), v průkopnických státech se stávají odborníci v oblasti informačních a komunikačních technologií z 95 % těchto absolventů, zatímco u nováčků je to jen 15 %.

Budoucnost digitální ekonomiky

Při pohledu do budoucna slibují další posílení efektu digitální dividendy nově vznikající technologie, jako jsou kvantové výpočty (quantum computing) a pokročilé systémy umělé inteligence. Tyto technologie mají potenciál řešit složité problémy v nejrůznějších oblastech – od objevování léčiv po modelování klimatu – a vytvářet tak nové vektory hospodářského růstu.

Kromě toho nelze dostatečně zdůraznit úlohu digitální infrastruktury při zajišťování ekonomické odolnosti. Pandemie COVID-19 názorně ukázala lepší připravenost digitálně vyspělých států k adaptaci na podobné incidenty, která jim umožnila udržovat ekonomickou aktivitu prostřednictvím práce na dálku, online vzdělávání a digitálních služeb.

Rozhodnutí, která dnes učiníme při investicích do naší digitální budoucnosti, určí ekonomické trajektorie národů na další desetiletí. Efekt digitální dividendy nám ukazuje, že v závodě o digitální vyspělost se nyní hraje o víc, než kdykoli předtím – ale o to více můžeme také vyhrát.

 

1 Světové ekonomické fórum (WEF)

 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2530924/GDI_website.jpg

KONTAKT: Xudong Hou, houxudong4@huawei.com

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

VIDEOSTREAM ZDARMA: Diskuse o tuzemské účasti na dostavbě Dukovan

ČTK bude v úterý 22. října 2024 v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line kulatý stůl o možnostech zapojení českých firem do dostavby Dukovan. Zúčastní...
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Maia Sandu čelí ruskému vměšování během prezidentských voleb a referenda o vstupu do EU

Prezidentské volby v Moldavsku, spojené s referendem o vstupu do Evropské unie, ukazují napjatý boj mezi prozápadní a proruskou politikou. I když současná prezidentka Maia Sandu vede v prvním kole, výsledek referenda o připojení k EU zůstává nejistý. K tomu se přidávají obvinění z vměšování ze strany Ruska, které má údajně destabilizovat politickou situaci v zemi.

Desítky tisíc lidí v Madridu demonstrovaly proti vládě a za předčasné volby

Podle úřadů na 25.000 lidí a podle organizátorů akce 400.000 se dnes v centru Madridu zúčastnilo demonstrace, kterou uspořádala pravicová a krajně pravicová hnutí a která vyzývala k demisi socialistické vlády Pedra Sáncheze a k předčasným volbám. Informovala o tom místní média.

Moldavané hlasují v referendu o EU a vybírají také příští hlavu státu

V Moldavsku se dnes koná první kolo prezidentských voleb a zároveň referendum, v němž občané rozhodují o tom, zda v ústavě má být bod označující vstup do Evropské unie za cíl země. Předvolební průzkumy naznačovaly, že současná prozápadní prezidentka Maia Sanduová má pohodlný náskok před svými deseti soupeři, napsala agentura Reuters. Sondáže veřejného mínění také ukazují, že většina Moldavanů podporuje vstup do evropské sedmadvacítky. Moldavsko se stalo kandidátem na členství v EU v roce 2022 společně s Ukrajinou. Volební místnosti se dnes uzavřou ve 20:00 SELČ a očekává se, že ústřední volební komise zveřejní předběžné výsledky asi o hodinu později.

Nad Bahamy dorazil hurikán Oscar, obavy z něj má Kuba sužovaná výpadky elektřiny

Nad Bahamy dnes dorazil hurikán Oscar, který by měl ještě dnes zasáhnout Kubu. Na sociální sítí X o tom informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Na Kubě panují z tohoto hurikánu veliké obavy, zemi totiž už několik dní sužují rozsáhlé výpadky elektřiny, které se úřadům daří odstraňovat jen pomalu a částečně. Oscara, který nyní patří do nejslabší kategorie na pětistupňové škále, provází vítr o rychlosti kolem 130 kilometrů za hodinu. Kubánský meteorologický institut očekává, že přinese také vydatné srážky zejména na východ Kuby.

Útok na severu Pásma Gazy zabil 80 lidí, tvrdí Hamás, Izrael takový počet popírá

Nejméně 80 lidí, včetně žen a dětí, zemřelo a desítky dalších osob byly zraněny při sobotním izraelském leteckém útoku na obytný komplex v Bajt Lahíji na severu Pásma Gazy, desítky lidí se po něm pohřešují. Podle deníku Haarec o tom informovalo v noci na dnešek ministerstvo zdravotnictví v Gaze, ovládané palestinským teroristickým hnutím Hamás. Izraelská armáda v reakci uvedla, že podle jejího předběžného vyšetřování je tento počet obětí přehnaný, a palestinskou informaci označila za "propagandu Hamásu".

Ruský útok na Kryvyj Rih zranil 17 lidí, Moskva hlásí zničení desítek dronů

Při ruském útoku na ukrajinský Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti v noci na dnešek utrpělo zranění 17 lidí, uvedly ukrajinské úřady podle serveru Ukrajinska pravda. Ukrajinské letectvo zároveň oznámilo sestřelení 31 ruských dronů. Rusko naopak hlásí likvidaci 110 ukrajinských dronů na řadě míst země včetně hlavního města Moskvy. V ruském Dzeržinsku se v noci ozvaly výbuchy v podniku, kde se vyrábějí výbušniny, píší telegramové kanály Shot a Astra.

USA vyšetřují neoprávněné zveřejnění utajovaných dokumentů o izraelských plánech útoku

Američtí představitelé zahájili vyšetřování úniku přísně tajných dokumentů týkajících se izraelských vojenských plánů v reakci na útok ze strany Íránu. Uniklé informace naznačují, že Izrael pokračuje v přesunech vojenských prostředků pro případný úder proti Íránu.
Reklama

DOPORUČUJEME

VIDEOSTREAM ZDARMA: Diskuse o tuzemské účasti na dostavbě Dukovan

ČTK bude v úterý 22. října 2024 v servisu PROTEXT VIDEO vysílat on-line kulatý stůl o možnostech zapojení českých firem do dostavby Dukovan. Zúčastní...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Maia Sandu čelí ruskému vměšování během prezidentských voleb a referenda o vstupu do EU

Prezidentské volby v Moldavsku, spojené s referendem o vstupu do Evropské unie, ukazují napjatý boj mezi prozápadní a proruskou politikou. I když současná prezidentka Maia Sandu vede v prvním kole, výsledek referenda o připojení k EU zůstává nejistý. K tomu se přidávají obvinění z vměšování ze strany Ruska, které má údajně destabilizovat politickou situaci v zemi.

Desítky tisíc lidí v Madridu demonstrovaly proti vládě a za předčasné volby

Podle úřadů na 25.000 lidí a podle organizátorů akce 400.000 se dnes v centru Madridu zúčastnilo demonstrace, kterou uspořádala pravicová a krajně pravicová hnutí a která vyzývala k demisi socialistické vlády Pedra Sáncheze a k předčasným volbám. Informovala o tom místní média.

Moldavané hlasují v referendu o EU a vybírají také příští hlavu státu

V Moldavsku se dnes koná první kolo prezidentských voleb a zároveň referendum, v němž občané rozhodují o tom, zda v ústavě má být bod označující vstup do Evropské unie za cíl země. Předvolební průzkumy naznačovaly, že současná prozápadní prezidentka Maia Sanduová má pohodlný náskok před svými deseti soupeři, napsala agentura Reuters. Sondáže veřejného mínění také ukazují, že většina Moldavanů podporuje vstup do evropské sedmadvacítky. Moldavsko se stalo kandidátem na členství v EU v roce 2022 společně s Ukrajinou. Volební místnosti se dnes uzavřou ve 20:00 SELČ a očekává se, že ústřední volební komise zveřejní předběžné výsledky asi o hodinu později.

Nad Bahamy dorazil hurikán Oscar, obavy z něj má Kuba sužovaná výpadky elektřiny

Nad Bahamy dnes dorazil hurikán Oscar, který by měl ještě dnes zasáhnout Kubu. Na sociální sítí X o tom informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Na Kubě panují z tohoto hurikánu veliké obavy, zemi totiž už několik dní sužují rozsáhlé výpadky elektřiny, které se úřadům daří odstraňovat jen pomalu a částečně. Oscara, který nyní patří do nejslabší kategorie na pětistupňové škále, provází vítr o rychlosti kolem 130 kilometrů za hodinu. Kubánský meteorologický institut očekává, že přinese také vydatné srážky zejména na východ Kuby.

Útok na severu Pásma Gazy zabil 80 lidí, tvrdí Hamás, Izrael takový počet popírá

Nejméně 80 lidí, včetně žen a dětí, zemřelo a desítky dalších osob byly zraněny při sobotním izraelském leteckém útoku na obytný komplex v Bajt Lahíji na severu Pásma Gazy, desítky lidí se po něm pohřešují. Podle deníku Haarec o tom informovalo v noci na dnešek ministerstvo zdravotnictví v Gaze, ovládané palestinským teroristickým hnutím Hamás. Izraelská armáda v reakci uvedla, že podle jejího předběžného vyšetřování je tento počet obětí přehnaný, a palestinskou informaci označila za "propagandu Hamásu".

Ruský útok na Kryvyj Rih zranil 17 lidí, Moskva hlásí zničení desítek dronů

Při ruském útoku na ukrajinský Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti v noci na dnešek utrpělo zranění 17 lidí, uvedly ukrajinské úřady podle serveru Ukrajinska pravda. Ukrajinské letectvo zároveň oznámilo sestřelení 31 ruských dronů. Rusko naopak hlásí likvidaci 110 ukrajinských dronů na řadě míst země včetně hlavního města Moskvy. V ruském Dzeržinsku se v noci ozvaly výbuchy v podniku, kde se vyrábějí výbušniny, píší telegramové kanály Shot a Astra.

USA vyšetřují neoprávněné zveřejnění utajovaných dokumentů o izraelských plánech útoku

Američtí představitelé zahájili vyšetřování úniku přísně tajných dokumentů týkajících se izraelských vojenských plánů v reakci na útok ze strany Íránu. Uniklé informace naznačují, že Izrael pokračuje v přesunech vojenských prostředků pro případný úder proti Íránu.

Netflix dosáhl rekordní ceny akcií díky silným výsledkům za třetí čtvrtletí

Akcie Netflixu dosáhly nového historického maxima poté, co společnost oznámila výrazný nárůst zisků ve třetím čtvrtletí roku 2024. Navzdory výpadkům v produkci kvůli stávkám scénáristů a herců v roce 2023 analytici věří, že Netflix má před sebou další růstové příležitosti. Zájem o akcie podporují i plány na rozšíření reklamní platformy a stabilní růst počtu předplatitelů.

Moskva vítá připravenost Scholze jednat s Putinem, uvedl mluvčí Kremlu

Moskva vítá slova německého kancléře Olafa Scholze o tom, že je připraven jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o řešení situace na Ukrajině. Agentuře TASS to dnes řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle kterého je ruský vůdce otevřen dialogu. Scholz před několika dny ve Spolkovém sněmu vyjádřil ochotu mluvit s Putinem o spravedlivé podobě míru na Ukrajině. Zároveň zdůraznil, že nebude rozhodovat o Ukrajincích za jejich zády. Ukrajina se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské agresi.

Muž házel na sídlo japonské vládní strany zřejmě Molotovovy koktejly

Tokijská policie zadržela devětačtyřicetiletého muže, který podle ní vrhal na sídlo japonské vládnoucí Liberálně demokratické strany (LDP) něco, co připomínalo Molotovovy koktejly. Dodávkou pak narazil do oplocení před nedalekou kanceláří premiéra a na policisty hodil zřejmě dýmovnici. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Incident se odehrál během předvolební kampaně.
Reklama
Reklama