menu

15.8 C
Czech
Středa 23. října 2024

IEA: Čínská poptávka po ropě bude dále slabá, očekává se přebytek

Příští rok hrozí přebytek ropy kvůli slabé poptávce v Číně. Čínská ekonomika roste pomalu a stimulační balíčky nemají takový dopad, jak se očekávalo. Čína navíc přechází na elektromobily, zatímco státy mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) navyšují těžbu.

Austin při návštěvě Kyjeva oznámil další vojenskou pomoc za 400 miliard dolarů

Ministr obrany USA Lloyd Austin dnes při návštěvě Kyjeva oznámil další americkou vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 400 milionů dolarů (9,3 miliardy korun). Cestou chtěl podle agentury Reuters vyjádřit Ukrajině podporu krátce před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Kyjev a další místa na Ukrajině se v posledních hodinách znovu staly terčem ruských útoků, které si podle ukrajinských zdrojů vyžádaly dva lidské životy a asi tři desítky zraněných.

Rozhovor s kandidátem na post prezidenta České stomatologické komory – MUDr. Lubomírem Beranem

Praha 23. října 2024 (PROTEXT) – V Ostravě provozujete čtyřiadvacetihodinovou zubní pohotovost, sedm dní v týdnu. To mohou Moravskoslezskému kraji závidět jiné kraje, například plzeňský, kde to prostě bohužel údajně prý nejde, protože požadavky lékařů jsou enormní. Jak je možné, že to v Ostravě jde?

Reklama

Děkuji za otázku, jen ji lehce poopravím. 24 hod sloužíme v sobotu, neděli a ve svátek, všední dny pomáháme lidem s bolestí zubů od 18 hod. do 6 hodiny ranní. Jsou to náročné služby, pacientů ve všední den 60 – 70, o víkendu pak trojnásobek. Máme skvělé doktory a obětavé sestřičky, kteří berou tuto práci velmi zodpovědně a pochvalné komentáře pacientů je povzbudí. Tuto službu zabezpečujeme v celkovém počtu okolo 15 pracovníků. Každá směna se skládá z lékaře, sestry a recepční. Mzdové ohodnocení je přiměřené, přemrštěné požadavky nemusíme naštěstí řešit. Povzbudí i odměna nad rámec dohody jako poděkování za obětavost.

Byl jste na půlroční stáži v Kanadě, pracoval jste též v Bavorsku. Jaká je tam lékařská, potažmo zubní prevence a služby? Stále si v porovnáním se zahraničím držíme vysokou úroveň?

V kanadském Calgary jsem v roce 1989 absolvoval šestiměsíční stáž u stomatochirurga, dr. Nowaka – původem z Československa – který ve věku 79 let mi předal mnoho ze svých bohatých zkušeností. Získané vědomosti jsem po návratu uplatnil ve své ordinaci. V Kanadě jsem bydlel v podnájmu a s rodinou, která mi poskytla zázemí jsem se často setkával. Zaujala mne jejich péče o chrup, která byla příkladná. V koupelně měli velké množství zubních pomůcek k čištění chrupu. Dentální hygieně věnovali denně 30 minut a na můj dotaz vysvětlili proč. Čistý, udržovaný chrup je jistotou zdravých zubů a má to 2 výhody – a) šetří finanční rozpočet a za b) u svého zubaře má bonusy. Podmínkou jsou navíc pravidelné návštěvy v ordinaci 1x ročně.

Po návratu z Kanady jsem dostal za krátký čas možnost pracovat v německém Markredwitz, opět v praxi stomatochirurga kde jsem po dva roky čerpal zkušenosti. Bohužel naši spolupráci ukončila v roce 1992 náhlá srdeční příhoda pana doktora Rotta a já se vrátil domů. I tady byla prevence na prvním místě, setkal jsem se zde poprvé s profesí dentální hygienistka. Pacienti pana doktora velmi dbali o svůj chrup a toto úsilí odměňoval pan doktor Rott bonifikační slevou. Samozřejmostí byla pravidelná návštěva ordinace 1x ročně. Úroveň péče o chrup u našich pacientů je průměrná, často bohužel – zvláště u mladé generace – podprůměrná a tady máme velké možnosti zvýšit podvědomí našich pacientů v oblasti ústní hygieny. Svědčí o tom i průzkum, kde se zjistilo, že u nás pacient kupuje pouze dva zubní kartáčky za rok. V Německu mění pacienti za rok zubní kartáčky dvanáctkrát!

Co říkáte kauze k placení a neplacení zubním plomb a ukončení amalgánu?

Neprosadí-li se po zákazu používání amalgamových materiálů plná úhrada kompozitních výplní, bude to krok zpět, zvýší se nutnost léčit kořenové kanálky zubů. To povede mnohdy k extrakci zubu z podnětu pacienta, protože nebude mít finance na zhotovení bílé výplně. Stoupnou tak náklady na náhradu extrahovaného zubu nebo skupiny zubů.

Jaká je podle vás situace v péči o chrup u dětí a mladých lidí u nás? 

Situace není dobrá. Velmi často se setkáváme s nedostatečně udržovaným chrupem a neinformovaností mladých a dětských pacientů.

Tady nás čeká velký úkol. Věřím však, že se podaří zvládnout a do podvědomí mládeže zafixovat péči o chrup. Zlepšení kvality chrupu u mladých pacientů bude pozitivní v následujících 15 letech, kdy poklesne nutnost ošetřovat poškozené zuby. S tím souvisí snížení náporu ze strany pacientů na nutnou práci lékaře.

Jste členem poradního týmu ministra Válka. Jaké projednáváte problematiky a jaká je vize budoucí stomatologie? Máme dostatek mladých lékařů?

Na počátku byl otevřený dopis pro pana ministra Válka před dvěma roky. Spolu s panem senátorem Václavcem jsme tenkrát navštívili pana ministra a předali tento dopis, kde popisujeme problematikou nedostupnosti poskytování zubní péče pro více jak 2 miliony pacientů. Následně byla panem ministrem vytvořena tzv. pracovní skupina o 12 členech. Měla za úkol problematiku pacientů bez registrace u zubaře vyhodnotit a pokusit se nalézt optimální řešení. Centrální problematika – nedostatek zubních lékařů – se jen velice obtížně udržovala v popředí při projednávání, neboť pan doc. Šmucler – host této pracovní skupiny se neustále snažil dokazovat, že zubařů je ne nedostatek, ale je jich víc, než je třeba. Dokazování opaku bylo nesmírně obtížné a problematika sklouzávala do marginální problematiky. Řešil se problém podhodnocených výkonů, dentální hygiena a její zařazení do systému zubní péče, otázka dalšího postgraduálního vzdělávání absolventů a pak hlavně aprobační zkoušky zahraničních zubařů, kteří chtějí u nás pracovat. Tato všechna témata jsou jistě důležitá a mohou zlepšit dostupnost zubní péče pro všechny občany, ale až v následném období 1 – 2 let. Prosadit myšlenku usnadnit zařazení zahraničních zubařů z non EU zemí se bohužel nepovedlo. Přesto mohu konstatovat, že část návrhů se daří uvést do života, část jiných návrhů ještě čeká na dořešení. A to bude další úkol budoucího nového prezidenta ČSK.

…a co ostatní personál, zdravotní sestry, technici, laboranti, odborníci na dentální hygienu?

Lékař bez šikovné zubní sestry, dentální hygienistky nebo bez zubního technika nemůže úspěšně plnit úkoly, které pacientu naplánuje. Jde tady vždy o týmovou práci celého kolektivu. Proto i oni musí neustále na sobě pracovat a seznamovat se s novými přístroji, moderními materiály a umět je v každodenní práci využívat. Každý zubní lékař, který chce odvádět perfektní práci musí svůj tým na bezchybný provoz připravit a zabezpečit jim dobré podmínky k spolupráci.

 

Zdroj: www.investigativa.cz

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Série HONOR Magic7 představí Autopilot AI pro mobilní zařízení

Maui County (Havaj) 23. října 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost HONOR definuje AI-first ekosystém díky spolupráci se společností Qualcomm na konferenci Snapdragon Summit 2024Globální technologická...
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

KLDR vyslala do Ruska dalších 1500 vojáků, říká jihokorejská zpravodajská služba

Severní Korea vyslala do Ruska dalších 1500 svých vojáků, uvedl dnes šéf jihokorejské zpravodajské služby Čo Te-Jong. O stejném počtu mužů, kteří z KLDR dorazili do Moskvy, hovořila jihokorejská rozvědka už minulý týden. Podobně se dnes vyjádřil i americký ministr obrany Lloyd Austin.

Čínskou blokádu budeme považovat za válečný akt, vzkázal Tchaj-wan

Čínská blokáda bude považována za válečný akt, prohlásil ve středu tchajwanský ministr obrany Wellington Koo. Také varoval, že blokáda ostrova by měla dalekosáhlé důsledky pro mezinárodní obchod. Čínská armáda nacvičovala sevření ostrova minulý týden.

EU dala pokutu Českým drahám a rakouské ÖBB za to, že poškodily firmu RegioJet

Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy Kč) Českým drahám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu o použitých osobních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet. Obě firmy porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla dnes komise v tiskové zprávě. České dráhy s pokutou ani se zdůvodněním nesouhlasí. RegioJet uvedl, že se přihlásí o náhradu škody.

Policie v Srí Lance zvyšuje bezpečnost kvůli hrozbě útoku na izraelské turisty

Policie na Srí Lance zvýšila bezpečnostní opatření v oblíbené surfařské destinaci Arugam Bay, a to v reakci na možnou hrozbu útoku proti izraelským cestovatelům. Srílanská policie zintenzivnila kontroly a zavádí opatření pro ochranu turistů před nadcházející turistickou sezónou.

Jižní Korea zvažuje nasazení vojáků na Ukrajině

Jižní Korea zvažuje vyslání vojenského personálu a smrtících i nesmrtících zbraní na Ukrajinu. Tento krok by byl reakcí na zapojení Severní Koreje do války na Ukrajině, před čímž už varovaly jihokorejské tajné služby i ukrajinská armáda.

Guterres přicestoval do Kazaně, kde se má setkat s Putinem

Generální tajemník OSN António Guterres přicestoval do Kazaně na summit rozvíjejících se ekonomik BRICS, kde se má ve čtvrtek setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Oznámily to dnes tiskové agentury. Guterres má s Putinem na první schůzce od dubna 2022 jednat o situaci na Ukrajině, která třetím rokem čelí ruské agresi, a o vývoji na Blízkém východě.

Producenti filmu Blade Runner 2049 žalují Muska. Miliardáře viní z plagiátorství při uvedení robotaxi

Tvůrci filmu Blade Runner 2049 podali žalobu na společnost Tesla, jejího generálního ředitele Elona Muska a Warner Bros Discovery. Produkční společnost Alcon Entertainment uvedla, že tyto subjekty při propagaci nového robotaxi od Tesly použili obrázek vytvořený umělou inteligencí, který připomíná scénu ze sci-fi filmu.
Reklama

DOPORUČUJEME

Série HONOR Magic7 představí Autopilot AI pro mobilní zařízení

Maui County (Havaj) 23. října 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost HONOR definuje AI-first ekosystém díky spolupráci se společností Qualcomm na konferenci Snapdragon Summit 2024Globální technologická...

Začala výstavba D35 Sadová–Plotiště

Sadová (Hradecko) 23. října (PROTEXT) - V plném proudu je výstavba dalšího dálničního úseku D35, tentokrát ze Sadové do Plotišť. Sedmikilometrový úsek by měl...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

KLDR vyslala do Ruska dalších 1500 vojáků, říká jihokorejská zpravodajská služba

Severní Korea vyslala do Ruska dalších 1500 svých vojáků, uvedl dnes šéf jihokorejské zpravodajské služby Čo Te-Jong. O stejném počtu mužů, kteří z KLDR dorazili do Moskvy, hovořila jihokorejská rozvědka už minulý týden. Podobně se dnes vyjádřil i americký ministr obrany Lloyd Austin.

Čínskou blokádu budeme považovat za válečný akt, vzkázal Tchaj-wan

Čínská blokáda bude považována za válečný akt, prohlásil ve středu tchajwanský ministr obrany Wellington Koo. Také varoval, že blokáda ostrova by měla dalekosáhlé důsledky pro mezinárodní obchod. Čínská armáda nacvičovala sevření ostrova minulý týden.

EU dala pokutu Českým drahám a rakouské ÖBB za to, že poškodily firmu RegioJet

Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 48,7 milionu eur (1,2 miliardy Kč) Českým drahám (ČD) a rakouské železniční společnosti ÖBB za to, že uzavřely tajnou dohodu o použitých osobních vagonech, která poškozovala českého dopravce RegioJet. Obě firmy porušily antimonopolní pravidla EU, uvedla dnes komise v tiskové zprávě. České dráhy s pokutou ani se zdůvodněním nesouhlasí. RegioJet uvedl, že se přihlásí o náhradu škody.

Policie v Srí Lance zvyšuje bezpečnost kvůli hrozbě útoku na izraelské turisty

Policie na Srí Lance zvýšila bezpečnostní opatření v oblíbené surfařské destinaci Arugam Bay, a to v reakci na možnou hrozbu útoku proti izraelským cestovatelům. Srílanská policie zintenzivnila kontroly a zavádí opatření pro ochranu turistů před nadcházející turistickou sezónou.

Jižní Korea zvažuje nasazení vojáků na Ukrajině

Jižní Korea zvažuje vyslání vojenského personálu a smrtících i nesmrtících zbraní na Ukrajinu. Tento krok by byl reakcí na zapojení Severní Koreje do války na Ukrajině, před čímž už varovaly jihokorejské tajné služby i ukrajinská armáda.

Guterres přicestoval do Kazaně, kde se má setkat s Putinem

Generální tajemník OSN António Guterres přicestoval do Kazaně na summit rozvíjejících se ekonomik BRICS, kde se má ve čtvrtek setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Oznámily to dnes tiskové agentury. Guterres má s Putinem na první schůzce od dubna 2022 jednat o situaci na Ukrajině, která třetím rokem čelí ruské agresi, a o vývoji na Blízkém východě.

Producenti filmu Blade Runner 2049 žalují Muska. Miliardáře viní z plagiátorství při uvedení robotaxi

Tvůrci filmu Blade Runner 2049 podali žalobu na společnost Tesla, jejího generálního ředitele Elona Muska a Warner Bros Discovery. Produkční společnost Alcon Entertainment uvedla, že tyto subjekty při propagaci nového robotaxi od Tesly použili obrázek vytvořený umělou inteligencí, který připomíná scénu ze sci-fi filmu.

LeBron a Bronny James se zapsali do historie jako první otec a syn, kteří spolu hráli v NBA

LeBron James a jeho syn Bronny vytvořili nový milník NBA, když si společně zahráli v zahajovacím zápase Los Angeles Lakers. Tento historický moment se odehrál v utkání proti Minnesotě Timberwolves, kde se oba objevili na palubovce ve druhé čtvrtině. Byla to první příležitost, kdy si otec a syn zahráli spolu v NBA, což vyvolalo velké nadšení fanoušků v hale Crypto.com Arena.

Europarlament schválil půjčku pro Ukrajinu, splatí ji ale Rusko

Europoslanci schválili poskytnutí půjčky Ukrajině ve výši 35 miliard eur (884 miliard korun) s tím, že splátky mají hradit výnosy ze zmrazeného ruského majetku. Moskva to označila za hospodářský zločin světového rozměru s tím, že příští generace evropských daňových poplatníků to Rusku zaplatí.

IEF: Obnovitelné zdroje budou do konce desetiletí produkovat více než polovinu elektřiny

Svět se posouvá směrem k energeticky udržitelnější budoucnosti. Větrná a solární energie budou do roku 2030 zajišťovat více než polovinu objemu elektřiny. Problémem však je neukojitelná globální poptávka po elektřině, která současně tlačí svět do spalování fosilních paliv.
Reklama
Reklama