menu

8.6 C
Czech
Sobota 26. října 2024

Desítky tisíc lidí v Madridu demonstrovaly proti vládě a za předčasné volby

Podle úřadů na 25.000 lidí a podle organizátorů akce 400.000 se dnes v centru Madridu zúčastnilo demonstrace, kterou uspořádala pravicová a krajně pravicová hnutí a která vyzývala k demisi socialistické vlády Pedra Sáncheze a k předčasným volbám. Informovala o tom místní média.

Jakub Zbořil se vrací do extraligy, posílí Dynamo Pardubice

Jakub Zbořil se po deseti letech v zámoří vrací do české extraligy, ale překvapivě neoblékne dres brněnské Komety, kde hokejově vyrůstal. Místo toho zamíří do týmu HC Dynamo Pardubice, kde podepsal smlouvu pro tuto sezonu.

Změna času může zamávat s kvalitou spánku. Nový online kurz od Samsungu poradí, jak v noci líp doplnit energii

Praha 25. října 2024 (PROTEXT) – Samsung spouští druhý ročník kurzu Vyspi se na to! Experti ve 12 videolekcích radí, jak nejlíp upravit chování k dosažení kvalitnějšího spánku

Reklama

Přechod z letního na zimní čas nám tuto neděli 27. 10. sice dopřeje hodinu v posteli navíc, ovšem pro náš spánkový režim to výhra být nemusí. Vědecké studie opakovaně potvrzují, že změna času negativně ovlivňuje naše spaní, a tím pádem i zdraví a náladu. Co s tím? A dokážou nám se zdravým spánkem pomoct moderní technologie? Odpovědi na tyto a další otázky přináší bezplatný online spánkový kurz Vyspi se na to!, který ve spolupráci s experty z různých oborů připravil Samsung. Registrovaní uživatelé, kteří absolvují lekce kurzu, navíc získají možnost vyhrát chytré hodinky Samsung Galaxy Watch Ultra nebo Galaxy Watch7 a získají také slevový voucher na nákup chytrých hodinek na samsung.cz.

Že změna času dokáže pořádně zamávat s kvalitou spánku i množstvím energie, dokazuje nejen zkušenost mnoha z nás, ale čím dál častěji také vědecké studie. Přechod na nový režim – byť v případě zimní změny času znamená o hodinu delší spaní – totiž nesvědčí našim cirkadiánním rytmům (tj. vnitřním tělesným hodinám) a může se kromě spánku negativně podepsat na naší imunitě, koncentraci a náladě.

Za půl roku nás pak čeká ještě náročnější období. Se změnou času na letní se totiž pojí hodinové zkrácení doby spánku, což může u citlivějších a starších jedinců dokonce zvýšit riziko kardiovaskulárních příhod a depresí. Střídání času nám zkrátka ukazuje, jak obrovský vliv má spánek na naše tělo i psychiku. Naštěstí existují účinné a vědecky podložené způsoby, jak svůj spánek podpořit – a právě ty jsou náplní kurzu Vyspi se na to!

Vyspěte se (nejen) na změnu času

Kurz Vyspi se na to! je od 24. října zdarma dostupný na webu Vyspi se na to! všem, kteří nechtějí, aby je změna času rozhodila, a zároveň by rádi upravili své spánkové návyky, zvýšili množství energie, a zlepšili tak své dennodenní fungování. Dostatečný spánek totiž zdaleka není samozřejmostí. Data z aplikace Samsung Health například ukazují, že spíme čím dál kratší dobu – celosvětově je nyní průměrná délka spánku 6 hodin a 59 minut – a snižuje se také celková kvalita spánku.

„Se spánkem ve větší či menší míře bojuje až 80 % populace. Každý třetí člověk pak spí méně než 6 hodin denně, což je znak spánkové deprivace. Kvalitní spánek má přitom mnoho aspektů, nejde jenom o jeho délku,“ vysvětluje Petr Ludwig, lektor a obsahový garant kurzu, a dodává: „Kurz Vyspi se na to! nabízí každému, kdo se zajímá o své psychické a fyzické zdraví, vědecky ověřené a účinné tipy, jak v noci líp spát – a tím pádem přes den líp fungovat.“

Vše, co jste chtěli vědět o spánku

Kurz Vyspi se na to! tvoří celkem 12 tematických videolekcí. Ty se zaměřují na široké spektrum oblastí, které se spaním souvisejí. Ve videích tak promluví například Petr Ludwig (o tom, jak spánek souvisí s energií a kolik hodin by měl člověk spát), Kryštof Jarmar a Vojta Hlaváček z Brain We Are (o tom, jaké doplňky stravy mají prokazatelný vliv na spánek), světelný expert Hynek Medřický (o propojení spánku a světla) anebo medicínská antropoložka Lenka Medvecová Tinková (o způsobech, jak podpořit spaní u malých dětí).

„Zajímavým tématem je souvislost spánku a technologií. Často slyšíme, jak elektronická zařízení v podobě všudypřítomných displejů spaní narušují. To je bezpochyby pravda, ovšem moderní technologie nám můžou se zdravým životním stylem také pomáhat – stačí je správně používat. I tomu se věnuje jedna z lekcí kurzu,“ říká Marcus Deveaux, produktový manažer mobilní divize Samsung Electronics Czech and Slovak. Z dat Samsungu mimo jiné vyplývá, že počet lidí, kteří dlouhodobě sledují svůj spánek[1] pomocí technologií, se mezi roky 2021 a 2023 zvýšil o 182 %.[2]

Technologie v roli spánkového kouče

Uživatelé, kteří se zaregistrují na stránkách https://www.samsung.com/cz/vyspi-se-na-to/registrace-a-prihlaseni/ můžou nejen zhlédnou všechny lekce zdarma, ale budou také automaticky přihlášeni do soutěže o chytré hodinky Samsung Galaxy Watch Ultra nebo Galaxy Watch7. O výhře budou vítězové informování skrze e-mail. Tím ale výhody nekončí! Všichni registrovaní uživatelé získají navíc 10% slevu na nákup chytrých hodinek řady Galaxy Watch v e-shopu samsung.cz.

Chytré hodinky Samsung přinášejí svým nositelům nespočet praktických funkcí, které podporují zdravý životní styl. Zařízení dokážou sbírat data o spánku a prostřednictvím mobilní aplikace Samsung Health vytvořit přehledný report, v němž se uživatel dozví například délku spánku, dobu jednotlivých spánkových fází či skóre fyzického a duševního zotavení. Součástí aplikace je také spánkový trénink nabízející personalizované tipy, jak spát kvalitněji.

Registraci do kurzu, podrobná pravidla soutěže a jednotlivé lekce najdete na webu Vyspi se na to!.

 

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými převratnými myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, nositelných chytrých zařízení, tabletů, digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Kromě samotných přístrojů nabízí Samsung komplexní propojené zážitky díky ekosystému SmartThings a díky otevřené spolupráci s partnery. Aktuální informace najdete v Samsung Newsroom na adrese https://news.samsung.com/cz.

 

[1] Uživatelé, kteří měřili svůj spánek prostřednictvím aplikace Samsung Health minimálně jednou týdně po dobu jednoho roku.

[2] Srovnání údajů uživatelů služby Samsung Health v období od ledna do května 2021 vs. ve stejném období roku 2023. Kompletní data jsou dostupná pod tímto odkazem.

 

 

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Izrael provedl odvetný útok na Írán, Teheránem zněly výbuchy

Izraelská armáda uvedla, že v noci na dnešek provedla útoky na vojenské cíle v Íránu. Íránskou metropolí opakovaně zněly výbuchy. Izraelský útok se v posledních dnech očekával, neboť Izrael sliboval odvetu za rozsáhlý íránský útok na Izrael z 1. října. Také Írán prohlásil, že na současný útok odpoví. Exploze hlásil v noci také Damašek, informovaly světové agentury.

Česká tenistka Linda Klimovičová mění občanství a bude reprezentovat Polsko

Dvacetiletá tenistka Linda Klimovičová se rozhodla ukončit reprezentaci Česka a nově bude na mezinárodních turnajích vystupovat pod polskou vlajkou. Talentovaná hráčka, která je aktuálně na 184. místě světového žebříčku WTA, už delší dobu trénuje v Polsku a nyní tam získala občanství.

Zelenskyj odmítl přijmout Guterrese kvůli jeho návštěvě Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl přijmout generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese v Kyjevě, protože tento týden navštívil Rusko, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dnes to uvedla agentura AFP s odvoláním na zdroj z ukrajinské prezidentské kanceláře, který Guterresovu návštěvu Ruska označil za znevážení mezinárodního práva.

Bouře Trami na Filipínách připravila o život již 82 lidí, tisíce dalších čekají na záchranu

Počet obětí tropické bouře Trami na Filipínách dnes stoupl nejméně na 82. Tisíce lidí stále čekají na záchranu na střechách domů, meteorologové přitom varovali, že se bouře může příští týden vrátit, píše AP.

Musk je od roku 2022 v kontaktu s Putinem, vládu USA to znepokojuje

Americký miliardář a aktivní podporovatel prezidentské kandidatury Donalda Trumpa Elon Musk je od konce roku 2022 v pravidelném kontaktu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na řadu informovaných zdrojů z americké, evropské i ruské politiky. Neveřejná jednání šéfa nepřátelské mocnosti s jedním z nejbohatších lidí světa, který má díky spolupráci své firmy SpaceX na americkém vesmírném programu přístup k tajným informacím, jsou pro americké činitele znepokojující, uvedl deník.

Ruské drony útočily na Kyjev a Oděsu, sestřelení dronů hlásí také Rusko

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila 36 z 63 ruských dronů, dalších 16 bezpilotních strojů se zřítilo zřejmě pod vlivem prostředků radioelektronického boje, uvedlo dnes ukrajinské letectvo. Dříve vojenská správa Kyjeva oznámila, že obrana metropole během dvou vln náletů zničila až 15 dronů. Rusko naopak zmiňuje zničení sedmi ukrajinských dronů a jednoho balonu.
Reklama

DOPORUČUJEME

Sunwoda Energy si zajistila místo na seznamu BNEF Energy Storage Tier 1 pro 4. čtvrtletí 2024

Šen-čen (Čína) 25. října 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Společnost Sunwoda Energy, poskytovatel komplexních řešení pro ukládání energie, pronikla na seznam Bloomberg New Energy Finance (BNEF)...

Four Seasons Hotel Prague nyní vede Monica Eisen

Praha 25. října 2024 (PROTEXT) - Zkušená profesionálka přináší do hotelu více než 18 let zkušeností v oblasti luxusního hotelnictvíFour Seasons Hotel Prague nyní...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Izrael provedl odvetný útok na Írán, Teheránem zněly výbuchy

Izraelská armáda uvedla, že v noci na dnešek provedla útoky na vojenské cíle v Íránu. Íránskou metropolí opakovaně zněly výbuchy. Izraelský útok se v posledních dnech očekával, neboť Izrael sliboval odvetu za rozsáhlý íránský útok na Izrael z 1. října. Také Írán prohlásil, že na současný útok odpoví. Exploze hlásil v noci také Damašek, informovaly světové agentury.

Česká tenistka Linda Klimovičová mění občanství a bude reprezentovat Polsko

Dvacetiletá tenistka Linda Klimovičová se rozhodla ukončit reprezentaci Česka a nově bude na mezinárodních turnajích vystupovat pod polskou vlajkou. Talentovaná hráčka, která je aktuálně na 184. místě světového žebříčku WTA, už delší dobu trénuje v Polsku a nyní tam získala občanství.

Zelenskyj odmítl přijmout Guterrese kvůli jeho návštěvě Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl přijmout generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese v Kyjevě, protože tento týden navštívil Rusko, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dnes to uvedla agentura AFP s odvoláním na zdroj z ukrajinské prezidentské kanceláře, který Guterresovu návštěvu Ruska označil za znevážení mezinárodního práva.

Bouře Trami na Filipínách připravila o život již 82 lidí, tisíce dalších čekají na záchranu

Počet obětí tropické bouře Trami na Filipínách dnes stoupl nejméně na 82. Tisíce lidí stále čekají na záchranu na střechách domů, meteorologové přitom varovali, že se bouře může příští týden vrátit, píše AP.

Musk je od roku 2022 v kontaktu s Putinem, vládu USA to znepokojuje

Americký miliardář a aktivní podporovatel prezidentské kandidatury Donalda Trumpa Elon Musk je od konce roku 2022 v pravidelném kontaktu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na řadu informovaných zdrojů z americké, evropské i ruské politiky. Neveřejná jednání šéfa nepřátelské mocnosti s jedním z nejbohatších lidí světa, který má díky spolupráci své firmy SpaceX na americkém vesmírném programu přístup k tajným informacím, jsou pro americké činitele znepokojující, uvedl deník.

Ruské drony útočily na Kyjev a Oděsu, sestřelení dronů hlásí také Rusko

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila 36 z 63 ruských dronů, dalších 16 bezpilotních strojů se zřítilo zřejmě pod vlivem prostředků radioelektronického boje, uvedlo dnes ukrajinské letectvo. Dříve vojenská správa Kyjeva oznámila, že obrana metropole během dvou vln náletů zničila až 15 dronů. Rusko naopak zmiňuje zničení sedmi ukrajinských dronů a jednoho balonu.

Čtyři astronauti se vrátili na Zemi z ISS v modulu SpaceX, dopadli u Floridy

U pobřeží Floridy dnes dopoledne SELČ kontrolovaně do vody dopadla loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřčlennou posádkou. Tři astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová společně s ruským kosmonautem Alexandrem Grebjonkinem strávili posledních téměř osm měsíců na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) poté, co se jejich návrat zpozdil kvůli problémům kosmické lodi Boeingu a hurikánu Milton. Informovala o tom agentura AP.

Izrael tvrdí, že zabil šéfa elitních jednotek Hizballáhu v jižním Libanonu

Při izraelském náletu na jihu Libanonu zahynul Abbás Adnán Moslem, oblastní velitel elitních jednotek militantního šíitského hnutí Hizballáh známých jako Radván. Podle serveru The Times of Israel (ToI) to dnes oznámila izraelská armáda.
Reklama
Reklama