Revoluce v toustování chleba? Není to zrovna odvětví, kde bychom čekali nějaké zásadní převratné změny, přeci jen se jedná proces v zásadě velmi jednoduchý.
Opak je však pravdou, když se na problematiku zaměřila firma se sídlem v Tokiu, která se specializuje na inženýring kuchyňských přístrojů s dokonalostí sobě vlastní snad jen oku ze země samurajů.
Firma Balmuda ve svém toustovači využívá technologie páry a zcela precizního řízení teploty k jedinému cíli a to dosažení chuťového everestu toustové kultury.
Příliš mnoho superlativů? Přiznejme si, že klasický toustovaný chléb chutná přijatelně přibližně první minutu, než jej stačíte přínést ke stolu a ke konci krajíce už je to taková lehce okoralá podrážka od bot. Technologie, která ze snídaňového rituálu učiní gastronomický zážitek bychom ocenit určitě mohli.
Toaster Balmuda opéká chléb ve třech fázích a přidává do procesu 5mm vody. V první fázi tak při nižší teplotě navrátí chlebu jeho měkkost a vnitřní integritu. Fáze druhá zažehne tzv. Maillardovu reakci, nebo-li neenzymatickou reakci mezi redukujícími sacharidy dochází ke vzniku důležitých senzoricky aktivních sloučenin, které dodávají výrobkům charakteristické zbarvení, chuť a vůni, a chlebu dodá prohřátí do zlatova. Posledním krok pak rozehřeje mašinku na teplotu na 220 stupňů Celsia a dílo jest dokonáno.
Celé kouzlo však nekončí chlebem, Balmuda umí přivést zpět k životu i pekařské výrobky včerejšího dne, či nedojezenou pizzu. Toaster přichází v civilním designu v několika různých barvách a návodu v jazyce, jemuž na našem kontinentu rozumí jen málokdo. Ovládání je však velmi intuitivní ať už ohříváte croissant, rohlík nebo třeba i grilované kuře, tak vylepšení, troufám si říci až reinkarnace chutí je díky polévkové lžičce humidity a preciznímu ohřevu zcela neoddiskutovatelná.
Jedná se tedy o dokonalý toaster? Těžko posoudit, jedná se o velmi osobní přístup k tomu co má každý rád, firma Balmuda se však rozhodně zasadila o to, aby jejich výrobek tak nazýván být mohl.
Cena Balmuda Toaster je $329