Lukáš Hejlík (45) toho stíhá opravdu hodně. Začínal jako herec, ale dnes ho lidé znají hlavně díky Gastromapě, která pomáhá objevovat nejlepší restaurace po celém Česku. Kromě toho moderuje, natáčí podcasty, jezdí s projektem Listování a se svou dcerou Klárou natočil dokumentární cestopis Spolu & Hladoví. Jak zvládá skloubit všechny své aktivity a rodinný život?
Lukáš Hejlík se poprvé dostal do povědomí diváků díky seriálům Ošklivka Katka nebo Ordinace v růžové zahradě, ale dnes je mnohem známější jako food bloger a propagátor kvalitního jídla. Jak řekl v podcastu Bubliny pro Proženy.cz, jeho denní program je nabitý, ale dělá jen to, co ho baví. „Spojuji to, co mě baví, s tím, co umím,“ řekl o svém životním stylu.
Z herectví k jídlu a literatuře
Lukáš Hejlík se proslavil jako herec v seriálech Ošklivka Katka nebo Ordinace v růžové zahradě, ale dlouhá léta působil i na divadelní scéně. Hrál v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích a poté v Městském divadle Brno. Dnes je známý hlavně jako propagátor gastronomie a literatury. Jeho projekt Listování už více než 20 let přibližuje divákům knihy zábavnou formou. Jak řekl v podcastu Proti proudu, „Listování není nudné předčítání, ale akční zábava. Jinak by na nás lidi nechodili.“
Přesto mu největší popularitu přinesla jeho vášeň pro jídlo.
Gastromapa: Jak změnil pohled Čechů na gastronomii
Gastromapa Lukáše Hejlíka dnes patří mezi nejoblíbenější food projekty u nás. Na facebookovém profilu má jasné motto: „Někdy je lepší si za jídlem trochu zajet, než se hodně spálit.“
Projekt začal jako osobní blog, ale postupně se rozrostl o mobilní aplikaci, knihu a vlastní online pořad. Hejlík podniky hodnotí nezávisle – nechodí na pozvání, vždy platí za sebe a předem se neohlašuje. Chce totiž zažít stejnou atmosféru jako běžný host.
Spolu & Hladoví: O jídle i vztahu s dcerou
Dokumentární cestopis Spolu & Hladoví, který uvedla HBO Max, není jen o jídle. Jak napsal server Žena.cz, ukazuje i vztah otce a dcery, kteří spolu nežijí v jedné domácnosti. Hejlík přiznává, že ne vždy bylo snadné najít společnou řeč.
„Klára si často stěžovala, že vybírám jídlo za ni a že si pořád fotím každé jídlo,“ přiznal s úsměvem. Přesto jim projekt pomohl lépe se poznat a dokázal, že skvělé jídlo se dá najít i mimo velká města.
Rodina jako priorita
Z předchozího vztahu má dceru Kláru a se svou současnou ženou Veronikou má syna Vojtu. Jak přiznal v podcastu Proti proudu, jeho žena ho ve všem plně podporuje. „Jsem v pohodě, dělej, tvoř, jezdi… Ale musíš vědět, že to máš vyřešené s dětmi, aby ti jednou neřekly: Tati, hodně jsi jezdil,’“ řekl.
Hejlík si je vědom toho, že balanc mezi prací a rodinou je křehký. Snaží se být otcem a manželem, který není jen na cestách.
Co bude dál?
Hejlík tvrdí, že nové nápady spíš krotí, než aby vymýšlel další projekty. Ale kdo ví? Možná se brzy dočkáme další knihy, cestopisu nebo pořadu, který nás zase naučí něco nového o jídle. Jedno je ale jisté – Lukáš Hejlík se rozhodně nezastaví.