Bylinkové čaje jsou užívány po staletí. Věděli jste, že to nejsou pravé čaje? Černý čaj, zelený čaj nebo oolong se vaří z listů rostliny Camellia sinensis. Bylinné čaje se naopak vyrábějí ze sušeného ovoce, květin, koření nebo bylin.
To znamená, že bylinkové čaje mohou mít širokou škálu chutí a představovat zdravou variantu k sladkým nápojům nebo vodě. Kromě toho, že jsou dobré, mají také zdraví prospěšné vlastnosti. Ve skutečnosti se používají jako přírodní léky na různé nemoci již po stovky let.
Heřmánkový čaj
Je nejčastěji známý pro své uklidňující účinky a používá se jako pomoc při potížích se spánkem. Rovněž se předpokládá, že má antibakteriální, protizánětlivé a jaterní účinky. Může pomoci proti průjmům a žaludečním vředům.
Mátový čaj
Mátový čaj je jedním z nejčastěji užívaných bylinných čajů na světě. I když se nejčastěji používá k podpoře zdraví trávicího traktu, má také antioxidační, protirakovinné, antibakteriální a antivirové vlastnosti.
Několik studií ukázalo, že přípravky z máty peprné, které často obsahovaly i jiné bylinky, mohou pomoci zmírnit trávicí potíže, nevolnost a bolesti žaludku. Studie opakovaně zjistily, že mátový olej je účinný při zmírňování příznaků syndromu dráždivého tračníku.
Zázvorový čaj
Zázvorový čaj je chutný kořeněný nápoj, který obsahuje spoustu zdravých antioxidantů bojujících proti chorobám. Pomáhá také proti zánětu a stimuluje imunitní systém, ale nejznámější je jako účinný lék na nevolnost. Důkazy také naznačují, že zázvor může pomoci předcházet žaludečním vředům a zmírnit zažívací potíže nebo zácpu.
Ibiškový čaj
Čaj z ibišku je vyroben z barevných květů rostliny. Má růžovo-červenou barvu a osvěžující chuť. Lze ho pít jak horký, tak ledový. Kromě výrazné barvy a jedinečné chuti nabízí i zdravotní benefity. Má antivirové vlastnosti a může pomoci snížit vysoký krevní tlak a bojovat s oxidačním stresem. Neměl by se však užívat s určitými diuretiky nebo současně s aspirinem.
Čaj z echinacey
Jedná se o velmi populární lék na nachlazení. Užívá se i jako prevence. Posiluje imunitní systém, což může tělu pomoci v boji proti virům nebo infekcím. Tento teplý bylinný nápoj může přinejmenším pomoci uklidnit bolest v krku nebo vyčistit ucpaný nos, pokud se cítíte nachlazení.
Čaj Rooibos
Rooibos je bylinkový čaj, který pochází z Jižní Afriky. Je vyroben z listů rostliny rooibos. Jihoafričané ji historicky používali k léčebným účelům, ale na toto téma existuje jen velmi málo vědeckých výzkumů.
Jedna studie naznačuje, že čaj rooibos může spolu se zeleným a černým čajem stimulovat buňky podílející se na růstu a hustotě kostí. Stejná studie zjistila, že tento čaj také snižoval markery zánětu a buněčné toxicity.
Šalvějový čaj
Šalvějový čaj je dobře známý pro své léčivé vlastnosti. Vědecký výzkum podporuje několik jeho zdravotních výhod, zejména pro zdraví mozku. Řada studií prokázala, že šalvěj je prospěšná pro kognitivní funkce. Ukazuje se, že je potenciálně prospěšná i pro zdraví srdce a tlustého střeva.
Čaj z meduňky
Má lehkou citrónovou chuť. Může zlepšit hladinu antioxidantů, zdraví srdce, pokožky a dokonce pomoci při zmírnění úzkosti.
Šípkový čaj
Vyrábí se z plodů růžového keře. Má vysoký obsah vitamínu C a prospěšné rostlinné sloučeniny, které mají protizánětlivé vlastnosti – snižují zánět a bolest spojenou s artritidou. Šípky mohou být také prospěšné pro regulaci hmotnosti, protože jedna 12týdenní studie u 32 lidí s nadváhou zjistila, že užívání extraktu z šípku vedlo ke snížení BMI a břišního tuku.
Přečtěte si o bylinách a koření, které snižují zánět v těle.
Čaj z mučenky
Z listů, stonků a květů mučenky se vyrábí mučenkový čaj. Ten se tradičně používá k úlevě od úzkosti a zlepšení spánku.
Bylinkové čaje mají různé příchutě a jsou přirozeně bez cukru a kalorií. Mnoho z nich má také účinky podporující zdraví a moderní věda začala potvrzovat některá z jejich tradičních použití. Ať už jste milovníkem čaje nebo nováčkem, nebojte se vyzkoušet těchto 10 bylinných čajů.