Agni je jedním z nejdůležitějších konceptů v ájurvédě. Pomáhá nám zpracovat všechny aspekty života – nejen naše jídlo, ale také naše každodenní zkušenosti.
Silný Agni
Když je Agni silný a v rovnováze, umožní nám správně strávit jídlo a přizpůsobit naše zážitky a vzpomínky. Zajišťuje vstřebávání toho, co naše tělo potřebuje, a spálení toho, co ne.
Slabý Agni
Agni však může zeslábnout díky přejídání, nebo když jíme málo bohatá jídla. Vnímáme-li Agni jako oheň, potřebuje roznícení, aby začal fungovat. Naopak pokud moc přiložíte, bude se dusit.
Podle ájurvédské teorie budeme mít obecnou tendenci buď k slabému, nebo zhoršenému Agni v závislosti na naší dominantní dóše: Vata, Kapha nebo Pitta.
Když je Vata nebo Kapha dominantní či nevyvážená, Agni má tendenci být slabší. Mezi příznaky patří nedostatečné vstřebávání živin, zácpa nebo průjem. Pokud jídlo není správně tráveno, místo toho se rozloží fermentací, což může způsobit plynatost.
Když je Pitta dominantní, může být Agni nadměrný nebo zhoršený. To zase vede k pálení žáhy a kyselému refluxu.
Vyzkoušejte tyto tipy, které vám pomohou udržet váš Agni silný a vyvážený:
Stimulace Agni
Pro pomoc při trávení používejte do jídla tato koření: zázvor, černý pepř, kardamom, skořici, kajenský pepř či kmín. Pomáhají rozkládat jídlo během vaření a také stimulují trávicí šťávy v ústech a žaludku. Před jídlem lze užívat jablečný ocet, nebo přidat do jídla citronovou šťávu.
Domácí čaj pro povzbuzení trávicího ohně:
1 litr vody
1 špetka kajenského pepře
2 cm kořene zázvoru nasekaného nebo nastrouhaného
1 až 2 čajové lžičky kamenné soli
2 lžíce javorového sirupu nebo jiného přírodního sladidla
Šťáva ze 2 limetek
Postup přípravy: Všechny přísady kromě limetkové šťávy přiveďte k varu. Vařte 20 minut. Nechte několik minut vychladnout a poté přidejte limetkovou šťávu. Čaj pijte teplý 10–20 minut před jídlem.
Alternativně: 10-20 minut před jídlem žvýkejte kousek zázvoru s kamennou solí a trochou limetkové šťávy.
Nerovnováha dóši Pitta a zhoršený Agni může být důsledkem nadměrně horkých, kořeněných, mastných nebo slaných potravin a nadměrného alkoholu. Hořká, sladká a svíravá chuť vám pomůže nastolit rovnováhu a potlačit zažívací oheň. Zkuste čaj z čerstvé máty, zelený čaj nebo pampeliškový čaj (hořký). Pomáhají také při detoxikačním procesu. Váš zažívací oheň také utlumíte, budete-li jíst menší porce jídla.
Přečtěte si: 5 potravin a nápojů, kterým byste se měli vyhnout před spaním.