Stejnému problému jako Izrael čelí po znovuotevření Británie. Nejsou lidi. Restaurace a hospody tvrdí, že až čtvrtina osob zaměstnaných před pandemií covid-19 se nevrátí. Informuje o tom deník Guardian.
Od oznámení, že se bude rozvolňovat, dostávaly anglické restaurace a bary nevídané množství žádostí o rezervaci míst. Lidé si totiž nechtěli nechat ujít první příležitost najíst se venku. Některé tak během prvních 48 hodin od otevření možnosti rezervace zaznamenaly i přes 5 tisíc žádostí. Nejsou však zaměstnanci.
Největší britská skupina hospod Mitchells & Butlers, která provozuje stovky hospod, barů a restaurací po celém Spojeném království, přišla od loňského roku o 9 000 ze 39 000 zaměstnanců. Pizza Express, která má základnu v Británii, pak kupříkladu hledá 1 000 zaměstnanců. Tisíce propustila před méně než rokem.
Problémem je mimo covid-19 ale také brexit a nedostatek kvalifikovaných lidí z EU přicházejících za prací do Spojeného království. Odhaduje se, že více než 30 % pracovníků v pohostinství ve Velké Británii přišlo před brexitem z Evropy. V Londýně je to více než polovina zaměstnanců.
Situaci ohledně nedostatku zaměstnanců nezlepšuje kupodivu ani fakt, že v pohostinství má nyní možnost pracovat mnohem méně lidí. Dle technologické společnosti Fourth tento měsíc pracuje v pohostinství o 28 % méně lidí než před rokem.
Průmysl proto získává 5 milionů liber na podporu školení až 10 000 nových zaměstnanců. Podle zaměstnavatelů šli pracovníci buď za jiným zaměstnáním nebo se po několika měsících uzavřených podniků vrátili domů do Evropy.
Alistair Storey, generální ředitel společnosti Westbury Street Holdings, si ale myslí, že noví zaměstnanci nebudou stačit na podporu průmyslu, který v plném proudu zaměstnával 3 miliony lidí. Dle něj to ale bude ještě těžší v druhé polovině roku, protože se otevřou podniky i s pitím a stolováním uvnitř.
„Dostáváme spoustu žádostí o práci, ale ne od lidí s dovednostmi, které požadujeme,“ řekl Storey a poznamenal, že zkušení přední zaměstnanci nebo manažeři se hledají stejně obtížně jako kvalifikovaní zaměstnanci kuchyně.
Dodal, že na nedávném setkání v oboru odhadovali kolegové restauratéři, že jim chybělo 10 % až 25 % zaměstnanců.
„Myslím, že letos v létě budeme využívat více studentů než kdy jindy, abychom to zvládli,“ uvedl Des Gunewardena, spolumajitel společnosti D&D.
Dle Petera Borg-Neala, předsedy Oakman Inns, nebudou skutečné problémy odhaleny, dokud v září neskončí tzv. „furlough scheme“ program a nebude jasné, kolik pracovníků se nikdy nevrátí.
Vláda dle Borg-Neala bude muset „přehodnotit imigrační principy“, aby umožnila pohostinským podnikům přivést více pracovníků ze zámoří. Zvednout se budou muset také platy.