Rajčata jsou oblíbenou součástí jídelníčku mnoha lidí. Jsou jednoduchá na pěstování, takže si můžete snadno dopřát tuto zdravou potravinu z vlastní zahrádky. Jaké existují odrůdy rajčat a co z nich připravovat?
Odrůdy
Existují stovky odrůd rajčat. Jsou k dispozici v mnoha tvarech (od malých kuliček po velké ovály), barvách (od zelené po červenou, žlutou a oranžovou) a velikostech (od malých hroznových rajčat po rajčata obří velikosti).
Úroveň sladkosti a kyselosti se liší v závislosti na podmínkách růstu a zralosti při sklizni. Některá rajčata mají málo semen, zatímco jiná jich mají mnoho.
Kromě čerstvých rajčat najdete rajčata v konzervách, která jsou nakrájená na kostičky, rozdrcená, nebo ve formě pyré. Často také obsahují další přísady, například přidaný sodík. Existuje také řada rajčatových výrobků, jako je rajčatová pasta (koncentrovaná vařená rajčata), rajčatová šťáva (která se prodává samostatně nebo jako součást směsí zeleninových šťáv) a sušená rajčata (lze prodávat samostatně, nebo balená a nakládaná v oleji).
Mnoho dochucovadel používá rajčata jako základ. Nejznámější je asi kečup a rajčatová salsa. Při nákupu komerčních rajčatových omáček si vždy přečtěte etiketu. Některé značky obsahují spoustu přidaného cukru a sodíku. Nejlepší způsob, jak se těmto přísadám vyhnout, je vyrobit si vlastní domácí kečup, nebo salsu z čerstvých či konzervovaných rajčat.
Jak vybrat ta nejlepší rajčata
Hledejte čerstvá rajčata, která jsou pevná s hladkou a lesklou slupkou. Barva by měla být jednotná. Vyhněte se rajčatům s řezy, otlaky, měkkými skvrnami nebo plísní. Během sezóny sklizně jsou nejlepší místní rajčata z farmářského trhu.
Konzervovaná a zavařená rajčata a rajčatové výrobky můžete zakoupit kdykoli během roku.
Skladování rajčat
Na rozdíl od všeobecného přesvědčení byste neměli čerstvá rajčata uchovávat v chladničce. Snižuje to jejich chuť. Místo toho skladujte rajčata na chladném a suchém místě mimo chladničku.
Čerstvá rajčata před krájením dobře omyjte. Jakmile jsou rajčata nakrájena, uložte je do chladničky a spotřebujte do několika dnů. Pokrmy s vařenými rajčaty byste měli zchladit a spotřebovat do týdne.
Jak rajčata připravovat
Rajčata se často používají do salátů, polévek, dipů (jako guacamole) či omáček. Můžete si je vychutnat čerstvá i vařená.
Při vaření rajčat zvažte restování, grilování nebo pražení. Pražením získáte šťavnatou, koncentrovanou chuť a texturu. K opékání ochutíme rajčata olivovým olejem, česnekem, červenou paprikou a dalšími bylinkami a kořením. Pečená rajčata můžete jíst samotná, nebo je můžete použít na pyré do rajčatové omáčky, nebo jako zálivku na grilované či pečené maso, kuře a ryby.
Rajčata také můžete použít k výrobě jednoduché rajčatové omáčky a ochucovat s ní těstoviny či dušené maso. Omáčku dochuťte bazalkou, oreganem, petrželkou, nebo česnekem. Velká rajčata také můžete plnit mletým masem a rýží pro zdravé a vydatné hlavní jídlo.