menu

18.6 C
Czech
Neděle 8. září 2024

Izraelské odbory svolávají generální stávku, podpořily tak pozůstalé

Největší izraelské odbory na pondělí svolávají generální stávku. Podpořily tak výzvu pozůstalých rukojmích, kteří tímto krokem chtějí donutit vládu k uzavření dohody s Hamásem o příměří a propuštění zbývajících unesených. Uzavřené bude podle agentury Reuters i největší letiště v zemi, k protestu se přidají také samospráva druhého největšího města Tel Avivu i další obce. Výrazně tak stoupá tlak na vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Uznejme Ukrajinu jako technologickou velmoc. SiteOne i její klienti pomáhají lidem postiženým válkou

Sledujte nás na sítích

Praha 4. března 2022 (PROTEXT) – Ekonomika Ukrajiny patří dlouhodobě ke slabším, k tomu se navíc přidaly i hrůzy války. Ukrajinci jsou v Evropě často využíváni pro méně odbornou práci, přitom zejména v jejich řadách nechybí odborníci v IT oboru. A právě jim dává SiteOne ve svých řadách prostor. Nabízí možnost naplno využít potenciál a zvýšit jejich životní úroveň.

Reklama

Počet zaměstnanců z Ukrajiny v Česku i přes covidová omezení v posledních dvou letech rostl, jak dokazují statistiky úřadu práce a ministerstva vnitra. Vyplývá z nich i to, že Ukrajinky a Ukrajinci tvoří více než čtvrtinu zahraniční pracovní síly v Česku. Dá se předpokládat, že jde o ještě vyšší poměr, protože podle neoficiálních zdrojů tu velká část z nich pracuje načerno. Nicméně i tak lidé z Ukrajiny dlouhodobě pomáhají v tuzemsku řešit nedostatek pracovních sil.

Přesto si ekonomové i zaměstnavatelé stěžují na nedostatek lidí, což považují pro českou ekonomiku za největší překážku, a žádají zjednodušení přístupu cizinců na náš trh práce. Podle expertů se nezaměstnanost dostala na přirozenou hranici a volní pracovníci v zemi jednoduše nejsou. Odbory nesouhlasí ani s jedním z tvrzení a trvají na zvýšení platu zaměstnancům. Pak by jich byl mezi Čechy dostatek, předpokládají.

Ukrajinské ženy a muži mají dveře do SiteOne otevřené

Co se týče zaměstnanců z Ukrajiny, není jich v Česku nedostatek jen na podhodnocených pracovních pozicích. Zatímco Češi stylizovali Ukrajince do představitelů levné pracovní síly, z Ukrajiny se stala technologická a IT velmoc. Podle moderní ekonomické diplomacie MZV ČR je na jejím území více než čtyři tisíce firem zaměřených na blockchain, vývoj počítačových her nebo třeba nanotechnologií. Tento druh služeb je třetím nejdůležitějším exportním artiklem Ukrajiny.

Reklama

SiteOne si je jako český expert na digitální transformaci vědoma jak obrovského potenciálu, tak aktuální tragické situace a připojuje se k podpoře Ukrajiny. Ženám, kterým se podařilo dostat přes hranice, nabízí možnost spolupráce na designerských pozicích a v developmentu. Zároveň je to pro ně příležitost rovnocenně se zařadit do společnosti, dostávat adekvátně zaplaceno za práci ve svém oboru a vést v rámci možností normální život bez strachu o prostředky.

Stejně tak SiteOne umožňuje práci ve full remote režimu ukrajinským IT odborníkům. Komunikace v angličtině je pro nás samozřejmostí. Pro kolegy z Ukrajiny tím padá bariéra neznalosti češtiny.

„Do Česka nejčastěji proudí lidé ze západní Ukrajiny, často bez vzdělání. Jsou velmi pracovití, takže na ně narazíte všude. Proto mají Češi Ukrajince zafixované jako zedníky a uklízečky. Ale stejně tak jsou vnímáni Češi, kteří jezdí pracovat do Británie,“ porovnává vnímání národů Olga Koroťa, Ukrajinka dlouhodobě žijící v Česku. „Taky je rozdíl mezi znalostí angličtiny na periferiích Ukrajiny a ve velkých městech.“

„Lidé pracující v IT angličtinu ovládají perfektně, jsou zvyklí pracovat odkudkoliv, z nabídek si mohou vybírat, znám například spoustu takových v Kyjevě. Obrovskou výhodu mají ti, co v Česku studovali. Ale někteří raději vzali noční směny v továrně, jen aby uživili rodinu, přestože mají odborné vzdělání. Teď v první vlně prchají pryč ti, kteří tu mají známé a mohou u nich zůstat. Další vyčkávají, protože nevědí, co bude, a na Ukrajině mají vazby. Po odjezdu by se nemohli půl roku vrátit,“ vysvětluje.

Ukrajina dlouhodobě čelí jiným než vojenským útokům

„Přeji si, aby občané Ruské federace nejdéle ve střednědobém horizontu nastoupili náročnou cestu směrem k demokracii. To je jediná cesta pro dlouhodobý mír a spravedlivou prosperitu a dobrý život,“ říká k situaci na Ukrajině Jan Bezděk, CEO SiteOne . A zároveň vyzývá: „Nedávejme prostor dezinformacím. Ověřujme několikrát jakoukoliv zprávu, než ji začneme šířit dále.“

Na Ukrajinu totiž mimo raket útočí i ruské lži a konspirace. Hybridní informační válka skrze proruské dezinformační weby začala dávno před tou, kterou zažívají ukrajinští občané na vlastní kůži. SiteOne proto dlouhodobě finančně podporuje boj s lživými informacemi prostřednictvím Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a Deníku N.

Jsme pyšní, že spolupracujeme s těmi, kterým nechybí empatie

Ani klienti SiteOne nezůstali pozadu a přidávají se k pomoci. Společnost E.ON daruje organizaci Člověk v tísni 10 milionů korun na pomoc lidem postiženým válkou, jak informuje Deník. Rodinám uprchlíků poskytne ubytování ve firemních rekreačních zařízeních. Finanční pomoc ze sbírky mezi vlastními zaměstnanci pošle energetický gigant českým obcím, do kterých míří lidé z Ukrajiny. Uprchlickým táborům nabídne energetické technologie. Vedení společnosti se připravuje i na možnou energetickou krizi.

UNICEF, který má od SiteOne responzivní web, upozorňuje na ohrožení 7,5 milionu ukrajinských dětí a zajišťuje pro ně humanitární pomoc. K pomoci se přihlásil i další z našich partnerů. „V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině nabízí EUC do odvolání bezplatnou základní zdravotní péči ukrajinským občanům bez českého zdravotního pojištění. Stačí přijít na recepci naší kliniky,“ najdete na facebooku kliniky.

Do Česka, kterému se podařilo vymýtit vzteklinu, má Ukrajina daleko. Proto výuková veterinární ambulance České zemědělské univerzity v Praze v reakci na oznámení Státní veterinární správy (SVS) zdarma vyšetří zvířata doprovázející válečné uprchlíky a naočkuje je proti vzteklině. To je pro SVS jediný akceptovatelný scénář, aby se sem nebezpečné onemocnění znovu nedostalo, tvrdí pražský Deník.

„Nad rámec včerejšího daru 100 milionů korun ze strany naší skupiny PPF na vzdělávání dětských uprchlíků jsme se rozhodli věnovat za Air Bank a Zonky na pomoc Ukrajině dalších 10 milionů korun,“ uvádí Air Bank na facebookovém profilu.

Banka se taky rozhodla vracet na účet poplatek za zahraniční platbu na Ukrajinu. I když s tím nastal problém u dvou sbírkových účtů, Air Bank ho brzy vyřešila a benefit pro štědré dárce trvá.

Autor: redakce SiteOne

Kontakt: pavla.gabrhelikova@siteone.cz

Reklama
Reklama

Vybrali jsme pro vás

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.
Reklama

DOPORUČUJEME

Společnost TCL odhaluje budoucnost digitálního umění v domácnosti: Na veletrhu IFA 2024 představuje vůbec první televizor TCL NXTFRAME se zvukem od Bang & Olufsen

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Proměňte svůj domov pomocí umění a technologiíSpolečnost TCL na veletrhu IFA 2024 představila svou úplně první televizi TCL...

Společnost TCL Europe představila na veletrhu IFA 2024 vlajkovou loď řady X11H – první televizor TCL QD-Mini LED se zvukovou technologií společnosti Bang &...

Berlín 6. září 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Když se krásný obraz spojí s krásným zvukem, posouvá společnost TCL laťku prémiového domácího kina na dosud nepoznanou...
Reklama
Reklama

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Tisíce lidí v ulicích Francie protestují proti jmenování Barniera premiérem

V sobotu po celé Francii vypukly rozsáhlé protesty v reakci na rozhodnutí prezidenta Emmanuela Macrona jmenovat Michela Barniera premiérem. Protesty svolaly především levicové strany, které obvinily Macrona z toho, že „ukradl“ legislativní volby.

Při útoku na budovu bývalé školy v Gaze zahynulo nejméně osm lidí

Nejméně osm Palestinců zemřelo při izraelském úderu na budovu školy v Gaze, informuje dnes izraelský server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na palestinskou tiskovou agenturu WAFA. Izraelská armáda uvedla, že v areálu školy bylo velitelské středisko teroristického hnutí Hamás. Také agentura Reuters zmiňuje osm obětí v uprchlických stanech uvnitř někdejší školy. Při samostatném incidentu bylo při úderu na obytnou budovu v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy podle Reuters zabito dalších pět Palestinců.

Itálie nezaváhá v podpoře Ukrajiny, je to v jejím národním zájmu, míní Meloniová

Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam, nejméně čtyři lidé zemřeli, úřady hlásí 78 zraněných

Tajfun Yagi zabil na severu Vietnamu nejméně čtyři lidi a 78 dalších zranil poté, co tam dnes dosáhl pevniny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vietnamské úřady. Bilance obětí letošní nejsilnější asijské bouře tak přesáhla počet 20, píše Reuters.

Při ruském útoku na ukrajinskou Konsťantynivku byli zabiti tři lidé

Tři lidé byli zabiti a další tři zraněni při ruském ostřelování města Konsťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Oznámil to dnes šéf oblastní správy Vadym Filaškin. Ruské síly dnes ovládly vesnici Kalynove v Doněcké oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Rusko kromě toho v noci na dnešek zaútočilo na Ukrajinu 67 drony s dlouhým doletem. Ukrajinské letectvo oznámilo, že 58 z nich sestřelilo. V Kyjevě trosky dopadly v blízkosti obytných budov a také nedaleko ukrajinského parlamentu. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti. Patrně ukrajinský útok dronem způsobil exploze v nespecifikovaném zařízení v ruské Voroněžské oblasti, oznámil tamní gubernátor.

Boj o US Steel se stupňuje: Cleveland-Cliffs se chystá převzít otěže

Boj o amerického ocelářského giganta US Steel nabírá na obrátkách, když konkurent Cleveland-Cliffs kritizuje plánovaný prodej společnosti do japonských rukou a nabízí alternativní řešení. Vstup této firmy do hry navíc rozdmýchává politické napětí v klíčovém volebním roce.

Selena Gomez se připojuje k miliardářskému klubu

Selena Gomez dosáhla nového milníku. Ve svých 32 letech se stala miliardářkou. Její majetek odhaduje na 1,3 miliardy dolarů. Přestože se prosadila v hudbě a herectví, většina jejího bohatství pochází z její značky kosmetiky Rare Beauty.

Po ruském útoku na ukrajinský Pavlohrad je jeden mrtvý a 55 zraněných

Při dnešním ruském raketovém útoku na ukrajinský Pavlohrad jeden člověk zemřel a dalších 55 utrpělo zranění, informovala Státní služba pro mimořádné události (DSNS) v Dněpropetrovské oblasti.

CNBC: Pět největších měst v Evropě, která lákají k bydlení milionáře

Konzultační realitní společnost Knight Frank se sídlem v Londýně sestavila na základě průzkumu žebříček velkých evropských měst nejvíce vyhledávaných milionáři. Centrem superbohatých ve skutečnosti není hlavní město Velké Británie, ale Francie.
Reklama
Reklama