Avokádo se v posledních letech stává stále populárnější potravinou. Lidé mixují krémové ovoce do svých smoothies nebo je krájí a vrství na toasty.
Toto zelené ovoce se stalo nepostradatelným v kuchyních po celém světě. A to z dobrého důvodu. Avokádo poskytuje řadu zdravotních výhod a je všestrannou přísadou při vaření, řekla CNN nutriční poradkyně Lisa Drayer.
Tučné ovoce používá do polévek, dipů, a dokonce i čokoládových lanýžů. V závislosti na tom, jak s ním zacházíte, může být avokádo vynikající náhražkou tuku. A vaše dezerty dokonce ani nemusí chutnat jako avokádo. Je plné živin a může být prospěšnou součástí vyvážené stravy. Toto jsou čtyři způsoby, jak avokádo prospívá vašemu zdraví:
1. Je skvělým zdrojem draslíku
100gramová porce avokáda obsahuje podle amerického ministerstva zemědělství 485 miligramů draslíku. Pro srovnání, banán má 358 miligramů draslíku na 100 gramů. Tento minerál pomáhá regulovat nervové funkce a přesouvat živiny do buněk. Zároveň odvádí odpad z těla.
Draslík také podle American Heart Association dobře funguje v boji proti vysokému krevnímu tlaku. Vysoké hladiny sodíku mohou zvýšit krevní tlak a draslík umožňuje, aby více sodíku opustilo tělo naší močí. To zase náš tlak snižuje.
2. Je plné mononenasycených tuků
Mononenasycené tuky jsou molekuly tuku s jednou nenasycenou uhlíkovou vazbou, říká Lisa Drayer. Jednoduše řečeno, je to nenasycený tuk, který působí na snížení LDL cholesterolu, aniž by ovlivnil dobrý HDL cholesterol. Když máte příliš mnoho LDL cholesterolu, ztvrdne podél okrajů vašich tepen a zužuje je. To snižuje průtok krve tepnami, což může způsobit krevní sraženiny a další zdravotní komplikace.
3. Má také vysoký obsah vlákniny
Avokádo má téměř 7 gramů vlákniny na 100 gramů ovoce. Potraviny s větším množstvím vlákniny mají tendenci vás zasytit déle, než potraviny s nízkým obsahem vlákniny. Díky tomu je avokádo skvělou volbou pro lidi, kteří si hlídají svou váhu.
4. Je bohaté na folát (kyselinu listovou)
Toto tučné ovoce je bohaté na folát, s 81 mikrogramy na 100 gramů avokáda. Folát je vitamín B, který je důležitý pro správnou funkci mozku a zdravé těhotenství. Úřad pro doplňky stravy National Institutes of Health Office doporučuje ženám v plodném věku konzumovat 400 mikrogramů folátu denně.
Folát může pomoci předcházet vrozeným vadám, konkrétně těm, které postihují mozek a páteř dítěte, během prvních týdnů těhotenství. Přibližně polovina těhotenství ve Spojených státech je neplánovaná, jak uvádí článek. Proto je důležité, aby všechny ženy v plodném věku měly dostatek folátu jako součást své pravidelné stravy.
Sečteno a podtrženo
Avokádo je skvělým zdrojem živin a může pomoci snížit LDL cholesterol. Navíc vás zasytí na delší dobu. Stejně jako ostatní potraviny s vysokým obsahem tuku je avokádo kaloricky výživné. Porce 100 gramů avokáda obsahuje 160 kalorií.