12. dubna by se dle plánu měly v Anglii otevřít všechny obchody, které nejsou nezbytné, ale také například služby jako kadeřnictví či venkovní části hospod, barů a restaurací. Ty tak zaznamenávají prudký nárůst rezervací. Informuje o tom server The Guardian.
Lidé si nechtějí nechat ujít první příležitost najíst se venku. Anglické restaurace a bary s venkovním posezením tak uvádějí, že dostávají nevídané množství žádostí o rezervaci místa.
Britský premiér Boris Johnson navíc minulou sobotu uvedl, že data covid-19 neukazují na nic, co by změnilo plány na postupné rozvolňování v Anglii. Uvedl, že se těší, až se nechá ostříhat a dá si pivo na zahrádce hospody. Počet nových případů totiž v Anglii nadále klesá.
Některá místa tak také investovala obrovské částky peněz, aby byla schopná své hosty venku usadit. Například provozovatel hospod a barů ve Velké Británii Punch Pubs investoval neuvěřitelných 1 milion liber (30,7 milionů korun) do pivních zahrádek a venkovních prostor.
Mnoho hospod, barů a restaurací dle The Guardian obdrží během 24 hodin i tisíce rezervací. Emma McClarkin, generální ředitelka Britské asociace piv a hospod, však uvedla, že mnoho hospod, které otevírají své pivní zahrádky, nebude mít žádný zisk. „Ti, kdo otevírají, jsou ti, kteří se zoufale snaží znovu spojit se zákazníky… Bude to ztrátové, ale podniky se připravují, aby se vrátily k tomu, co umí nejlépe,” uvádí.
Restaurace a bary jdou zákazníkům naproti
McClarkin také dodala, že stále čekají na instrukce od vlády, aby věděli, za jakých podmínek mohou pracovat. Uvádí také, že místa utratila miliony, aby se ujistila, že jsou “covid bezpečná”, neboť bezpečnost zákazníků a zaměstnanců je jejich prioritou. Některá místa tak investovala do stanů či různých polopermanentních konstrukcí. Další novinkou, jež některé restaurace zavedly, je také možnost objednávat si z telefonu, díky čemuž odpadá potřeba roznášet menu.
„Když mluvíme s našimi hosty, kteří si rezervují místo, jejich nadšení je úžasné, lidé si udělali volno v práci, aby se k nám připojili v našem zahajovacím týdnu, a nemůžeme jim dostatečně poděkovat za jejich podporu,“ řekla Becky Wilkes, vedoucí prodeje a marketingu ve společnosti D&D London, která provozuje mimo jiné bar a restauraci 20 Stories in Manchester. Ta zaznamenala obrovský zájem o rezervace od oznámení vlády. „Během prvních 48 hodin od otevření možnosti rezervace pro 20 Stories in Manchester, jsme obdrželi úžasných 5 259 rezervací na terasu. Vše pro data mezi 12. dubnem a 16. květnem,“ dodává. Poté by mělo dojít k dalšímu rozvolnění.
Toni Carbajosa, mimo jiné spolumajitelka restaurací Rioja a Cranside Kitchen v Glasgow, uvedla pro The Guardian, že zájem byl „bezprecedentní“ a „neuvěřitelný“.
Zájem však nemusí znamenat vše, v loňském roce během rozvolnění si totiž někteří lidé své místo zarezervovali, ovšem nedorazili. Šéfkuchař Tom Kerridge to poté kritizoval a nazval zákazníky „sobeckými“ a „ostudnými“ za to, že se nedostavili a nerespektovali své rezervace. Restauratéři říkají, že během pandemie je mnohem důležitější než kdy jindy, aby lidé dali podnikům vědět, pokud nedorazí.