Francouzský restauratér Pascal Mousset má nové menu. Doufá, že přesvědčí své příznivce, aby změnili své celoživotní zvyky v reakci na zákaz nočního vycházení kvůli pandemii a večeřeli stejně brzy jako Angličané.
Hosté si mohou objednat jeho nabídku „After Work“ za 19 eur, která obsahuje foie gras, kančí paštiku a kalamáry do 20:00. Hodinu před tím, než dojde v Paříži a osmi dalších městech k lockdownu. Tou dobou by Pařížané za normálních okolností teprve uvažovali o předkrmu.
„Řekli jsme si, že máme dvě možnosti: večer zavřít a zhasnout světla, nebo udělat něco pozitivního,“ prohlásil po oznámení nových omezení minulý týden. Restaurace měla na reakci jen 48 hodin.
Francouzi se dlouho považovali za kulinářsky sofistikovanější než jejich britští sousedé. Většinou odmítají jíst večer příliš brzy nebo pospíchat s vínem. Pro mnohé je stále otázkou, zda by takové chování mohlo být nyní přípustné.
„Uvidíme, jestli si zvykneme na anglosaský zvyk stravování v 19:30,“ řekl živnostník Denis Alexandre, který obědval s kamarádem v oblíbené pařížské restauraci.
Jiní, jako je Xavier Denamur, který vlastní pět barů a restaurací, se spoléhají na objednávky s sebou, které jsou povolené i po zákazu vycházení. Říká, že se jeho zaměstnanci snaží přizpůsobit. „Moji barmani se stali kurýry. Logisticky je to trochu nepořádek.“ Stále ale mají alespoň jedno rozhodně „ne-britské“ zdokonalení, na které se mohou spolehnout. Doručování jídla na porcelánových talířích.