3. Jihoafrická republika: Malva Pudding – sladká pochoutka s meruňkovou omáčkou
Jihoafrický vánoční dezert, známý jako „Malva Pudding“, je hustý a vláčný koláč s karamelovou chutí, který se po upečení polévá teplou meruňkovou omáčkou a servíruje s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Přestože tento dezert není typicky spojený pouze s Vánoci, v jihoafrických domácnostech se během svátků objevuje velmi často. Jeho název je odvozen od slova „malvacea“, což znamená sléz, protože se traduje, že původní recept obsahoval marshmallow.
4. Itálie: Panettone – sladký chléb plný kandovaného ovoce
Italský vánoční stůl by nebyl kompletní bez panettone, tradičního sladkého chleba s kandovaným ovocem a rozinkami. Tento dezert má původ v Miláně a stal se populární nejen v Itálii, ale i po celém světě.
Panettone je díky své lehkosti ideální ke kávě nebo sklenici vína. Pro Itálii je však tento dezert víc než jen jídlo – je symbolem rodinné soudržnosti a oslav. Někteří lidé si ho navíc oblíbili natolik, že ho konzumují po celý rok.