Velké množství čokoládových výrobků obsahuje vysoké koncentrace nebezpečných těžkých kovů, jak podle Fox Business a CNN zjistila nová studie. I když se soustředí pouze na americký trh, její výsledky jsou varováním i pro zbytek světa. Vědci doporučují konzumovat čokoládu méně často a v menším množství.
Již dříve nezávislé testovací agentury a spotřebitelské skupiny zjistily kontaminaci čokoládových produktů těžkými kovy. S novými důkazy přišli experti z elitní soukromé Univerzity George Washingtona se sídlem ve Washingtonu.
Jejich studie má váhu hlavně proto, že na rozdíl od těch dřívějších byla opravdu dlouhodobá, trvala celých osm let. Vědci testovali 72 kakaových spotřebitelských produktů na přítomnost olova, kadmia a arsenu v letech 2014, 2016, 2018 a 2020.
Organic and regular dark chocolate contaminated by lead and cadmium, study finds | Click on the image to read the full story https://t.co/QiNHyKQaPo
— KOAT.com (@koat7news) July 31, 2024
Testy obstarávala Consumer Labs, nezisková organizace zabývající se testováním různých produktů pro zdraví a výživu podle zadání třetích stran. Vzorky posílala do různých laboratoří, aby maximalizovala přesnost a věrohodnost výsledků.
Výzkum se zaměřil na hořkou čokoládu, neboť obsahuje největší množství kakaa. Celkem 43 produktů překročilo maximální přípustnou hranici olova stanovenou ve státě Kalifornie, upozornila stanice Fox Bussines s odkazem na výsledky testů.
S čokoládou opatrně
Celkem 35 procent čokoládových produktů pak podle výsledků zveřejněných v časopisu Frontiers in Nutrition překročilo zdravou úroveň pro kadmium. Studie nicméně nezjistila žádné významné hladiny arsenu, píše server CNN.
Povolené úrovně těžkých kovů se liší stát od státu nejen v USA, ale i ve světě. Výzkum hlavně připomíná, že nemáme zapomínat na možné negativní účinky nadměrné konzumace čokolády a na vhodnost její méně časté konzumace v menších dávkách.
Olovo a kadmium jsou neurotoxickými kovy zvyšujícími rizika rakoviny, chronických nemocí a reprodukčních a vývojových problémů. Jejich příjem do organismu je nejvíce rizikový pro chronicky nemocné jedince, těhotné ženy a malé děti.
Například olovo se nachází také v ovoci a zelenině, ve vodě, zkrátka téměř všude. Těžkým kovům se vyhnout nelze, protože jsou přirozenou součástí zemské kůry. Kontaminují půdu, na níž pěstujeme plodiny.
Těžké kovy obsahují i hnojiva. Některá půda je proto toxičtější než jiná a plodiny, které se na ní pěstují, zdraví škodlivější. Hlavní autorka studie Danielle Fugere však uklidnila, že zdraví dospělí, kteří jedí čokoládu opatrně, se nemají čeho bát.