Exotické ovoce je plné vitamínů, minerálů a dalších živin, které pomáhají v boji proti nemocem a podporují zdraví. Čtěte dále a objevte devět nových druhů ovoce, o kterých jste možná nikdy neslyšeli. Rozhodně stojí za vyzkoušení.
Sníte o bílých písečných plážích, palmách a exotickém jídle? Cestování nám pomáhá poznat jiné kultury, spojit se s ostatními lidmi, vidět různé pohledy na svět. Studie ukazují, že může mít pozitivní vliv na vaše zdraví, pohodu, vztahy i kariéru. Které cizokrajné ovoce byste měli o příští dovolené ochutnat?
Durian
Kde ho najdete: Jihovýchodní Asie, v zemích jako Indonésie, Thajsko, Malajsie a Filipíny.
Nutriční výhody: Durian, který je v jihovýchodní Asii považován za „krále ovoce“, je také známý svou výraznou štiplavou vůní. Pokud ji dokážete překonat, zjistíte, že vnitřek ovoce je sladká krémová hmota. Ta je bohatá na draslík, vlákninu, železo a vitamíny skupiny B. Má vysoký obsah antioxidantů. Studie také ukazují, že jeho trnitá vnější skořápka ulevuje lidem od kašle a má antibiotické vlastnosti.
Rambutan
Kde ho najdete: Pochází původně z Malajsie a Indonésie. Dnes ho však najdete v celé jihovýchodní Asii.
Blízký příbuzný plodů liči, maličký rambutan obsahuje vysoké hladiny antioxidantů jako jsou flavonoidy a polyfenoly. Ty pomáhají chránit před rakovinou a ostatními nemocemi. Na první pohled toto ovoce připomíná mořského ježka. Bílá dužnina má však krémovou strukturu a je bohatá na železo, vápník a fosfor, všechny minerály, které pomáhají budovat silné kosti.
Pitaya neboli dračí ovoce
Kde ji najdete: Původem je ze Střední Ameriky, nyní se ale nejvíce pěstuje ve Vietnamu. Kromě toho roste také v Thajsku, na Novém Zélandu, v Austrálii a na Havaji.
Výživové výhody: Pitaya je neuvěřitelně výživná superpotravina. Je plná antioxidantů jako jsou karotenoidy, vláknina a vitamin C. Studie z roku 2010 zjistila, že antioxidanty v pitayi mohou pomoci snížit riziko cukrovky, srdečních onemocnění a vysokého krevního tlaku. Zářivě růžová slupka ovoce také obsahuje lykopen a polyfenoly, které mohou pomoci předcházet rakovině.
Camu camu
Kde ho najdete: Camu camu (nebo Myrciaria dubia) roste v amazonských deštných pralesech v Brazílii, Peru, Kolumbii a Venezuele.
Nutriční výhody: Tyto kyselé tropické bobule jsou chváleny pro svůj vysoký obsah vitaminu C. Má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Snižuje také oxidační stres. Zmrzlina a nápoje s příchutí Camu jsou v Peru oblíbené, ale obvykle se konzumuje jako prášek, který můžete přidat do smoothies, jogurtu nebo džusu.