Spirulina je superpotravina, která si zaslouží přidat do vašeho jídelníčku kvůli jejímu nutričnímu profilu. Využívají ji sportovci i astronauti. Jaké má zdravotní přínosy?
Modrozelená řasa spirulina je v posledních letech čím dál tím víc skloňována mezi příznivci zdravé stravy a zdravého životního stylu.
Může chránit před oxidačním poškozením
Oxidační poškození z prostředí může poškodit buňky a přispět k chronickému zánětu a rakovině. Spirulina je bohatým zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci před ním chránit. Její hlavní aktivní složkou je fykocyanin, který po izolaci z mořských organismů může být použit jako funkční potravina. Existují důkazy o jeho protizánětlivých a protirakovinných funkcích, a dokonce se používá při vývoji potenciálního protirakovinného léku. Fykocyanin je také tím, co dává spirulině modrozelenou barvu.
Learn all about the history of spirulina, spirulina nutrition benefits, reasons to avoid spirulina, as well as where to buy spirulina and how to store it. https://t.co/urbkvkfykP
— Real Simple (@RealSimple) October 15, 2022
Může zlepšit svalovou sílu a vytrvalost
Některé studie ukazují roli spiruliny při zlepšování svalové síly a vytrvalosti a stále častěji se používá u sportovců. Jedna studie zkoumala suplementaci spiruliny u trénovaných cyklistů. Patnáct cyklistů konzumovalo denně 6 gramů spiruliny, nebo placebo, po dobu 21 dnů. Absolvovali hodinový test submaximální vytrvalosti, po kterém následoval test laktátového prahu a opakované testy výkonnosti ve sprintu. Jedinci ve skupině suplementace spirulinou měli významně nižší laktát a srdeční frekvenci a významně vyšší hemoglobin.
I když je třeba provést další výzkum, spirulina užívaná ve formě prášku nebo doplňků může mít přínos pro snížení rizika rakoviny, snížení hladiny triglyceridů a LDL cholesterolu a snížení hladiny cukru v krvi nalačno. Sportovcům také dodává mnoho nezbytných makro a mikroživin pro podporu celkového zdraví a duševní pohody.
Může snížit riziko srdečních onemocnění
Spirulina může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění snížením triglyceridů a LDL neboli „špatného“ cholesterolu a zvýšením HDL neboli „dobrého“ cholesterolu. V jedné studii, která sledovala jedince s vysokým cholesterolem, užívání jednoho gramu spiruliny denně po dobu 12 týdnů snížilo triglyceridy o 16,3 % a LDL cholesterol o 10,1 %.
Může snížit hladinu cukru v krvi
Zatímco studie na zvířatech ukazují slibné výsledky použití spiruliny při snižování hladiny cukru v krvi, u lidí jsou k dnešnímu dni k dispozici pouze omezené účinné studie. Byla provedena metaanalýza v 8 studiích s jedinci s diabetem 2. typu. Studie prokázaly příznivý účinek suplementace spiruliny na hladinu glukózy v krvi nalačno, ale žádný významný účinek na HbA1C nebo hladinu cukru v krvi po jídle. Spirulina může hrát roli při snižování hladiny cukru v krvi nalačno u jedinců s diabetem 2. typu, ale je třeba provést další dlouhodobé studie na lidech.