Fermentované pikantní zelí je oblíbenou pochoutkou v Jižní Koreji. Je zdravé, lahodné a čím dál tím více oblíbené i u nás. Připravte si veganskou verzi kimchi pomocí tohoto jednoduchého korejského receptu.
Užijte si umami příchutě mořských řas, ať už dodržujete rostlinnou stravu nebo ne.
Ingredience
2–3 hlávky čínského zelí (2 kg připravené váhy)
40–60 g mořské soli (3 % hmotnosti zelí)
1 lžíce mořské řasy (wakame), lehce propláchnuté
1 mrkev
½ pórku
2 jarní cibulky
Na chilli pastu
40 g cibule, nakrájené
40 g česneku (10 stroužků), oloupaného
5 g zázvoru, nakrájeného
1 malá hruška, zbavená jádřinců a nakrájená
40 g korejských chilli vloček (použijte méně, pokud chcete kimchi jemnější)
Budete také potřebovat
sterilizovaná sklenice o objemu 2 litry
Postup přípravy kimchi
Krok 1
Čínské zelí nakrájejte na kousky o velikosti sousta, zvažte, abyste měli 2 kg. Poté ho opláchněte pod tekoucí vodou. Smíchejte čínské zelí se solí a mořskou řasou ve velké misce. Odložte směs stranou.
Krok 2
Tu a tam v průběhu 3–4 hodin rukama promíchejte osolené čínské zelí s mořskou řasou. Uvidíte, jak se začala uvolňovat tekutina. Čekejte, dokud nebude moct ohnout nasolené listy čínského zelí, aniž byste je zlomili.
Krok 3
Mezitím nakrájejte mrkev, pórek a jarní cibulku. Vše odložte stranou. Udělejte si chilli pastu. Cibuli, česnek, zázvor a hrušku šlehejte v kuchyňském robotu, dokud směs nezíská konzistenci pasty. Přidejte chilli vločky a znovu promíchejte, aby se vše spojilo. Sceďte nakrájené listy čínského zelí a odstraňte co nejvíce vody. To může trvat asi 10 minut.
Krok 4
Listy zelí smíchejte s ostatní zeleninou a poté vmíchejte chilli pastu, aby se vše obalilo. Přemístěte výslednou směs do 2litrové sterilizované sklenice. Snažte se nemít příliš mnoho vzduchových kapes a ponechejte pod víkem prostor vysoký asi na jeden palec. Nahoru položte fermentační závaží, nebo pokud nemáte, zkuste použít fazole na pečení v sáčku. Pro případ přetečení mějte pod sklenicí talíř. Po 24–48 hodinách se začnou objevovat bublinky. To znamená, že probíhá fermentace.
Krok 5
Kdykoli během fermentace můžete kimchi ochutnat, abyste viděli, jak vám právě v této fázi chutná. Pokud chcete proces fermentace zpomalit, uložte kimchi do lednice. Můžete ho přemístit do menších sklenic, bude to praktičtější na skladování.
Dobrou chuť!