Chladné zimní počasí ovlivňuje nejen váš šatník a účet za topení. Vaše tělo také prochází změnami. Mění se vaše energie, metabolismus a dokonce i preference jídla. Přečtěte si, jaké jídlo je vhodné pro zimní období a zařaďte ho do svého jídelníčku. Uvidíte, že vás zahřeje, posílí a bude vám i chutnat.
Reagujete podvědomě na chladnou zimu tím, že vynecháte fitness centrum? Přesvědčujete sami sebe, že si v téhle slotě zasloužíte sladký dezert v teple na gauči? Nejste sami. Pravdou ovšem je, že žádné počasí neomlouvá nezdravé stravovací návyky. Stejně jako byste to neměli v létě přehánět se zmrzlinou, neměli byste v zimě žít jen z horké čokolády a čerstvě upečených sušenek.
Kořenová zelenina
Chladné počasí brzdí růst plodin, a proto může být v zimě těžké koupit lokální produkty. Kořenová zelenina jako je řepa, mrkev a tuřín, však vydrží chlad. Místní farmáři většinou prodávají tuto zeleninu i během zimy a vy si tak můžete dopřát čerstvé potraviny. Mrkev je dobrá pro podporu beta-karotenu, zkuste si ji třeba upéci. Uvařte si tuřín, abyste z něj získali vitamín C a A.
Ovesné vločky
Ovesné vločky jsou mnohem více než jen pohodlná snídaně. Jsou perfektním zimním jídlem. Poskytují živiny, které jsou v tomto ročním období nezbytné: mají vysoký obsah zinku a rozpustné vlákniny. Zinek posiluje imunitu a vláknina je zdravá pro vaše srdce.
Polévky
Polévka je ideální jídlo pro zimní období. Šetřete ale s hovězím masem, smetanou a solí. Raději si najděte recepty, které jako základ vyžadují kuřecí nebo zeleninový vývar, případně vodu. Měly by obsahovat hodně zeleniny. K polévce si dejte například celozrnné krekry.
Pikantní rolka z tuňáka
Zkuste sushi jako skvělou alternativu k typickým rychlým jídlům. Vyberte si rolky plněné tuňákem či lososem, obě ryby jsou dobrým zdrojem vitaminu D. V zimních měsících, kdy vašemu tělu chybí slunce, je důležité doplňovat vitaminy pro zdravý růst kostí. Nedostatek vitaminu D je spojen s oslabením kostí, a také s rizikem srdečních onemocnění.
Brokolice a květák
Kromě očkování proti chřipce a pravidelného mytí rukou může být tato křupavá zelenina vaší nejlepší obranou proti zimnímu marodění. Brokolice a květák mají vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitu. Pokud se vám nepodaří koupit čerstvou zeleninu, netrapte se – stejně výživná je i ta mražená.