Už je to oficiální: Těstoviny nás činí šťastnými. Italští vědci ve studii popsali jejich blahodárné účinky na duševní pohodu, píše web Kitchen Stories. Populární pochutina zlepšuje náladu, pozitivně ovlivňuje emoce a posiluje sociální vazby.
Představte si vzrušení prožívané při fotbale u gólu preferovaného týmu nebo euforické pocity při poslechu oblíbené hudby. Jsou to všechno podněty, které mozek čte jako vložení vidličky obmotané špagetami do úst. Dokonce se ukázalo, že konzumace těstovin může vyvolávat pocity podobné těm, které máme při vzpomínání na šťastné chvíle v životě. Ukázala to studie provedená v Laboratoři pro výzkum chování a mozku na univerzitě IULM v Itálii. Zveřejnila ji International Pasta Organisation (IPO).
Mangia! 😄🍝🤌
— Hardcore Italians (@HardcoreItalian) December 4, 2023
Research conducted at the "Behavior & Brain Lab" of the Free University of Languages and Communication unveils the emotional and neurophysiological processes associated with the pleasure of consuming pasta. Employing brain tracking techniques, scientists… pic.twitter.com/MGHuVLJiq1
Není to poprvé, co věda spojila konzumaci těstovin s příjemnými pocity. Studie nazvaná Pasta on the Brain však jako první zkoumala sféru emocionálního uspokojení, aby vědci pochopili, proč jsme po zkonzumování porce těstovin tak šťastní a uvolnění. Použili neurovědecké a mozkové sledovací metodologie (podobné těm u detektoru lži) na vzorku 40 osob (20 mužů a 20 žen) ve věku 25 až 55 let bez potravinových alergií či intolerancí.
Vědci porovnávali emocionální reakce při ochutnávání těstovin s jinými činnostmi, přičemž 70 procent účastníků popisovalo po konzumaci pasty „ohromující radost“ a přibližně 40 procent pohodové rozpoložení.
Studie podle serveru Kitchen Stories potvrzuje, že těstoviny způsobují emočně-kognitivní stav s výsledky srovnatelnými (nebo dokonce lepšími) než těmi zaznamenanými u sledování sportovního utkání nebo poslechu hudby.
Důvodem je (samozřejmě kromě lahodné chuti) vysoký obsah sacharidů, podporujících produkci neurotransmiterů, jako jsou dopamin a serotonin. Tyto látky často označujeme jako „hormony štěstí“. Ovlivňují naši náladu, emoce i psychickou pohodu.
Sociální lepidlo
Sacharidy kromě toho stimulují uvolňování inzulínu. Ten pomáhá dostat se do mozku tryptofanu – látce nezbytné pro tvorbu serotoninu. Díky tomu se po spořádání porce třeba takové populární varianty aglio olio, carbonara nebo pasty s citronovou omáčkou cítíme uvolnění a spokojení.
Konzumace těstovin ve skupině může také ovlivňovat naše sociální chování. Lidé, kteří si kolektivně vychutnávají pastu pravidelně, vykazují vyšší míru spolupráce, komunikace a týmového ducha. Těstoviny tak fungují jako „sociální lepidlo“. Není náhodou, že italskou kuchyni spojujeme s potkáváním přátel v italských restauracích.
Další zajímavostí je pozitivní vliv pasty na rozhodování. Konzumenti této pochoutky vykazovali lepší kognitivní schopnosti než jedlíci s nízkosacharidovou dietou. Těstoviny totiž dodávají mozku stabilně a postupně glukózu, kterou potřebuje ke svému optimálnímu fungování. Těstoviny tedy mají pozitivní účinky na mozek a naše kognitivní funkce, vědci však zmiňují jen střední konzumaci.
Těstoviny jsou součástí středomořské stravy, která je považována za jednu z nejzdravějších na světě. Skládá se z čerstvého ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin, olivového oleje, ryb a omezeného množství masa. Zapomínat nesmíme ani na mléčné výrobky a víno. Středomořská strava je bohatá na nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny a minerály prospívající tělu. Snižuje riziko srdečních chorob a dalších chronických nemocí, přičemž prodlužuje život.