Vědci z univerzity Yonsei v Jižní Koreji vyvinuli nový typ hybridní potraviny – „masitou“ rýži, která by mohla být cenově dostupným a ekologickým zdrojem bílkovin. Podle zprávy v časopise Matter jsou rýžová zrna napuštěná hovězími svalovými a tukovými buňkami vypěstovanými v laboratoři výživnější než běžná rýže. Obsahují o 8 % více bílkovin a o 7 % více tuku.
Proces zahrnoval obalení rýže rybí želatinou, která pomáhá hovězím buňkám přilnout, a následné kultivaci zrn v Petriho misce po dobu až 11 dní. Výsledná hybridní rýže je o něco pevnější a křehčí než běžná rýže, ale obsahuje více bílkovin.
Scientists grow 'meaty' rice hybrid food for protein kick https://t.co/xKnx83LXR6
— BBC News (UK) (@BBCNews) February 14, 2024
„Potřebné bílkoviny obvykle získáváme od hospodářských zvířat, ale živočišná výroba spotřebovává mnoho zdrojů a vody a uvolňuje velké množství skleníkových plynů,“ vysvětlil výzkumník Sohyeon Park. „Představte si získávání všech potřebných živin z rýže s kultivovanými proteiny z buněk.“
Tým si myslí, že tato potravina by mohla v budoucnu poskytovat řešení pro situace jako jsou hladomory, vojenské zásobování nebo dokonce jako strava pro kosmické mise. Její přijetí spotřebiteli však zůstává nejisté, píše server BBC.
Ve srovnání s tradičním hovězím masem má hybridní rýže menší uhlíkovou stopu. Odhaduje se, že při výrobě hybridní rýže se na každých 100 g bílkovin uvolní méně než 6,27 kg oxidu uhličitého, zatímco při produkci hovězího masa se uvolní osmkrát více – 49,89 kg.
Koncept laboratorně pěstovaného masa není nic nového. Od roku 2013, kdy byl v Londýně představen první laboratorně pěstovaný hamburger, se řada společností snaží uvést na trh cenově dostupné pěstované maso. V Singapuru se nedávno začal prodávat první světový výrobek z kuřecího masa vyprodukovaného v laboratoři.
Nicméně ne všichni jsou přesvědčeni. Profesor Neil Ward, specialista na zemědělství, potraviny a klima na University of East Anglia, uvedl: „Ačkoliv data týkající se nákladů a dopadu na klima vypadají velmi pozitivně, kritickým testem je veřejný zájem o tyto druhy potravin vyvinutých v laboratořích.“
„Vývoj stravy, která podporuje zdraví lidí i planety, je velkou výzvou. Tato studie ukazuje nový inovativní přístup, který by mohl přispět k řešení,“ dodala Bridget Benelam z British Nutrition Foundation. Zároveň však poznamenala, že nárůst bílkovin v rýži je relativně malý a pokud by se tato technologie měla používat jako alternativní zdroj bílkovin k tradičním živočišným produktům, bylo by zapotřebí další práce.