4. Volba nízkotučných a beztučných zpracovaných potravin
Nízkotučné a beztučné potraviny jsou často propagovány jako zdravé možnosti stravy — a mnoho lidí tomu věří. Co nevědí, je, že tyto potraviny jsou často naloženy cukrem a dalšími přísadami, aby se zlepšila jejich chuť. Například beztučný ochucený jogurt může obsahovat tolik cukru jako čokoládová tyčinka! To už ten jogurt nevypadá tak zdravě, že?
Co dělat místo toho: Volte minimálně zpracované a nezpracované celkové potraviny — jak ty, které jsou přirozeně nízkotučné, tak ty, které obsahují zdravé tuky. Pokud musíte koupit něco nízkotučného nebo beztučného, čtěte výživové štítky, abyste se ujistili, že produkt není plný cukru nebo přísad a skutečně má méně kalorií než jeho plnotučný protějšek.
3. Nedostatečný příjem vlákniny
Když se snažíte zhubnout, je důležité zahrnout do své stravy dostatečné množství potravin bohatých na vlákninu. Rozpustná vláknina je zvláště užitečná, protože absorbuje vodu a mění se na gel, který se pomalu pohybuje trávicím systémem a zanechává vás plnými na delší dobu. Vláknina je také známá tím, že zpomaluje vstřebávání tuku a udržuje hladinu cukru v krvi v rovnováze, což obojí pomáhá tělu ukládat méně tuku.
Co dělat místo toho: Jezte stravu bohatou na vlákninu. Ovesné vločky, ořechy, loupané ovoce a fazole jsou bohaté
na rozpustnou vlákninu, zatímco celozrnné produkty, hnědá rýže, listová zelenina a slupky ovoce jsou dobrými zdroji nerozpustné vlákniny.